Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzonu nezaujíma, ako dlho ste v lietadle. Mal by Makovi hneď zavolať, inak sa mu kabína Slovenska rozpadne

V národnom tíme odohral takmer dvanásť rokov. Bez výstrelkov a káuz. Avšak po marcových zápasoch slovenskej futbalovej reprezentácie sa už nezdržal. Krídelník Róbert Mak skritizoval trénera Francesca Calzonu za spôsob komunikácie a taktiež minimálne vyťaženie.

04.04.2024 06:50
Francesco Calzona Foto: ,
Tréner Slovenska Francesco Calzona.
debata (21)

Krídelník Sydney absolvoval let dlhý takmer 24 hodín, aby proti Rakúsku (0:2) odohral sedem minút a v Nórsku (1:1) ani nenastúpil.

„Trochu sa to vo mne bije, lebo vidím situáciu ako bývalý hráč a ako súčasný tréner,“ vraví 28-násobný slovenský reprezentant a momentálne kouč druholigového Humenného Ľubomír Reiter (49).

Ľubomír Reiter v reprezentačnom drese v roku 2004. Foto: Pravda
Ľubomír Reiter Ľubomír Reiter v reprezentačnom drese v roku 2004.

Rok ste v kariére odohrali v drese Chicaga Fire. Aké boli presuny z USA na zrazy?

Bolo to veľmi náročné obdobie. Jedna vec je viac ako desaťhodinový let, pričom som často mal medzizastávku v Zürichu, odkiaľ som ešte letel do Bratislavy.

Druhá, že sa dva-tri dni dávate dokopy z časového posunu. Celý biorytmus je otočený. A ten istý proces som si zopakoval, aj keď som sa vracal do Chicaga. Dá sa to zvládnuť, ale je to náročné.

V tomto období ste po príchode na zraz hneď cestovali na zápas kvalifikácie majstrovstiev sveta 2006 v Portugalsku.

Presne, leteli sme do Lisabonu na štadión Benfiky. Za ten rok som mal lietania vyše hlavy, nakoľko sme ešte aj s klubom lietali na ligové zápasy.

Strávili ste v zámorí rok. Stačilo?

Nebudem klamať, podpísalo sa to na mojej výkonnosti. Keď som však bol hráčom Chicaga, vždy som sa na reprezentáciu tešil. Dokonca sme hrali v Bostone finále Východnej konferencie proti New England.

Bol však asociačný termín. Prišiel som do národného tímu a v klube mi to dali pocítiť. Postupne som hrával menej a neprežíval som to najlepšie.

Róbert Mak Francesco Calzona Čítajte viac Mak kritizuje Calzonu: Keď ma potreboval, bol som mu dobrý. Teraz mi pichol dýku do chrbta

Neľutujete toto rozhodnutie? Aleksandar Čavrič nedávno radšej zostal v japonskej Kašime, ako by mal prísť na premiérový marcový zraz národného tímu.

Nechcem nikomu vstupovať do svedomia, neprináleží mi to. Čo sa týka môjho rozhodnutia, urobil by som ho opäť. Bojovali sme o Euro 2006, chcel som si splniť sen. Hrať za Slovensko je najviac, malo by to byť na prvom mieste.

Po Čavričovi sa v krátkom slede objavila ďalšia kauza. Zachytili ste kritické slová Maka?

Niečo som si prečítal. Nie je príjemné, keď preletíte celú zemeguľu a hráte sedem minút. Na druhej strane, tréner má svoje predstavy.

Calzonu nemá čo zaujímať, odkiaľ daný hráč prišiel a aký dlhý čas strávil v lietadle. Má k dispozícii široký káder a keď sa rozhodne, že daný hráč nedostane priestor, bohužiaľ. Je to na trénerovi, on je zodpovedaný za výsledky aj káder.

Nebijú sa vo vás pocity bývalého hráča a súčasného kouča?

Ale áno. Netvrdím, že by som nebol nahnevaný ako Mak. Avšak ako tréner viem, že nemôžem urobiť šťastných všetkých.

Keď mám v tíme 25 hráčov, minimálne šiesti či siedmi sú na mňa nahnevaní lebo sú na lavičke alebo tribúne. Pokojne sa stáva, že aj idú proti mne. Ako kouč musíte byť diplomat. Vychádzať s nimi, robiť kompromisy.

Erling Haaland Marek Rodák Čítajte viac Haalandova penalta? Dostal som ho tam, kam som chcel, usmieva sa Rodák

Čudujete sa Makovi, že cíti krivdu?

Môj prípad bol viac-menej podobný. Chodil som na kvalifikáciu zo Chicaga, ale veľa som toho nenahral. Pravda – ako som už spomínal – moja výkonnosť išla dole, priznávam. Hrával som pár minút a letel som späť do USA. Nechcem sa vyhovárať, ale za rok som preletel oceán dvanásťkrát.

V národnom tíme sa neobjavuje ani Albert Rusnák, ktorý pôsobí v MLS v klube Seattle Sounders. Ani jeho Calzona po Lige národov už do národného tímu nepovolal.

Nechcem špekulovať o tom, čo si daný hráč myslí. Vždy je to o komunikácii medzi ním a trénerom. Zrejme tam niečo nefunguje, lebo Rusnák by národnému tímu pomohol.

Makovi zrejme viac prekážal fakt, že mu Calzona k jeho nízkej minutáži povedal iba sorry – prepáč, nič viac. Musí tréner rozhodnutia zverencom vysvetľovať?

Neviem, aká bola teraz komunikácia medzi hráčom a trénerom. Keď ma trénoval Dušan Galis, stále sme boli v kontakte, aj keď som si plnil klubové povinnosti.

Opýtam sa inak – je dôležité mať s hráčmi čistý stôl?

Samozrejme. Snažím sa o to, hoci niektorí hráči to možno vnímajú inak. Naučil som sa byť pokojnejší.

Kvôli negatívnym skúsenostiam?

Párkrát som s hráčmi bojoval, aj sa s nimi pohádal. Veľa mi to neprinieslo. Pochopil som, že už nemôžem byť taký prepnutý ako som bol na trávniku a potrebujem so zverencami vychádzať v rámci možností dobre.

Nebije sa pri koučovaní vo vás naturel emotívneho futbalistu a pokojného trénera?

Ešte stále. (smiech) Možno vyzerám navonok ako flegmatik, ale vo vnútri je obrovský oheň. Dávam si pozor na to, aby ho nebolo vidieť. Kľúčom je dialóg.

Francesco Calzona Čítajte viac Prvý polčas vyzeral, akoby sme sa len spoznali. Calzona kritizoval svojich, rozhodcov aj veľmoci, ktoré odmietli Slovensko

Kto je v tejto situácii na ťahu a mal by ho začať? Calzona alebo Mak?

Calzona by mal Makovi zavolať a to čo najskôr. Musia to rýchlo vyriešiť, aby sa to zbytočne nenaťahovalo pred alebo nebodaj ešte aj počas ME. To nikomu nepomôže.

Môže to rozbiť tím. Veď ak takto budú postupne vyskakovať ďalší hráči a posielať odkazy cez médiá, kabína nebude jednotná a rozsype sa pred vrcholným podujatím. Calzona by si mal Maka vypočuť a taktiež naopak a dospieť ku kompromisu. Partia je základ úspechu. Bez nej to môže byť na ME prepadák.

Pritom sa zdá, že po úspešnej kvalifikácii sa aj herný prejav pod Calzonom zlepšil, nemyslíte?

Mám pocit, že mu hráči veria, ale hovorím, vnímam to skôr ako divák. Calzona to má v rukách. Hovorí o partii a entuziazme, ale vytvára ich on. Máme prijateľných súperov na ME, ale musíme ťahať za jeden koniec povrazu.

Calzona bol pri situácii s Vladimírom Weissom ml. a taktiež Čavričom nekompromisný. Bol by luxus, ak by nechal Maka doma a nezobral ho do Nemecka?

Keby som bol trénerom, určite ho vezmem. To je môj názor. Stále má národnému tímu čo dať. Je rýchly, schopný to rozbehať, zakončiť aj vytvoriť šancu. Navyše má skúsenosti, ktoré budú na Eure veľmi dôležité. Bola by škoda o ne prísť, lebo v Nemecku sa nebude hrať o fazuľky.

Hodnotenie Slovákov v stretnutí proti Nórsku Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Futbalistov reprezentácie sme hodnotili...

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #EURO 2024 #Ľubomír Reiter #Francesco Calzona