Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvária sa ako bohovia, ale nemajú slovenské srdcia. Calzona si po úspechu vybavoval účty so svojimi kritikmi

Po zápase bol čas na oslavu a tréner Francesco Calzona sa jej aj dočkal, keď ho hráči počas tlačovej konferencie obliali šampanským. Počas nej odpovedal na otázky novinárov a rozrozprával sa o tíme, o jednotlivých hráčoch, ale aj krivdách, ktoré pociťuje od strany kritikov.

17.11.2023 05:44
Slovensko - Island 24 Foto: ,
Francesco Calzona oslavuje so slovenskými fanúšikmi.
debata (79)

Bol to pre vás z emotívneho hľadiska náročný zápas?

Priznávam, úvod ma zasiahol. No potom, keď som videl, že pokračujeme v tom, čo sme chceli – teda v aktívnom futbale – som sa upokojil. Nestrácali sme hlavu a ja som pochopil, že z toho bude dobrý výsledok.

Islanďanov ste prakticky k ničomu nepustili…

Hrali sme to, čo vravím chlapcom od prvého dňa. Tento tím nemá kvalitu na to, aby bránil na vlastnej polovici, toto mužstvo potrebuje hrať vysoko na polovici súpera. Ja som tieto kvality pochopil. Mojou úlohou bolo spoznať charakteristiku a typy vlastných hráčov.

Skóre otočili ešte v prvom polčase…

Iste, bol to podstatný moment. Navyše, polčasový hvizd nám dodal pokoj, keďže v kabíne sme si mohli povedať, ako ďalej. Islanďanov sme chceli ešte viac otvoriť, natiahnuť do šírky i hĺbky. Vedeli sme, že sú zraniteľní, potrebovali sme ich len viac vytiahnuť z vlastnej polovice.

A nasledovali dva Haraslínove góly. Tušili ste po nich, že víťazstvo vám už neujde?

Toto mužstvo dokazuje, že rastie. Aj teraz to potvrdilo, keď sa po inkasovanom góle vrátilo do zápasu. Podľa mňa sme skvele vstúpili aj do druhého polčasu, spravidla však nie som pokojný až do konca stretnutia.

Prečo ste si na pravý kraj obrany vybrali Norberta Gyömbéra?

Mesiac sme študovali, kto by mohol nahradiť vykartovaného Pekaríka. Mali sme k dispozícii Tomiča, Šatku či Nora. Videl som veľa zápasov, kde hral na tejto pozícii. V pondelok som sa teda rozhodol. Odohral fantastický zápas so srdcom a požadovanou kvalitou. Nepochyboval som o ňom.

A čo vravíte na výkon veterána Juraja Kucku?

Že by ste mali byť hrdí na všetkých týchto chlapcov. Lebo okrem Kucku je tu napríklad aj Pekarík, ktorý dnes nehral. Keď ho však vidíte trénovať, to je ako svetlo v očiach. Je vzorom pre všetkých mladých, ktorí sem prichádzajú. A Kucka detto. Pokiaľ tu budem ja a on bude mať chuť hrať, tak Juraj tu jednoducho bude.

Slovensko - Island 31 Čítajte viac Bravó, chlapci! Slováci postúpili na ME, proti Islandu predviedli štvorgólový obrat

Vlani ste prevzali mužstvo, ktoré žrebovali z piateho výkonnostného koša, navyše pri premiére v pozícii hlavného trénera. Ako ste prežívali chvíle po záverečnom hvizde?

Pätnásť rokov predtým som spolupracoval s veľkými menami. Bol som asistent, lebo ma to napĺňalo. Naučil som sa veľa. Potom prišla táto ponuka a vedel som, že je to výzva. Potreboval som novú emóciu.

Ponuku som ihneď a s radosťou prijal. A aktuálne emócie? Som spokojný. Napĺňa ma, keď vidím, že ľudia okolo mňa sú šťastní. Mám v povahe, že skôr dávam ako beriem. Vidieť šťastných hráčov a vypredaný štadión, to znamená viac ako nejaká osobná radosť.

Chlapci si však zaslúžia oslavu. Okrem toho, že posledných štrnásť mesiacov ma niektorí ľudia veľmi tvrdo atakovali, pod podobným tlakom boli aj títo hráči. Pre nich znamená tento večer akési oslobodenie.

Nemám problém s kritikou, keď na mňa útočia, dodáva mi to ešte väčšiu silu. Ale to, že nás napádali predtým, ako sa začala kvalifikácia, to nie je dobré. Tie osoby, ktoré takéto reči šírili, nechcú dobre slovenskému futbalu.

Mali by milovať svoju krajinu – Slovensko – bez ohľadu na to, kto je tréner. Po štrnástich mesiacoch som pochopil, že tieto osoby nemajú slovenské srdcia. Tvária sa, ako keby boli bohovia.

Kvalifikačný duel Slovensko - Island Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Slovenskú hymnu zahrala folklórna skupina.

Čiže prežívate akési zadosťučinenie?

Áno. Som spokojný. Verím, že títo ľudia budú pokračovať v útokoch, no opakujem, robí ma to ešte silnejším.

V Taliansku sa vaše meno spomínalo aj v súvislosti s SSC Neapol, kde by vás radi videli niektorí odborníci…

Tí, ktorí to napísali, asi vedeli, prečo. Samozrejme, potešilo ma to. V istom momente aj vyrušilo, keďže som sa nechcel rozptyľovať. V hlave som mal totiž iba zápas proti Islandu. To, že o mne takto rozprávajú, je fajn.

Začnete už zajtra rozmýšľať nad Eurom?

Musím sa porozprávať s ľuďmi zo zväzu. Potom sa rozhodneme, čo ďalej. Slovenský futbalový zväz bol vždy ku mne skvelý, ľudia odtiaľ spravili všetko pre to, aby sme sa dostali až sem. Určite nájdeme spoločnú reč aj smerom k európskemu šampionátu.

Na Euro môže ísť 23 hráčov, aktuálne ich však máte 26. Rozmýšľali ste už nad tým, kto z tejto partie do Nemecka nepôjde?

Ani mi to len nenapadlo. Tento zápas bol dosť dôležitý na to, aby som myslel na iné veci.

Slovensko - Island 29 Čítajte viac Kováčik vyzdvihol Calzonu. Teším sa na oslavy, usmieval sa Kucka

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #slovenská futbalová reprezentácia #Island #ME 2024 #Francesco Calzona