Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Revolučné zmeny v bojoch o MS vo futbale. UEFA predstavila nové plány

Nový formát majstrovstiev sveta vo futbale, na ktorých sa v roku 2026 predstaví rekordných 46 tímov, spôsobí zmeny aj v európskej kvalifikácii na najsledovanejšie podujatie na svete.

28.06.2023 20:11
WCup Argentina France Soccer Foto: ,
MS vo futbale (na snímke šéf FIFA Gianni Infantino s Lionelom Messim) a kvalifikáciu na ne čakajú v najbližších rokoch veľké zmeny.
debata

Z Európy sa totiž na šampionát, ktorý hostia USA, Kanada a Mexiko, si miestenku vybojuje až 16 reprezentačných výberov zo starého kontinentu.

Napriek zvýšenému počtu miesteniek to pre prípadný postup Slovenska nebude jednoduchá cesta. Treba poznamenať, že UEFA poslala na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) oficiálny návrh a čaká sa len na jeho schválenie. Ako teda bude vyzerať nový kvalifikačný formát?

Štadión Tehelné pole. Čítajte viac Kam sa podeli lístky na Ronalda? Zväz pustil do predaja len polovicu z kapacity

Boj o svetový šampionát bude rozdelený na dve fázy – skupinovú a play off. V prvej časti sa vytvorí až 12 kvalifikačných skupín po štyri až pád tímov. Víťazi skupín získajú priamu miestenku na MS.

Zápasy v skupinovej fáze sa majú odohrať od marca do novembra 2025. O MS budú môcť zabojovať aj všetky tímy z druhých miest v skupinách a spolu s nimi aj štyria víťazi skupín Ligy národov z ročníka 2024/25, ktorí nezískajú priamu miestenku.

Kylian Mbappé a Erling Haaland Čítajte viac Mbappé vs. Haaland. Stroje na góly a lovci trofejí. Ale ktorý z nich je lepší?

Týchto 16 výberov bude hrať systémom miniturnajov rozdelených do štyroch play off „skupiniek“. Po jednom zápase v semifinále a jednom vo finále tak spoznáme zvyšných štyroch účastníkov MS.

Na samotnom záverečnom turnaji sa odohrá až 104 zápasov, čo je o 40 viac, ako bolo na poslednom podujatí v Katare. Celý turnaj by mal trvať dlhšie, ako zvyčajných 30 dní. Podľa niektorých informácii by mal prebiehať až 39 dní.

Štatistiky Ronalda a Messiho v deň 36. narodenín Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Počet strelených gólov. Lionel Messi: 807,...
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #MS vo futbale 2026