Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona je nový tréner SSC Neapol, Hamšíka neberie. Futbalový zväz zverejnil detaily súhlasu

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona nahradí Waltera Mazzarriho na lavičke SSC Neapol. Novinár spoločnosti DAZN Orzario Accomando v pondelok večer informoval, že Calzona sa už dohodol s úradujúcim talianskym šampiónom na podmienkach zmluvy do konca prebiehajúcej sezóny.

19.02.2024 07:30 , aktualizované: 21:18
Francesco Calzona Foto: ,
Francesco Calzona sa s SSC Neapol dohodol na štvormesačnej spolupráci.
debata (26)

Calzona tak bude aj naďalej kormidelník slovenskej reprezentácie. Kontrakt obe strany podpísali po finalizácii formalít. Angažovanie Calzonu potvrdil v pondelok večer šéf klubu Aurelio De Laurentiis pre portál sport.sky.it.

Podľa toho istého webu nebude v realizačnom tíme Calzonu v Neapole figurovať bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie a hráč SSC Marek Hamšík.

Calzona by v utorok už mal figurovať v tréningovom procese a debut na lavičke absolvuje v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona. Do Neapola si má so sebou zobrať aj videoanalytika slovenskej reprezentácie Marca Briniho, jeho asistentmi budú Simone Bonomi a Francesco Sinatti.

Leonardo Campana Čítajte viac Najbohatší hráč Interu Miami: Messiho majetok sa na spoluhráča nechytá. Kto ho prevýšil?

Taliansky novinár Matteo Moretto už v pondelok ráno na sociálnej sieti X uviedol, že Calzona v Neapole dohaduje spoluprácu s vedením klubu. Niekoľko hodín predtým priniesol informáciu, podľa ktorej Slovenský futbalový zväz (SFZ) súhlasil s tým, aby Calzona viedol popri reprezentácii aj SSC Neapol.

Slovenský futbalový zväz sa k priebehu rokovaní nechcel bližšie vyjadriť. „Všetky zainteresované strany sa dohodli, že pokiaľ veci nebudú na sto percent doriešené, nebudú sa k vzniknutej situácii vyjadrovať,“ uviedla riaditeľka PR SFZ Monika Jurigová podľa RTVS.

Mazzarri v pondelok popoludní ešte viedol tréning tímu v klubovom centre v Castel Volturno, ale na otázky talianskych médií neodpovedal. V centre sa mal vtedy nachádzať aj De Laurentiis. Večer už talianske médiá informovali, že Mazzari na lavičke skončil a nepovedie ani utorkový tréning.

Ladislav Borbély Čítajte viac Futbalová bigamia, reaguje Borbély na správy, že Calzona povedie aj Neapol. Reprezentácia vraj bude len doplnková aktivita

Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa rozhodol udeliť reprezentačnému trénerovi Francescovi Calzonovi súhlas viesť aj SSC Neapol do konca prebiehajúcej sezóny za vopred stanovených podmienok.

Zväz sa už minulý týždeň dohodol s talianskym koučom na novej zmluve do konca roka 2025, ktorá sa v prípade postupu na MS 2026 automaticky predĺži až do konca účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji.

Súhlas SFZ je časovo limitovaný na obdobie od 19. februára do posledného zápasu SSC Neapol v Serii A alebo Lige majstrov v sezóne 2023/24. Tréner Calzona je zároveň povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ.

Kouč musí byť k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom. Takýto postup odsúhlasili všetci členovia výkonného výboru SFZ.

Gerson Rodrigues Čítajte viac Sebavedomý útočník Slovana Rodrigues: Môj cieľ je byť najlepším strelcom súťaže, s Grazom to môžeme otočiť

„Až v nedeľu 18. februára prišla oficiálna žiadosť od SSC Neapol, aby Francesco Calzona mohol vykonávať popri funkcii hlavného trénera slovenskej futbalovej reprezentácie súčasne aj funkciu hlavného trénera klubu. Po intenzívnych rozhovoroch s F. Calzonom a konzultáciách prezidenta SFZ Jána Kováčika, viceprezidenta pre štátnu reprezentáciu Karola Belaníka s členmi výkonného výboru sa SFZ rozhodol udeliť súhlas F. Calzonovi viesť aj SSC Neapol za stanovených podmienok,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku zväzu s tým, že SFZ má právo v prípade nedodržania ktorejkoľvek z týchto podmienok kedykoľvek svoj súhlas odvolať.

„Slovenský futbalový zväz si uvedomuje, že ide o neštandardné rozhodnutie, ktoré môže vo verejnosti vyvolávať obavy. Chápe však aj výnimočný vzťah F. Calzonu ku klubu, v ktorom dlhodobo pôsobil a chce mu pomôcť v súčasnej neľahkej situácii. Tréner F. Calzona opakovane deklaroval, že hlavnou prioritou jeho činnosti zostáva slovenská futbalová reprezentácia a jej príprava na záverečný turnaj EURO 2024,“ informoval SFZ.

Podmienky SFZ k súhlasu pre F. Calzonu viesť SSC Neapol:
1.⁠ ⁠súhlas je časovo limitovaný na obdobie od 19.2. do posledného zápasu SSC Neapol v Serii A alebo Lige majstrov v sezóne 2023/24
2.⁠ ⁠tréner je povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ
3.⁠ ⁠tréner bude k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom vrátane osobnej prítomnosti na nominačnej tlačovej konferencii pred marcovými zápasmi slovenskej reprezentácie

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Francesco Calzona