Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania majú postup vo vrecku. Blízko k nemu sú i Rakúšania

Futbalisti Ruska zvíťazili v sobotňajšom domácom stretnutí kvalifikačnej G-skupiny o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska nad výberom Švédska 1:0.

06.09.2015 12:08
Alex Oxlade-Chamberlain, Wayne Rooney, Anglicko Foto: ,
Anglická radosť.
debata

O troch bodoch pre Rusov rozhodol v 38. min Arťom Dziuba. Severania prehrali prvý duel v tejto eliminácii.

„Som rád, že sme zvíťazili v mojom prvom zápase. Šesťdesiatpäť minút sme predvádzali vysokokvalitný výkon, vytvorili sme si množstvo šancí. Neskôr zohrala svoju úlohu už aj ťarcha zodpovednosti a únava hráčov. V závere hrali Švédi s troma útočníkmi, teší ma, že sme to v obrane zvládli. Zápas bol pre mňa veľmi vzrušujúci a stresujúci zároveň. Podobne som sa cítil, keď som v Lige majstrov prvýkrát čelil s mojím tímom CSKA Moskva Manchestru United. Mal som dojem, že prvý polčas ubehol za sekundu,“ povedal podľa webu Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner Rusov Leonid Sluckij.

Ako je známe, rodák z Volgogradu sa stal trénerom ruskej reprezentácie začiatkom augusta, národný tím povedie do skončenia eliminácie ME 2016. Mužstvo prevzal po Talianovi Fabiovi Capellovi, s ktorým Ruský futbalový zväz rozviazal zmluvu v júni tohto roka. Sluckij je prvým ruským trénerom na lavičke „zbornej“ po deviatich rokoch.

„Strelil som víťazný gól, ale treba povedať, že celé mužstvo tvrdo drelo a šlo za dobrým výsledkom. Bol som v správny čas na správnom mieste. Chcem sa poďakovať všetkým spoluhráčom a predovšetkým Igorovi Akinfejevovi, ktorý odchytal neuveriteľný zápas. Bol ako skutočný lev. Posledných dvadsať minút bolo veľmi náročných. Švédi nakopávali vysoké lopty smerom dopredu. Videli ste, koľko šancí si boli schopní vytvoriť. Celkovo si však myslím, že sme mali počas celého zápasu viac z hry,“ povedal strelec jediného gólu Arťom Dziuba.

„Myslím si, že sme bránili celkom spoľahlivo. Smerom dopredu sme však mali hrať lepšie. Často sme strácali lopty. V závere zápasu sme mali dobré príležitosti na strelenie gólu, ale ruský brankár bol vynikajúci. Je to škoda, že odchádzame z Ruska bez bodu. Ibrahimoviča som striedal pre zranenie z prvého polčasu. Zatiaľ neviem, či bude k dispozícii na utorkový zápas proti Rakúsku. Pozitívne však je, že mužstvo bez neho nehrá horšie. Futbal je tímový šport,“ skonštatoval švédsky kouč Erik Hamrén.

Rusi po šiestich zápasoch kvalifikácie ME 2016 figurujú na treťom mieste tabuľky G-skupiny s jednobodovým mankom na druhé Švédsko (12 b). Nečakane vedie Rakúsko s 19 bodmi.

Reprezentácia Rakúska zdolala v ďalšom súboji „géčka“ vo Viedni výber Moldavska 1:0 a poistila si vedúce postavenie v skupine. O troch bodoch pre domácich rozhodol v 52. min stredopoliar nemeckého Werderu Brémy Zlatko Junuzovič. Ak Rakúšania v utorok zvíťazia vo Švédsku, postúpia na budúcoročný kontinentálny šampionát.

„Pre nás to bol ťažký zápas. Moldavsko hralo dobre v obrane. My sme pomaly rozbiehali a na súpera sme nevyvinuli dostatočný tlak na to, aby sme ho prinútili robiť chyby. Dôležité bolo, aby sme s pribúdajúcim časom zostávali pokojní a trpezliví. Po góle na 1:0 z nás tlak opadol. Urobili sme ďalší dôležitý krok smerom k ME 2016,“ vyhlásil rakúsky tréner Marcel Koller.

V zostávajúcom dueli G-skupiny Čierna Hora potvrdila úlohu favorita a zdolala výber Lichtenštajns­ka 2:0.

Albion je bez straty bodu

Anglicko sa stalo prvým tímom, ktorý si v kvalifikačných bojoch o postup na futbalové ME 2016 zabezpečil účasť na kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku. Rozhodol o tom sobotňajší zápas v sanmarínskom Serravalle, v ktorom „Albion“ triumfoval presvedčivo 6:0.

Skóre zápasu otvoril v 13. min z pokutového kopu Wayne Rooney, ktorý sa 49. reprezentačným gólom vyrovnal najlepšiemu strelcovi anglickej reprezentačnej histórie Bobbymu Charltonovi.

„Je to pre mňa obrovská česť, teraz sa však musím sústrediť na utorkový domáci duel proti Švajčiarsku,“ povedal útočník Manchestru United. „Všetci mu fandíme, je to veľký úspech,“ pochválil Rooneyho talentovaný zakončovateľ Tottenhamu Hotspur Harry Kane. Dvadsaťdeväťročný rodák z Liverpoolu Rooney potreboval na vyrovnanie rekordu 106 zápasov, čo je zhodou okolností rovnaký počet duelov, ktoré odohral v najcennejšom drese aj Sir Bobby Charlton.

Angličania sú momentálne jediným tímom, ktorý naplno bodoval vo všetkých siedmich eliminačných vystúpeniach. Futbalová reprezentácia Anglicka je druhou krajinou s miestenkou na ME 2016: organizátor budúcoročného šampionátu Francúzsko nemusí hrať kvalifikáciu a má vopred istú účasť na finálovom turnaji.

„Dnes sme jednoducho museli zvíťaziť. Možno sme mohli streliť ešte zopár gólov navyše, ale najdôležitejšie je víťazstvo a splnený kvalifikačný cieľ. Hrali sme v experimentálnom zložení. Mal som možnosť vidieť niektorých hráčov od začiatku stretnutia. Tešíme sa na utorkový zápas proti Švajčiarsku. Bolo by pekné, keby Wayne Rooney strelil jubilejný 50. gól za Anglicko práve v tomto dueli. Ak mu to nevyjde, nevadí. Skôr či neskôr sa mu to určite podarí,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová anglického trénera Roya Hodgsona.

V ďalšom stretnutí kvalifikačnej E-skupiny futbalisti Švajčiarska zvíťazili nad Slovinskom 3:2. Výber „helvétskeho kríža“ prehrával už 0:2, no zásluhou gólov Josipa Drmiča z 80. min a Valentina Stockera z 84. min dokázali vyrovnať. Dokonalý obrat Švajčiarska zavŕšil v nadstavenom čase svojim druhým presným zásahom Drmič.

„Mali sme aj trochu šťastia, ale zaslúžili sme si vyhrať. V prvom polčase sme dominovali, ale napriek tomu sme neskôr dvakrát inkasovali. Aj za nepriaznivému stavu sme boli pozitívne naladení. Som na mojich hráčov veľmi hrdý. Nestáva sa každý deň, že sa vám podarí takýto obrat,“ povedal tréner Švajčiarska Vladimir

„Taký je futbal. Stať sa môže čokoľvek. Švajčiari ukázali skvelý comeback, gratulujem im. Musím pochváliť mojich hráčov, ale iba za úsek zápasu do 75. min. Mali sme možnosť streliť gól na 3:0 a bolo by po zápase. Potom sme urobili chyby, rovnako ako predtým v zápase proti Anglicku. Nesmieme klesať na duchu, v utorok nás čaká ďalší zápas proti Estónsku. Musíme sa naň správne skoncentrovať,“ vyhlásil po stretnutí slovinský kormidelník Srečko Katanec.

V zostávajúcom sobotňajšom stretnutí E-skupiny Estónsko zdolalo v prestížnom pobaltskom meraní síl Litvu (1:0) a posunulo sa o bod pred Slovinsko na 3. miesto v tabuľke.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...