Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mak kritizuje Calzonu: Keď ma potreboval, bol som mu dobrý. Teraz mi pichol dýku do chrbta

V národnom tíme strelilo viac gólov len trio Marek Hamšík, Róbert Vittek a Szilárd Németh. V počte štartov je ôsmym najlepším v histórii samostatnej slovenskej reprezentácie.

02.04.2024 11:00
Róbert Mak Francesco Calzona Foto: ,
Krídelník Róbert Mak a tréner Slovenska Francesco Calzona v objatí po postupe Slovenska na ME 2024.
debata (2)

Róbert Mak je jej členom už takmer dvanásť rokov. Zažil kadečo – nádherné postupy na dvoje majstrovstiev Európy, ale aj ťažké roky prestavby mužstva.

Zdá sa, že tá aktuálna pokračuje správnym smerom. A tridsaťtriročný krídelník FC Sydney je jednou z jeho najdôležitejších súčastí. V kvalifikácii prispel dvomi gólmi k postupu na ME 2024.

Je však otázne, či sa tam predstaví. Po marcovom prípravnom dvojzápase doma proti Rakúsku (0:2) a v Nórsku (1:1) sa totiž verejne posťažoval na zaobchádzanie trénera Francesca Calzonu.

Taliansky kormidelník poslal Maka na trávnik proti Rakúsku v 83. minúte, v Osle ho nevyužil vôbec, čo Maka poriadne nahnevalo.

Marek Hamšík, Francesco Calzona Čítajte viac Calzona má šťastie, že je Hamšíkov kamarát. O trénerovi mám inú predstavu. Koniec Kozáka v reprezentácii? Nič lepšie nemohol urobiť

„Za takýchto okolností ma radšej tréner nemal volať vôbec. Samozrejme, že ma to nahnevalo, ale v prvom rade mi to prišlo celé ľúto, že sa takto niekto ku mne zachoval.

Bola to dýka do chrbta a cítim to ako obrovskú ranu, s ktorou sa neviem vyrovnať,“ povedal Mak pre denník Šport.

Nehádzal sa o zem

Mak prichádza na reprezentačné zrazy po najdlhšom lete. Zo Sydney to do Viedne trvá viac ako 22 hodín, so všetkými procesmi presun trvá celý deň.

Na začiatku Calzonovho pôsobenia sa v tíme neobjavil. Na tretej nominácii však jeho meno už figurovalo po tom, čo sa medzi sebou dohodli.

Mak prišiel a skóroval v zápase, ktorý začal otáčať verejnú mienku o Calzonovom príchode. Slováci zdolali v Bratislave Bosnu a Hercegovinu 2:0, Mak dal víťazný gól v 13. minúte.

Postupne sa však jeho miesto v národnom tíme znova začalo otriasať. Viackrát sa ocitol na tribúne, alebo sa z lavičky ani nedostal na trávnik.

Róbert Mak Čítajte viac Mak je pred reprezentačným zrazom rozbehnutý. Tri góly v troch zápasoch, trafil sa aj proti lídrovi súťaže

"Cestoval som na zo Sydney na všetky reprezentačné zrazy, najmä tri v priebehu septembra až novembra boli náročné.

Veľmi ma mrzelo, že ma tréner od duelu v Porte znova postavil napokon až v poslednom dueli v Bosne a Hercegovine (2:1), v ktorom už v podstate o nič nešlo, ale akceptoval som jeho rozhodnutie.

Vážim si každý štart v reprezentácii. Uvedomujem si aj to, že máme veľmi veľa dobrých hráčov, ktorí si takisto zaslúžia priestor.

Nehádzal som sa teda o zem. Hoci mám svoj vek a skúsenosti, bral som to tak, že na zrazy cestujem pomôcť reprezentácii a mužstvu," vysvetlil Mak.

Po Čavričovi ďalšia kauza

Pred marcovými prípravnými zápasmi zarezonovala situácia okolo Aleksandara Čavriča.

Srbský mládežnícky reprezentant dostal slovenské občianstvo, ale pozvánku od Calzonu nakoniec odmietol a rozhodol sa, že uprednostní radšej aklimatizáciu v japonskej Kašime, kam prestúpil v zime.

"Čavriča sme povolali. Nebolo jasné, či príde alebo nie. Urobili sme maximum pre to, aby prišiel. Rešpektujeme jeho rozhodnutie, ale mrzí to, lebo mohol pomôcť.

Chcem tu ľudí, ktorí sa do toho vložia, lebo reprezentujeme krajinu. Kto sem príde, musí byť hrdý a spokojný. A máme byť aj šťastní, ak vás vyberú do národného tímu.

Nehovorím len o Čavričovi, kto nechce reprezentovať Slovensko, nech zostane doma. Nech je akýkoľvek kvalitný.

Neviem, či sme povolali lepších ako v minulosti, ale povolali sme takých, ktorí majú gule na to, aby pomohli Slovensku.

Nemám rád alibi, budeme hrať s tými chlapcami, ktorí sú tu. Pre mňa je najdôležitejšie, aby boli šťastní. Entuziazmus je dôležitejší ako technika či taktika.

Ak sa takto rozhodol, zobrali sme ďalších. Pokračujeme ako doteraz, lebo títo chalani nás dostali na Euro," vravel vtedy Calzona.

Francúzsko SR Futbal EKL A Skupina 3. kolo Lille Slovan Čítajte viac Šok, Čavrič neprišiel na zraz. SFZ: Je to jeho rozhodnutie, musíme to rešpektovať. Reaguje aj hráč

Patrí k nim aj Mak, ktorý sa rozhodol, že marcové duely s Rakúskom a Nórskom nevynechá. Chcel potvrdiť výbornú formu (v ostatných piatich stretnutiach štyrikrát skóroval).

Dokonca sa so Sydney dohodol na miernom ústupku. Ani to však v konečnom dôsledku nepomohlo k tomu, aby v národnom tíme odohral v dvoch dueloch viac ako sedem minút riadneho hracieho času.

„Dokonca som požiadal klub, aby ma v poslednom zápase pred zrazom tréner skôr vystriedal, lebo ak by som hral celý čas, zrejme by som nestihol odlet. Stretol som sa s pochopením.

V Sydney mi povedali, že vzhľadom na moju šancu predstaviť sa na Eure mi maximálne vyjdú v ústrety. Z ihriska ma stiahli ešte pred koncom a utekal som na letisko. Pricestoval som a očakával som, že dostanem priestor v niektorom z dvoch zápasov.

Proti Rakúsku som naskočil v 84. min a hoci som nebol z tejto situácie šťastný, opäť som rešpektoval rozhodnutie trénera s vedomím, že pred nami je ešte jeden duel.

Bol som na sto percent presvedčený, že budem hrať v Nórsku. Bez akéhokoľvek rozhovoru s trénerom som však v Osle nenastúpil,“ opísal Mak.

Calzona ho odbil jediným slovom

Nebola to jediná vec, ktorá Maka sklamala a nahnevala. Druhou bola reakcia hlavného trénera Calzonu.

„Netvrdím, že som najlepší hráč, že reprezentácia stojí na mne. Ani to, že som vždy podal ideálny výkon. Zakaždým som však vydal zo seba maximum. Nikdy som nestŕhal na seba pozornosť, ani som sa nijak netlačil do médií, či do priazne odborníkov.

Možno aj preto sa nikdy ku mne zvlášť extra nevyjadrovali a obišli napríklad aj moju neúčasť na zápasovej súpiske s Portugalskom.

Za reprezentáciu som však odohral 81 zápasov a strelil v nich 16 gólov. Zaslúžim si rovnaký rešpekt a zaobchádzanie ako s inými hráčmi, ktorí majú takéto skúsenosti. V histórii samostatnej slovenskej reprezentácie má viac štartov len sedem hráčov a gólov iba traja.

Absolvoval som dva európske šampionáty. Som presvedčený, že si zaslúžim úplne iný prístup. Neskutočne ma to sklamalo. Až tak, že som trénerovi na to nedokázal nič povedať.

Rozlúčil som sa s chalanmi a odišiel som preč. Žiaľ, tréner sa ku mne správa tak, že už si aj ľudia zo mňa robia žarty, že cestujem pre päť odohraných minút z opačného konca sveta,“ uviedol odchovanec Slovana Bratislava.

Francesco Calzona Čítajte viac Prvý polčas vyzeral, akoby sme sa len spoznali. Calzona kritizoval svojich, rozhodcov aj veľmoci, ktoré odmietli Slovensko

Považuje za prirodzené, ak ho tréner vynechá z nominácie. Calzona si tvorí káder sám, má na to podľa Maka plné právo. Avšak jediné slovo od Calzonu ako vysvetlenie Mak neakceptoval.

"Je plné právo trénera vybrať si hráčov. Ani by som nepotreboval vysvetlenie. Ale to, že ma ťahal cez celú zemeguľu, pričom som sa z klubu vypýtal v predstihu a nevyužil ma. To sa ma naozaj dotklo. Ani si nevie predstaviť, aké je to náročné.

Nikdy sa ma ani len nespýtal, ako zvládam presuny a desaťhodinový časový posun. Vždy moju prítomnosť vnímal ako samozrejmosť. Veľmi ma to sklamalo, tiež mám nejakú hrdosť. Po zápase s Nórskom mi povedal jediné slovo – sorry (prepáč).

Žiadne vysvetlenie, len takéto kvázi ospravedlnenie. To mi naozaj nestačí. Neskutočne sa ma toto správanie dotklo.

A veľmi ma škrie, že nijak nezareagoval ani tímový manažér a bývalý spoluhráč Marek Hamšík, ktorý dobre pozná dianie v národnom tíme, moju históriu a ochotu reprezentovať. Milujem futbal, naše mužstvo, ale toto ma hrozne bolí. Dovolím si tvrdiť, že si zaslúžim rešpekt.

Tréner Francesco Calzona sa ku mne zachoval neúctivo. Myslel som si, že máme dobrý vzťah, ale dnes už o tom pochybujem. Ak si myslí, že nedokážem mužstvu herne pomôcť, nemusel ma zavolať, ale toto mi jednoducho nemal spraviť.

Cítim sa dobre, mám formu, dávam góly, mužstvu mám čo dať a keď ani to nestačí na normálne vysvetlenie, tak potom neviem…" doplnil Mak.

Nechce sa lúčiť takto

Pred reprezentáciou nezatvára dvere, nechcel by sa s národným tímom rozlúčiť takýmto spôsobom. Rád by sa predstavil aj na majstrovstvách Európy 2024, ktoré budú v Nemecku. Ale…

Erling Haaland Marek Rodák Čítajte viac Haalandova penalta? Dostal som ho tam, kam som chcel, usmieva sa Rodák

„Keď ma tréner potreboval, tak som mu bol dobrý. Keď nie, zachoval sa ku mne neúctivo. Ja sa po poslednej skúsenosti už nedokážem tak znížiť, že by som ho požiadal o osobný rozhovor.

Ale verejnosť si zaslúži, aby poznala moje pocity. Rozhodol som sa o nich prehovoriť hneď po zraze. Akurát som chcel, aby sa ľudia všetko dozvedeli až teraz, aby som ich nezaťažoval počas Veľkonočných sviatkov.

Reprezentačnú kariéru nekončím. K národnému tímu mám stále silný vzťah, ale udiali sa veci, na ktoré som jednoducho musel zareagovať. Potreboval som to zo seba dostať von.

Nedokážem dnes trénerovi zavolať a povedať mu, že mi neprejavuje dostatočný rešpekt a že sa ku mne správa, ako keby som pre Slovensko nerobil svoje maximum. Je na ňom, ako príjme tieto slová. Ak som si svojím vyjadrením zavrel dvere na Euro, bude mi to veľmi ľúto. Na šampionát stále chcem ísť.

Ak sú tieto slová moja rozlúčka, určite som si ju predstavoval inak. Veľmi som túžil ešte zažiť šampionát a v tichosti odísť. Nie som totiž človek, ktorý potrebuje pri odchode počúvať fanfáry. Reprezentácia pôjde ďalej aj bez Maka.

Nejde o to, že ja musím byť hlavná postava, ale nemôžem už nechať so sebou zametať. Neviem si predstaviť, že by som šiel na kemp pred Eurom a tréner by mi po ňom povedal, že mám ísť domov, že som sa mu do nominácie nezmestil. To by ma úplne zabilo, jednoducho by som to nezniesol," uzavrel Mak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #slovenská futbalová reprezentácia #Francesco Calzona