Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomáhal mu slávny Čech, Ibrahimovič zisťoval, ako sa má, Calzona ho chválil i kritizoval. Tomič je najschopnejší nahradiť slovenskú stálicu

Dokonale upravený účes. Solídna rýchlosť, výborná strela. Obľuba v dobrej káve, cestovaní i spánku. A taktiež v plnení si osobných i futbalových snov.

05.04.2024 06:27
09. Michal Tomič Foto:
Michal Tomič v drese Slavie Praha.
debata

Michal Tomič sa chcel v kariére čo najviac priblížiť dedovi i otcovi, ktorí hrávali v Myjave a okolí. Ako vzor si vybral Cristiana Ronalda. Nie div, veď v mladom veku strieľal gól za gólom. Lenže Tomič je cestovateľom nielen z geografického, ale aj futbalového hľadiska.

A tak sa z výborného útočníka postupne stal krídelník, neskôr krídelný obranca – takzvaný wingback. Môže byť prvým s európskymi parametrami, ktorý si oblieka reprezentačný dres.

Ak rozvinie svoje danosti a zapracuje na slabinách, bude mať aj Slovensko krajného obrancu najmodernejšieho strihu. Súrne ho potrebuje už niekoľko rokov.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzonu nezaujíma, ako dlho ste v lietadle. Mal by Makovi hneď zavolať, inak sa mu kabína Slovenska rozpadne

„Peter Pekarík je skvelý hráč a profesionál. Hoci nehráva v klube, ukázal, aký je v reprezentácii dôležitý. Klobúk dole. Keby som zopakoval takú kariéru v národnom tíme, bol by to sen,“ priznal Tomič počas reprezentačné­ho zrazu.

Prvý zraz mu zatrhol klub

Na ten prvý ho povolal kouč Francesco Calzona už v novembri 2022. Rozlúčky s kariérou Mareka Hamšíka proti Čile sa však nedočkal a na prvý reprezentačný štart si musel počkať. Všetko bolo pripravené, ale Tomiča stopol klub.

1. FC Slovácko, ako obhajca Českého pohára – v predošlej sezóne zdolal vo finále Spartu 3:1, v zostave bol aj stopér Dávid Hancko, ktorý však v národnom tíme hráva ako ľavý obranca pri nedostatku kvalitných alternatív na tomto poste – hral osemfinále doma proti Mladej Boleslavi počas asociačného termínu.

Klub z Uherského Hradišťa duel zvládol a vyhral 1:0. Paradoxne, vo februári 2023 prestúpil Tomič do Slavie Praha a následne zamieril na polročné hosťovanie práve do mesta škodoviek, kde sa dostal do výbornej formy.

14. Luxembursko vs. Slovensko Čítajte viac Slováci, budete sklamaní! Calzonovi zverenci vraj na Eure pohoria. Experti poznajú dôvod. Ako dopadnú Česi?

„Slavia je najlepší klub v Česku. Čaká má obrovská výzva, na ktorú sa teším,“ vyhlásil Tomič.

V českom veľkoklube to nemá jednoduché a do stretnutí naskakuje najmä z lavičky. Niekdajší kouč Pavel Hoftych však v minulosti ocenil prístup rodáka z Myjavy.

„Šikovný a bystrý hráč. Do Slovácka prišiel zranený po tom, čo sa vrátil do Žiliny. Ešte predtým sa nedokázal presadiť v Sampdorii. Má mnoho predností a je mentálne dobre nastavený,“ vyzdvihol Tomiča.

V začiatkoch mu za riekou Morava pomáhal aj Michal Kadlec. Dlhoročný český reprezentant spravil skvelú kariéru v drese Bayeru Leverkusen či Ferenbahce Istanbul. Tomičovi radil syn držiteľa striebornej medaily z majstrovstiev Európy 1996 Miroslava Kadleca na sklonku kariéry v Slovácku.

„Keď máte okolo seba výborných futbalistov, rastiete aj vy. Chalani mi pomáhajú, radosť s nimi hrať,“ reagoval Tomič.

Krajní obrancovia v dnešnej dobe miestami viac útočia ako si plnia defenzívne úlohy. Tomič sa ich nezľakol ani pri jednej z najväčších kariérnych výziev. Ešte pred marcovým zrazom odohral polčas v odvete osemfinále Európskej ligy proti AC Miláno.

Róbert Mak Francesco Calzona Čítajte viac Mak kritizuje Calzonu: Keď ma potreboval, bol som mu dobrý. Teraz mi pichol dýku do chrbta

Prehre 1:3 nezabránil, ale vyslúžil si pochvalu od českých medií. Zároveň sa Tomič pochválil, že prehodil pár slov so Zlatanom Ibrahimovičom. Švédska legenda sa ho vraj pýtala, ako sa má…

„Užil som si to. Mrzí ma, že sme vypadli, ale hrali sme proti výbornému súperovi, ktorý môže ísť ďaleko. Nemáme sa za čo hanbiť,“ vravel Tomič po vypadnutí Slavie s talianskym gigantom.

Kritika i dôvera od Calzonu

Tridsiateho marca oslávil 25. narodeniny. Bolo to krátko po tom, čo si pripísal druhú a tretiu reprezentačnú čiarku. Proti Rakúsku odohral pri domácej prehre 0:2 takmer polhodinu, v Osle prispel k remíze 1:1.

„V druhom polčase sme konečne začali plniť to, čo trénujeme. Dali sme do toho srdce, pritvrdili sme v súbojoch a úplne inak to vyzeralo. Druhý polčas bol náš. Myslím si, že remíza je zaslúžená,“ vravel Tomič v Osle.

Ešte predtým, ako debatoval so slovenskými novinármi, ho vyspovedali nórski. Na svojich weboch pochválili jeho angličtinu a aj spôsob, akým sa zo zakríknutého beka postupne stal sebavedomý obranca.

Robert Lewandowski, Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka reaguje na záujem Barcelony s úsmevom. Možno si Xavi rozmyslí odchod a potom sa v lete uvidí

„Stále mám čo zlepšovať. Od prvého zrazu, keď som bol nominovaný, nonstop pracujeme na taktike, ktorú sme ukázali po zmene strán,“ doplnil Tomič.

V úvodných pätnástich minútach bol zrejme zľaknutý z nórskych ofenzívnych es – Erlinga Haalanda, Martina Odegaarda či Oscara Bobba. Postupne však aj jeho slabina – obranný defenzívny súboj – vyzerala proti húževnatým Severanom ako účinná zbraň.

Keď k nej pridal tradične kvalitnú rýchlosť, ponukovú činnosť aj centre, patril k najnebezpečnejším hráčom Slovenska. Kouč Calzona však mal od spokojnosti ďaleko.

„Tomič mal prvý polčas problémy s tempom. V druhom hral lepšie, ale potrebuje mať kvalitnejšie reakcie. Musí nielen počúvať, ale aj sám tie veci pochopiť. Vadilo mi, že nereagoval na veci sám, ale až po polčase, kedy pokyny dostával priamo z lavičky,“ skonštatoval Calzona.

Tomiča označil za jedného z možných nástupcov Pekaríka na poste pravého obrancu. Jeho hľadanie pokračuje aj v roku 2024. A hoci sa preklopil do svojej druhej štvrtiny, stále je jeho definitívny koniec v nedohľadne.

To je na pochvalu 37-ročného veterána z Herthy a kritiku slovenských klubov pre ich neschopnosť ponúknuť zahraničnému trhu i reprezentácii obrancov s takýmito parametrami.

Partnerka futbalistu Petra Pokorného Katarína Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Miluje futbal a už dlhší čas aj talentovaného...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík #Michal Tomič #Francesco Calzona