Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď legenda vstúpila do Berlína, pýtala sa, kde je Peter. Slovenský Lewandowski si do úst čipsy nedá, hviezdy však „zožerie“

Je symbolom klubovej vernosti, zdvorilosti, slušnosti a futbalového džentlmenstva. Po úspechoch nelieta v oblakoch, po nezdaroch sa nevzdáva. Za to, že na ihrisku nikdy nič neodflákne, môžete sať ruku do ohňa.

12.10.2023 10:00
Peter Pekarík Foto:
Peter Pekarík je najstarším hráčom vo výbere Francesca Calzonu.
debata

Leo Sauer je pred dvojzápasom kvalifikácie ME 2024 proti Portugalsku a Luxembursku najmladším mužom v družine Francesca Calzonu. Najstarším je Peter Pekarík. Bez čoskoro 37-ročného obrancu si celá generácia slovenskú reprezentáciu nedokáže predstaviť.

V Herthe Berlín v poslednom čase nedostáva veľa príležitostí, v aktuálnej sezóne 2. Bundesligy naskočil iba do dvoch zápasov. V auguste odohral 45 minút proti Hamburgu, v septembri devätnásť proti Magdeburgu. Inak nič, z desiatich odohratých kôl v polovici prípadov nesedel ani na lavičke.

O to väčšie prekvapenie bolo, keď ho pred mesiacom Calzona zaradil do základnej zostavy na zápas proti Portugalsku. Tie obrazy zostali v hlave ešte niekoľko dní po ňom: nevysoký Pekarík zvádzal urputné súboje s Rafaelom Leaom z AC Miláno. Tento hviezdny krídelník je pritom o desať centimetrov vyšší i podstatne ťažší ako slovenský reprezentant.

Leo Sauer Čítajte viac Tréner, to bude dobré. Flegmatik z Rače nemá vôbec s ničím problém. V Žiline na ňom môžu ešte pekne zarobiť

Pekarík podal skvelý výkon a súpera prakticky k ničomu nepustil. Futbalový expert Ladislav Borbély to pred obrazovkami RTVS nazval ako jedno z najheroickejších predstavení v jeho kariére, lebo rodák zo Žiliny nebojoval len s absenciou hernej praxe, ale aj s inou váhovou kategóriou.

Dýchal mu na krk, nedal mu najmenší priestor… Leaovi život na Tehelnom poli tak veľmi znechutil, že ho tréner v 62. minúte radšej vystriedal. „A to hovorí samo za seba,“ zamyslel sa Borbély.

Dvesto eur mesačne

Pekarík bol odjakživa hrdý reprezentant, ktorý vo futbale nepoznal nič vzácnejšie, ako je národný dres. Dosiaľ si ho obliekol 121-krát. V Nemecku odštartoval pätnástu sezónu a v klube z hlavného mesta už dvanástu v rade.

Toľká futbalová vernosť je dnes skôr raritou ako pravidlom. A zároveň sa potvrdzujú slová Felixa Magatha, ktoré predniesol v roku 2009. „Tento hráč má pred sebou veľkú budúcnosť.“ Keď sa slávny tréner ujal na jar 2022 Herthy, jeho prvá otázka znela: „Kde je Peter?“

Peter Pekarík. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Sebastian Räppold/Matthias Koch
Peter Pekarík Peter Pekarík.

Kariéru začal v rodnej Žiline ako šestnásťročný a ako sám povedal v jednom z viacerých rozhovorov pre Športweb, „na začiatku zarábal 200 eur mesačne“. Bol to práve jeho veľký profesionalizmus a príkladný prístup k povinnostiam, ktorými zaujal aj zahraničné kluby.

„Poznám ho prakticky od začiatku seniorskej kariéry, najprv mi kryl chrbát v Žiline a neskôr aj v národnom tíme. Vždy som sa mohol naňho absolútne spoľahnúť,“ pochválil ho Stanislav Šesták, bývalý reprezentant.

Napokon, aj fanúšikovia Herthy Pekaríka neskôr prezývali „Mr. Zuverlässig“ (z nemčiny Pán Spoľahlivý). A ešte jedna pochvala z úst Vladimíra Weissa st., ktorý sa s húževnatým bekom prebojoval na MS 2010. „Je trochu nenápadný, ale vždy ide na sto percent.“

Po víťazných zápasoch nerozbieha tradičné „Palmolive“, po prehrách zasa nebúcha do stien.

Takých, ktorí znesú nálepku „profík“, je vraj v slovenskej kabíne viacero, ale či je Pekarík tým najväčším, Šesták hodnotiť nechcel.

„Nikdy nič neodflákol, všetko robí na maximum. Ale v prvom rade je to fantastický chlapec, nedám naňho dopustiť. Zaslúži si takúto krásnu kariéru,“ zamyslel sa 40-ročný rodák z Demjaty.

Keď sa hovorí o nerestiach, potom vraj meno Pekarík do takejto debaty nepatrí.

„Neviem o žiadnej. Možno som ho videl s pivečkom alebo pohárom vína, no nespomínam si, že by bol niekedy v nejakom opojení. A čím je starší, tým na seba dbá viac. Čítal som niekoľko článkov o Lewandowskom, o tom, ako sa mu manželka stará o každú kalóriu. V tomto je akoby náš slovenský Robert Lewandowski,“ doplnil.

Faktor Lujza

O poľskom útočníkovi vie prakticky celý svet. Jeho manželka Anna je bývalá karatistka s čiernym opaskom a niekoľkými medailami z medzinárodných podujatí. Aktuálne sa venuje zdravej výžive, výrobe fitness potravín, dietológii a má aj diplom z telesnej výchovy na jednej z poľských univerzít.

Kanonier Barcelony neraz uznal, že za jeho futbalovou dlhovekosťou je práve Anna, ktorá mu zostavuje jedálniček i režim ako taký.

Lewandowski má Annu, Pekarík zasa Lujzu. Aj o slovenského obrancu sa stará manželka.

"V tomto smere je veľmi aktívna, sleduje všetky aktuálne trendy. Číta odborné články a vedecké štúdie, komunikuje s našimi priateľmi – lekármi.

Zaujíma sa o veci, ktoré môžem v stravovaní alebo v regenerácii vylepšiť a ktoré mi môžu následne pomôcť aj vo futbale," priznal sa ešte počas covidového obdobia.

"Aktuálne sa snažím vylúčiť zo svojej stravy všetko nadbytočné, aby som konzumoval len jednoducho pripravené potraviny a telo nebolo zaťažené ich trávením. Preto nejem sladkosti, čipsy, ani nič podobné.

Peter Pekarík, legenda Herthy Berlín. Foto: Profimedia
Peter Pekarík Peter Pekarík, legenda Herthy Berlín.

Aj vďaka takejto strave som za posledných osem rokov nepotreboval žiadne antibiotiká," doplnil s tým, že to preňho nie je žiadna móda, ale jediná cesta k predĺženiu si kariéry.

Tá je už dnes bohatá. V Berlíne dokonca s Pekaríkom rátajú aj po jej konci. Na oficiálnej stránke klubu pri ňom svieti nielen slovné spojenie „Mr. Zuverlässig“, ale aj to, že už dnes je veľkým vzorom pre tamojšiu mládež. Ponúkli mu pozíciu v akadémii a sám priznáva, že ho to láka.

V júli predĺžil zmluvu s klubom do leta 2024 a kariéru by akiste rád zakončil na Eure, ktoré sa bude konať práve v Nemecku. Ten čas sa nezadržateľne blí­ži.

Ešte predtým by však Pekarík mohol v Portugalsku odohrať svoj druhý zápas v živote proti Cristianovi Ronaldovi a 122. reprezentačný.

„Slovenský národný tím mal, má a vždy bude mať v mojom srdci špeciálne miesto, ale nie pre štatistiky a čísla,“ povedal nedávno. Typický Pekarík. Pragmatický a nad vecou.

Ak ho nejaké číslo zaujíma, potom je to 100 (percent), ktoré zo seba zakaždým na ihrisku vydá.

Hodnota futbalistov slovenskej reprezentácie Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Porovnali sme hodnotu slovenských...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Peter Pekarík #slovenskí futbalisti #Francesco Calzona