Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nervózny boj, pomohol VAR. Slováci vydreli zlaté body, hrdinom striedajúci žolík zo Žiliny

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v dôležitom kvalifikačnom súboji o postup na EURO 2024 na pôde Luxemburska 1:0. Hrdinom zápasu sa stal hráč Žiliny Dávid Ďuriš, ktorý prišiel do hry v 64. minúte a o trinásť minút neskôr strelil jediný gól zápasu.

16.10.2023 22:40 , aktualizované: 23:11
Luxembursko šport futbal ME2024 kval. J-skupina... Foto: ,
Radosť slovenských futbalistov po góle Dávida Ďuriša.
debata (24)

Na budúcoročné ME v Nemecku už postúpili Portugalci, ktorí spečatili prvenstvo v J-skupine piatkovým víťazstvom 3:2 nad Slovenskom.

Zverenci Francesca Calzonu zvládli dôležitý súboj v Luxembursku, ktoré je ich konkurent v boji o druhú miestenku. Na Stade de Luxembourg rozhodol o triumfe hostí v 77. minúte striedajúci Dávid Ďuriš.

Boj Slovenska o EURO v Luxembursku v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Základná zostava Slovenska na zápas proti...

V novembrovom asociačnom termíne privítajú Slováci na NFŠ v Bratislave hráčov Islandu (štvrtok 16. novembra o 20.45 h) a na spečatenie postupu im stačí získať bod. Kvalifikáciu zakončia v nedeľu 19. novembra o 20.45 h v Zenici proti Bosne a Hercegovine.

Na ME postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín. Tri miestenky sú vyhradené pre úspešných z play off Ligy národov, Nemecko ako organizátor finálového turnaja má automatickú účasť.

kvalifikácia ME 2024, 8. kolo:
J-skupina:
Luxemburg
Luxembursko – SLOVENSKO 0:1 (0:0)
Gól: 77. Ďuriš, ŽK: V. Thill, Jans, Holtz (tréner), Sinani, Olesen – Pekarík, Boženík, Suslov, Hrošovský. Rozhodovali: Sanchez – Devis, Prieto (všetci Šp.), 9385 divákov.
Luxembursko: Moris – Jans (88. Carlson), Gerson, Chanot, M. Martins – V. Thill (88. Curci), Barreiro, C. Martins, G. Rodrigues – Sinani, Olesen
SR: Dúbravka – Pekarík (90.+4 Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (88. Hrošovský) – Schranz (63. Ďuriš), Polievka (63. Boženík), Sus­lov

Tréner Calzona urobil v porovnaní so zápasom v Portugalsku dve zmeny v základnej zostave. Od začiatku dostali šancu Polievka a Suslov, ktorí nahradili Boženíka s Makom. Vo 4. minúte Schranz hľadal centrom Suslova, ten však pred luxemburskou bránou nedočiahol na loptu. Inak úvodné minúty vyzneli nesúrodo, hráči oboch mužstiev kopili nepresnosti.

Po chybe Lobotku v rozohrávke mohli ísť do vedenia Luxemburčania, dopredu postupoval G. Rodrigues a z 25 metrov prízemnou strelou tesne minul pravú žrď. Aj ďalšia dobrá príležitosť patrila domácim. V 13. minúte sa po centri z ľavej strany zavesil do vzduchu Olesen, ktorý hlavičkoval vedľa.

Oleksandr Rosputko Čítajte viac Ukrajinský Šachtar prišiel o veľký talent. Na letisku mu zmizol nádejný reprezentant, chce azyl v Rusku

Neskôr musel Dúbravka zasahovať po pokuse Sinaniho vnútri šestnástky. Slováci sa vôbec nevedeli dostať do tempa. Nefungoval im stred podľa, boli ďaleko od hráčov súpera a absolútne nenadviazali na druhopolčasový výkon z Portugalska.

V 21. minúte im stuhla krv v žilách, keď po zákroku Vavra na prenikajúceho Barreira odpískal rozhodca jedenástku, ale po vzhliadnutí videozáznamu pôvodný verdikt spolu so žltou kartou pre slovenského stopéra zrušil. V ďalšom priebehu sa hra pritvrdila, boli to však domáci, ktorí sa viac tlačili dopredu a akrobatickému pokusu G. Rodriguesa nechýbalo veľa k otvoreniu skóre. Slováci boli vpredu úplne jaloví, nedokázali potrestať ani zlý odkop brankára Morisa.

Po prestávke ako prví pohrozili Slováci. Suslov v 56. minúte vystrelil z priameho kopu z dobrej pozície a tesne minul ľavý vinkel. Na opačnej strane bol pri streleckej chuti G. Rodrigues, ktorý však v 58. minúte našiel pripraveného Dúbravku.

Ivan Kmotrík Čítajte viac Veľký prešľap Matovičovej vlády. V boji štátu proti odkúpeniu Národného štadióna hrozia miliónové škody

Hostia hru v poli opticky vyrovnali, ale po zmene strán to bolo obojstranne ofenzívne trápenie. Tempo nebolo strhujúce, v druhom polčase sa hral medzišestnástkový neatraktívny futbal bez šancí. Až v 77. minúte Hancko našiel centrom na zadnej žrdi striedajúceho Ďuriša a ten volejom prepálil domáceho brankára – 0:1.

Domáci mohli odpovedať po peknej kombinačnej akcii, na konci ktorej bola rafinovaná strela G. Rodriguesa a parádny zákrok Dúbravku. V závere už sa domáci nezmohli na odpoveď a tak sa Slováci pred novembrovým asociačným termínom dostali do luxusnej pozície z hľadiska boja o postup.

2 Ohlasy Čítajte viac Najprv ultradominancia, potom brutálny zásah priamo do srdca. Ako reagujú médiá na zápas v Luxembursku?

hlasy po zápase: /zdroj: RTVS/
Francesco Calzona, tréner SR: „Bol to veľmi ťažký zápas z našej strany. V prvom polčase sme robili všetko to, čo sme nemali. Nejaké veci sme zmenili, v druhom polčase to bolo z našej strany lepšie. Teraz je čas, aby sme sa tešili, od štvrtka začneme myslieť na Island. Ešte nie sme pripravení na to, aby sme dva zápasy odohrali na takej vysokej úrovni. Fakt, že dokážeme vyhrať aj takýto zápas, znamená, že mužstvo rastie a je silnejšie.“
Denis Vavro, obranca SR: „Sami sme si to skomplikovali, v prvom polčase sme robili veľa chýb. V druhom dejstve sme ich pustili iba k jednej strele. Vezieme si tri dôležité body. Verím, že proti Islandu pred domácimi fanúšikmi spečatíme postup. Pokiaľ ide o spornú situáciu v našej 16-ke, bol som si istý, že penalta nemôže byť, lebo som sa dotkol najprv lopty.“
Milan Škriniar, kapitán SR: „Nebol to výkon, aký sme si predstavovali. Hra nám nešla a museli sme dať do zápasu viac srdiečka. V prvom polčase sme pokazili veľa lôpt v strede, v druhom sme to zlepšili. Sme radi za tri body, ktoré nás priblížili k postupu. Takéto zápasy treba zvládať aj keď nám to nejde.“
Martin Dúbravka, brankár SR: „Bol to náročný súper. Nezachytili sme úvod stretnutia, čo sa nám stáva často. Dôležité je, že sme ukázali srdiečko. Vyhrať na pôde súpera je vždy cenné. Ukázala sa tímovosť a sila mužstva. Potvrdilo sa, že keď budeme bojovať do posledných minút, body sa dostavia.“
Dávid Ďuriš, strelec víťazného gólu SR: „Stále si uenvedomujem, že za pomoci chalanov som rozhodol zápas. Po centri Hanciho som to trafil ideálne. Tréner mi povedal, aby som využíval nábehy za ich obranu, čo sa mi podarilo.“

Výsledky súbojov J skupiny:
Bosna a Hercegovina – Portugalsko 0:5 (0:5)
Góly: 5. a 20. Ronaldo (prvý z 11 m), 25. Fernandes, 32. Cancelo, 41. Joao Felix, ŽK: Hadžikadunič, Kolašinac (obaja BaH)

Island – Lichtenštajnsko 4:0 (2:0)
Góly: 22. G. Sigurdsson (z 11 m), 44. Finnbogason, 49. G. Sigurdsson, 63. Haraldsson, ŽK: Óskarsson – Marxer, Sale

Standings provided by Sofascore
Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

Ohodnoťte Slovákov po výhre v Luxembursku

Hlasovalo 2824 ľudí.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 96,15 %.

Dávid Hancko, tablo

Dávid Hancko

Priemerný výsledok: 81,97 %.

Dávid Ďuriš

Dávid Ďuriš

Priemerný výsledok: 73,02 %.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 54,97 %.

Róbert Boženík

Róbert Boženík

Priemerný výsledok: 49,99 %.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 49,59 %.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 45,15 %.

Denis Vavro

Denis Vavro

Priemerný výsledok: 40,81 %.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 38,72 %.

Ivan Schranz nepouzivat

Ivan Schranz

Priemerný výsledok: 32,51 %.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 31,73 %.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 30,94 %.

nepoužívať Róbert Polievka

Róbert Polievka

Priemerný výsledok: 24,51 %.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #kvalifikácia EURO 2024