Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinský Šachtar prišiel o veľký talent. Na letisku mu zmizol nádejný reprezentant, chce azyl v Rusku

Na dramatické úteky z krajiny sme boli zvyknutí počas bývalého režimu. Medzi tie najznámejšie patrí emigrácia hokejových bratov Šťastných do Kanady. Podobne dobrodružný únik nedávno predviedol 19-ročný ukrajinský talent Oleksandr Rosputko. No namiesto na zápas si to namieril na východ.

16.10.2023 16:48
Oleksandr Rosputko Foto:
Oleksandr Rosputko v drese Šachtaru Doneck.
debata (50)

Po futbalistovi ukrajinského Šachtaru Doneck sa po zápase mládežníckej Ligy majstrov počas predminulého týždňa doslova zľahla zem. Odmlčal sa, vypol si telefón, vymazal si sociálne siete. A ozval sa až teraz: z Ruska, kde požiadal o azyl.

Dobrodružný prípad bývalého mládežníckeho reprezentanta Ukrajiny dostáva každým dňom nové kontúry. Pre idnes.cz porozprával novinky o úteku talentovaného futbalistu novinár Volodymyr Zverov. „Utiekol za svojimi proruskými rodičmi, ktorí sa odsťahovali už minulý rok,“ uviedol Zverov.

Rosputko v stredu 4. októbra v drese Šachtaru odohral víťazný zápas mládežníckej Ligy majstrov v Antverpách (2:1) a na druhý deň odišiel podľa plánu s celým mužstvom na bruselské letisko.

813985487 Čítajte viac Debakel, týždeň nočnej mory, potupa. Chorváti nakladajú svojej reprezentácii

Tam si nechal odbaviť batožinu, dostal letenku. Lenže k pasovej kontrole a na palubu špeciálu, ktorým sa mal presunúť do poľskej Varšavy, sa už nedostavil.

Svedkovia ho údajne videli cestou na toaletu, kde sa mladý futbalista prezliekol do civilu a zmizol. Spoluhráčom ani trénerom, ktorí ho hľadali, sa stratil.

V Bruseli na letisku mal po sebe nechať iba dôkladne zloženú súpravu s logom Šachtaru. A až o niekoľko dní neskôr sa potvrdili špekulácie, že z Belgicka zamieril cez turecký Istanbul až do Ruska.

„Celú akciu uskutočnil úplne chladne a bez emócií. Nikomu nepovedal ani slovo,“ skonštatoval Zverov na základe informácii od svojich zdrojov.

"Keby išlo o komerčný let, pravdepodobne by kapitán lietadla z bezpečnostných dôvodov musel nechať prehľadať batožinu, ktorú si dotyčný odbavil. No nakoľko mal Šachtar pripravený charterový let a Rosputka nenašli vyrazili jednoducho bez neho.

Je pochopiteľné, že takýto únik musel Rosputko vopred podrobne naplánovať a že mu s cestou do Ruska, ktoré vedie na Ukrajine už poldruha roka agresívnu vojnu, niekto pomáhal.

Kauza je pozoruhodnejšia o to viac, že 19-ročný talent sa niekoľko dní pred zmiznutím dohodol so Šachtarom na predĺžení existujúcej zmluvy, ktorá mu mala skončiť v lete 2024.

„Súhlasil so všetkými podmienkami a práve po návrate z Belgicka sme mali nový kontrakt s klubom podpísať,“ potvrdila na Telegrame hráčska agentúra ProStar, ktorá Rosputka zastupovala.

Tomáš Souček Česko futbal Čítajte viac Dunajská Streda na ňom prerobila milión, ktorý zhrabli Izraelčania. Bývalý útočník DAC straší Poliakov aj Čechov

„Vzhľadom k okolnostiam posledných dní sme s ním však s okamžitou platnosťou zrušili akúkoľvek spoluprácu a v budúcej kariére mu neprajeme žiadne úspechy,“ dodala agentúra.

Rosputko sa narodil v meste Horlivka, asi 50 kilometrov severne od Donecka, ktorý je jedným z kľúčových dopravných uzlov na Donbase. Vyrastal v proruskom prostredí, obklopený proruskými názormi.

„Som presvedčený, že kľúčovú úlohu zohrali jeho rodičia,“ zdôraznil Zverov. Že sa Rosputko z Belgicka nevrátil čoskoro potvrdil aj Šachtar, ktorý dal futbalistovi ultimátum – buď sa vrátiš do piatich dní, alebo ti ukončíme zmluvu a budeme žiadať odškodné.

Ivan Kmotrík Čítajte viac Veľký prešľap Matovičovej vlády. V boji štátu proti odkúpeniu Národného štadióna hrozia miliónové škody

Zástupcom klubu sa podľa informácií z Ukrajiny podarilo s hráčom spojiť až počas posledného víkendu, keď Rosputko z Ruska jednoznačne odkázal: „Nevrátim sa.“

Časť médií písala o tom, že mal vopred dohodnutý angažmán v treťoligovej Zvezde Petrohrad, ktorú vedie bývalý mládežnícky tréner z Šachtaru Hennadij Zubov.

Proti tomu sa petrohradský klub ohradil: „S hráčom, ktorý opustil Šachtar a požiadal o politický azyl v Rusku, sme neboli a nie sme v kontakte. Prestaňte šíriť nepodložené informácie,“ uviedol klub.

Uvidíme, akým smerom a v ktorom klube sa bude ďalej rozvíjať kariéra tohto ukrajinského utečenca s ruským srdcom.

Zaujímavosti o EURO 2024 pred zápasom Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenská futbalová reprezentácia hrá o tretiu...
50 debata chyba
Viac na túto tému: #Šachtar Doneck #Oleksandr Rosputko