Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar nabil zbraň svojim hejterom. V Paríži nadávajú, v Interi vravia, že naňho už zabudli

Totálna katastrofa. Výsledok, ktorý nikto nečakal. To všetko aj so slovenskou pečaťou.

05.10.2023 16:42
Milan Škriniar Foto:
Ťažký večer na severe Anglicka. Milan Škriniar v debate s brankárom Gianluigim Donnarummom.
debata (2)

Milan Škriniar prežíva v Paríži ťažké týždne. Jeho výkony sa nepozdávajú fanúšikom milionárskeho klubu a v stredu – v zápase Ligy majstrov – v Newcastli im dodal ďalšie „náboje“. Jeho tím prehral 1:4 a jedni tvrdia, že bol pri troch inkasovaných góloch, iní zasa, že pri všetkých štyroch.

Podľa špecializovaných portálov, ktoré pravidelne známkujú hráčov, patril medzi najhorších futbalistov PSG. Fotografia, na ktorej vysoký útočník Dan Burn hlavou – pol metra nad Škriniarom – zvyšuje na 2:0, patrila medzi najzdieľanejšie na sociálnych sieťach.

„Musel mať pocit, že naňho spadla skriňa, keď sa veľký Dan Burn rozhodol hlavičkovať,“ glosoval gólovú situáciu podcaster z portálu The Athletic Taylor Payne.

Milan Škriniar Čítajte viac Kataklizma, so Škriniarom nás podviedli! Na Slováka sa po facke valí kritika, pri druhom góle vraj naňho musela spadnúť skriňa

Pomalý Škriniar

Škriniar si na severe Anglicka vypil kalich horkosti až do dna. Z výkonu obrany bol nesvoj aj tréner francúzskeho veľkoklubu Luis Enrique, ktorý pri čiare nechápavo krútil hlavou.

Fanúšikovia ho napríklad na sociálnej sieti X vinili „z nedostatku rešpektu k Newcastlu,“ lebo nastúpil „so štyrmi útočníkmi, dvomi strednými záložníkmi a nekoordinovaným Škriniarom, ktorý beží maximálne 25 km/h“

„Duo Škriniar – Marquinhos sa totálne zrútilo. Kataklizmatický výkon hlavného parížskeho pántu bol symbolom cesty v St. James Parku,“ napísal aj portál Footmercato.net.

Bol to práve prejav slovenského reprezentanta, ktorý iritoval priaznivcov PSG. Podľa nich pôsobil až príliš pasívne.

„Škriniar ma naozaj znepokojuje. Videl som ho viackrát v Interi Miláno, bojoval a vedel byť nepriechodný. Teraz si však dáva ruky za chrbát, nesnaží sa blokovať strely a od svojho útočníka sa drží ďalej. Akoby hral iba priateľský zápas,“ znela opakujúca sa výčitka, že 28-ročný obranca vyzerá „len ako turista“.

Rodák zo Žiaru nad Hronom je však už niekoľko týždňov pod ostrou paľbou francúzskych médií. Klub, ktorý z posledných jedenástich ročníkov vyhral deväť titulov, sa momentálne trápi. V domácej súťaži je po siedmich kolách piaty s bilanciou tri výhry, tri remízy a jedna prehra.

Póza hovoria za všetko. Pri góloch Newcastlu... Foto: Profimedia
Milan Škriniar Póza hovoria za všetko. Pri góloch Newcastlu bol takmer vždy aj Milan Škriniar.

Škriniar od začiatku sezóny nastupuje v základnej zostave. Jeho stredajší biedny výkon si všimli aj talianske médiá, keďže do Paríža prišiel z Interu Miláno, kde bol niekoľko sezón lídrom obrany.

„Benjamin Pavard dal naňho rýchlo zabudnúť. Inter získal európske skúsenosti, efektivitu a predovšetkým taktickú inteligenciu. Jeho príchod zdvihol úroveň celej obrany,“ napísal prestížny web Tuttosport na margo odchodu Škriniara.

Čitatelia pod spomínaným textom však boli ešte ostrejší. „V Anglicku sa podieľal na každom zo štyroch inkasovaných gólov. Momentálne by bol treťou voľbou Interu na pozícii stredného obrancu, pričom by zarábal viac ako Acerbi, de Vrij a Darmian dovedna,“ naznačili, že Nerazzurri vlastne o nič neprišli.

Nová filozofia

Na obranu Škriniara však treba povedať, že tento rok prekonal náročné zranenie chrbta a niekoľko mesiacov bol mimo tréningového zaťaženia. Kvôli tomu vynechal aj júnové vyvrcholenie Ligy majstrov.

„Mal som dlhú pauzu, až operácia v Bordeaux ma postavila na nohy. Hneď, ako som sa prebral, som cítil zlepšenie. Platnička mi tlačila na nerv, necítil som si ľavú nohu. Mal som o 5,5 centimetra nižšie stehenný sval. Bol som iba na jednej nohe. Keď som sa prebral po operácii, cítil som v nej mravce. Bol to skvelý pocit,“ vravel na letnom reprezentačnom zra­ze.

Škriniar má celkovo za sebou hektický rok. Od vlaňajšej jesene až do konca januára sa prakticky riešilo jedine to, či predĺži zmluvu s Interom alebo odíde.

Základná jedenástka PSG pred zápasom v Newcastli. Foto: Profimedia
Milan Škriniar Základná jedenástka PSG pred zápasom v Newcastli.

A keď verejne oznámil, že od leta bude hráčom Paríža, musel strpieť kadečo – hnev talianskych fanúšikov, médií i tvrdé zaobchádzanie, keď sa zo dňa na deň ocitol na lavičke náhradníkov.

Keď podpisoval zmluvu s PSG, bol to iný klub ako dnes. Lebo keď Škriniar prišiel, preč sa porúčali Lionel Messi i Neymar. Z hviezd svetového rangu zostal jedine Kylian Mbappé, ktorý však odmieta predĺžiť s klubom kontrakt.

Z časti to bola aj nová filozofia klubu. Katarský majiteľ Násir Al-Chelajfí, ktorý kúpil tento futbalový skvost v lete 2011, už nechcel stavať cestu k úspechu na drahých obchodoch, lebo tá ho dosiaľ k vytúženému triumfu v Lige majstrov nepriviedla.

Naopak, nová prestupová politika mala byť rozvážnejšia a Škriniar jej prvým ovocím – bol veľkou hviezdou, ktorá prichádza zadarmo.

„Parížania chcú mať v mužstve menej typických hviezd a viac tímových hráčov, ktorí myslia predovšetkým na kolektív a sú pripravení bojovať a behať za iných. Toto sa očakáva aj od Škriniara,“ povedal pre Športweb tesne po prestupe Slováka do PSG novinár José Barroso z L'Equipe s tým, že ciele zostávajú rovnaké. „Vyhrať Ligu majstrov. Žiadne iné ďalšie ciele neexistujú.“

Všetko je iné

Je to úplne iná pozícia, akú mal v Interi. Napokon, pred pár mesiacmi nám to potvrdil aj futbalový expert a šéfredaktor portálu sempreinter.com Nima Tavallaey.

"Jedna vec, ktorú Škriniar musí pochopiť, je, že v PSG nebude hviezdou a ani kľúčovým hráčom. Minimálne na začiatku bude len jedným z kádra. Musí sa prispôsobiť mužstvu, naopak to nepôjde. V Interi bol ústrednou postavou a tréneri Conte aj Inzaghi nastavili obrannú líniu tak, aby z neho dostali to najlepšie.

Toto sa v v Paríži nikdy nestane. Je dôležité, aby to vedel. Ak to nakoniec fungovať nebude, môže urobiť to, čo Romelu Lukaku. Požiadať o návrat do Interu," povedal nám.

Milan Škriniar Čítajte viac Najväčší klamár a herec histórie? Verím, že Škriniar taký nie je, vraví známy taliansky novinár

V milionárskom klube s najvyššími ambíciami je zatiaľ všetko naruby. Hviezdy chýbajú, mužstvo nehrá ako tím a Škriniar, od ktorého si veľa sľubovali, zatiaľ tiež zaostáva za očakávaním.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž St. Germain #Inter Miláno #Milan Škriniar