Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vnuka legendy Slovana chváli aj taliansky mág. Obert ide v šľapajach Škriniara

Pokojne ich môžeme počítať v desiatkach. Z domácich mládežníckych akadémií či tých neďalekých v Česku odišli do Talianska húfy slovenských mladíkov. Ak však budeme rátať tých, ktorí uspeli, postačia nám možno prsty na jednej ruke.

26.03.2024 05:43
Adam Obert Foto: ,
Slovenský obranca Adam Obert (4) zachraňuje na čiare pri pokuse Rakúšana Christopha Baumgartnera.
debata (2)

"Domnievam sa, že v Taliansku máme radi slovenskú náturu. Sú to pracovití chlapci, chcú sa zlepšovať. Radi siahajú po našich hráčoch a to je dobre.

Serie A i nižšie súťaže sú pre rozvoj mladých hráčov či ich etablovanie medzi najlepšími skvelé súťaže," povedal v minulosti tréner slovenskej reprezentácie Francesco Calzona.

V dnešnom prípravnom dueli (o 19.00 v Osle proti domácemu Nórsku, prenos vysiela Sport 1) možno tretíkrát vytiahne jedného z nich. Adam Obert si totiž v sobotňajšom stretnutí proti Rakúsku (0:2) odbil debut v základnej zostave. A rozhodne nesklamal.

Zaskočil za Dúbravku

Už po šiestich sekundách sa so spoluhráčmi červenali. Christoph Baumgartner aj cez mladého Oberta prekonal brankára Martina Dúbravku. Stopér Cagliari si pozrel najrýchlejší gól histórie v medzištátnych zápasoch z prvého radu.

"Dostať gól v prvých sekundách určite zabolí. Horšie sa potom začína. Aj sme si v príprave pozerali ich rozohrávku a vôbec neviem, čo sa stalo. Začiatok bol náročnejší.

Postupne sme sa však oklepali a mali sme fázu, kedy sme držali loptu len my. Zahodili sme však šance," lamentoval Obert.

Erling Haaland Čítajte viac Hrať proti Čechom a Slovákom? Nie je to Arsenal. Haaland si rypol, Calzona by zakročil

Slováci po facke rástli a Obert najviac. Postupne sa oťukal, snažil sa rozohrávať. Skvele vypočítaval vkĺzačky i situácie, kedy do súboja ísť, a v ktorom prípade sa radšej stiahnuť. Ocenil ho aj špecializovaný portál Sofascore. Obert bol najlepším Slovákom na ihrisku so známkou 7,8.

Výraznou mierou k tomu prispela aj situácia z 56. minúty, kedy zaskočil za brankára Martina Dúbravku. Obert skvele zareagoval na to, že gólman Newcastlu bol mimo troch žrdí.

Na bránkovej čiere reflexívne nohou zabránil gólu. Následne ešte zablokoval dorážku Baumgartnera. Divokú situáciu ukončil hvizd rozhodcu, Rakúšan sa lopty dotkol rukou.

„Zbadal som, že to Rakúšania sklepávajú a boli vo vápne traja. Rýchlo som šiel do bránky a snažil sa urobiť maximum. Zblokoval som ho. Následne sa snažil dotlačiť loptu do bránky rukami, ale rozhodca to videl a odpískal,“ usmieval sa Obert.

„Veľmi mi pomohol, bola to nepriehľadná situácia,“ pochválil spoluhráča Dúbravka.

Chvála od strojcu zázraku

Pri zraneniach Ľubomíra Šatku, Milana Škriniara a Denisa Vavra sa pre Oberta otvorila možnosť presvedčiť Calzonu, že má na medzinárodnú úroveň.

Takmer 60 zápasov za Cagliari – väčšinu pri úspešnej bitke o postup do Serie A z druhej ligy, vrátane 11 stretnutí v najvyššej talianskej súťaži – naznačujú potenciál rodáka z Bratislavy.

Marek Čech Čítajte viac Zidana či Raúla zatienil nenápadný Slovák. Čech rozhodol zápas legiend Realu a Porta

Na druhej strane naposledy na klubovej úrovni hral vo februári pri dvoch prehrách Cagliari s rímskymi tímami – AS 0:4 a Laziom 1:3. Podľa talianskych expertov bol Obert v daných strenutiach jedným z najslabších článkov klubu zo Sardínie.

„Je to veľmi šikovný a vnímavý chlapec. Je budúcnosťou Cagliari. Určite sú veci, na ktorých potrebuje popracovať, ale nezabúdajme na jeho vek,“ pochválil svojho zverenca kouč Cagliari Claudio Ranieri.

Mimochodom, jeden zo strojcov zázračného triumfu Leicestru City v Premier League v sezóne 2015/16.

Obert sa na Apeninský polostrov vybral z juniorky Zbrojovky Brno. Podobne ako v minulosti pri Škriniarovi sa po bitke o mladý slovenský talent najviac usmievala Sampdoria Janov. V lete 2018 priviedla Oberta do svojich mládežníckych štruktúr.

Rovnako ako terajší kapitán národného tímu a stopér parížskeho Saint-Germain Škriniar to nemal v Ligúrii ľahké. Keď prišla ponuka o tri roky neskôr ponuka z Cagliari, Obert nezaváhal.

„Adam potvrdil, že patrí do kategórie hráčov ako Leo Sauer či Tomáš Suslov. Sú budúcnosťou slovenskej reprezentácie. Už teraz má kvalitu na to, aby hral na najvyššej úrovni. Obert je silný bek. Škoda, že v Cagliari toľko nehrá,“ doplnil Calzona.

Dvadsaťjedenročný ľavonohý stopér si proti Rakúsku pripísal druhý štart v národnom tíme. Prvý mu tréner Calzona doprial pri oficiálnej rozlúčke Mareka Hamšíka proti Čile. V novembri 2022 odohral na Tehelnom poli desať minút.

Martin Dúbravka Čítajte viac Dúbravka si rýchlejšie inkasovaný gól nepamätá. Rakúsky tréner však vystrúhal Slovákom pochvalu

Práve starší fanúšikovia Slovana si po dlhých rokoch mohli pozrieť slávne priezvisko Obert na vlastnom štadióne. Legendou belasých bol totiž Adamov starý otec Jozef, ktorý sa dostal aj do československej reprezentácie.

„Pochádzam z Bratislavy. Zahrať si na Tehelnom poli a zaspomínať si na časy, kedy som tu hrával ako chlapec, je krásny pocit. Keď som bol menší, chodievali sme aj na Pasienky. Mám z toho radosť.“

Stopérsky post je jedným z mála v národnom tíme, kde Slovensko netlačí topánka. Škriniar, Vavro, Šatka, zranený či opomínaný Martin Valjent alebo Norbert Gyömbér, s ktorým Obert v sobotu vytvoril dvojicu, sú zárukou kvality aj hĺbky kádra. Obert však konkurenciu víta.

„Som tu, aby som bol pripravený na všetko. Teším sa zo šance v základnej zostave. Splnil som si detský sen. Postupne si však pridávam aj ďalšie ciele a ambície,“ uzavrel.

Má medzi nimi aj miestenku v nominácii na blížiace sa majstrovstvá Európy v Nemecku?

Poklady ligy. Ktorí hráči odišli za milióny? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Nie je to pravidlo, no aj zo slovenskej ligy...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Milan Škriniar #EURO 2024 #Adam Obert #Francesco Calzona