Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradonu čaká premiéra, Lippi atakuje rekordy

Asociačný termín prináša z európskeho pohľadu v rámci medzištátnych priateľských futbalových stretnutí najväčšie šlágre v Glasgowe, Berlíne, Pireu a Brasilii. Zo slovenského dodá poznatky o forme Poľska (predstaví sa v Dubline o 20.45 h proti Írsku), Severného Írska (v Belfaste o 20.45 h s Maďarskom) a Slovinska, ktoré v Maribore o 20.15 h hostí Bosnu a Hercegovinu. Ide o súperov SR v kvalifikácii o postup na MS 2010 do JAR.

18.11.2008 16:35
Diego Maradona Foto:
Diego Maradona na tréningu.
debata

Zápas proti Škótsku bude premiérovým na lavičke pre charizmatického nového trénera argentínskeho A-tímu Diega Maradonu. V nemeckej metropole vyrukujú Angličania s túžbou revanšovať sa tradičnému rivalovi za londýnsku prehru 1:2 z 22. augusta 2007, ktorá Albiónu pokazila slávnostné otvorenie zrekonštruovaného Wembley. Úradujúci majstri sveta Taliani cestujú za kontinentálnymi šampiónmi 2004 Grékmi. Ak neprehrajú, staronový tréner „squadry“ Marcello Lippi s 31 zápasmi v rade bez nezdaru vyrovná medzinárodné rekordy Javiera Clementeho (Španielsko) a Alfia Basileho (Argentína) – Maradonovho predchodcu. Zatiaľ čo pri Egejskom mori zrejme pôde o súboj dvoch povestných „bezpečnostných systémov“ hry, duel Brazília – Portugalsko sľubuje ofenzívny rozlet a individuálnu virtuozitu.

Program stredajších medzištátnych priateľských futbalových stretnutí európskych mužstiev:

Malta – Island (14.00, Corradino)
Moldavsko – Litva (17.00, Tallinn)
Slovensko – Lichtejnštajnsko (17.30, Žilina)
Čierna Hora – Macedónsko (17.30, Podgorica)
Srbsko – Bulharsko (17.30, Belehrad)
Izrael – Pobrežie Slonoviny (18.00, Tel Aviv)
Cyprus – Bielorusko (18.00, Nikózia)
Azerbajdžan – Albánsko (18.00, Baku)
Ukrajina – Nórsko (19.00, Dnepropetrovsk)
Rumunsko – Gruzínsko (19.30, Bukurešť)
Slovinsko – Bosna a Hercegovina (20.15, Maribor)
Dánsko – Wales (20.15, Kodaň)
Rakúsko – Turecko (20.30, Viedeň)
Luxembursko – Belgicko (20.30, Luxemburg)
Švajčiarsko – Fínsko (20.30, St. Gallen)
Grécko – Taliansko (20.30, Pireus)
Severné Írsko – Maďarsko (20.45, Belfast)
Írsko – Poľsko (20.45, Dublin)
Holandsko – Švédsko (20.45, Amsterdam)
Nemecko – Anglicko (20.45, Berlín)
Škótsko – Argentína (21.00, Glasgow)
Francúzsko – Uruguaj (21.00, Paríž-St. Denis)
Španielsko – Čile (22.00, Villarreal)
Brazília – Portugalsko (1.00 /už štvrtok SEČ/, Brasilia)


Štyridsaťosemročný podľa mnohých odborníkov najlepší futbalista histórie Maradona absolvoval v pondelok svoj prvý tréning s kompletným kádrom po nedávnej zoznamovacej misii na starom kontinente. Navštívil počas nej Javiera Mascherana v Liverpoole, Lionela Messiho v Barcelone, Fernanda Gaga, Gonzala Higuaína a Gabriela Heinzeho v Madride, Martina Demichelisa a Josého Ernesta Sosu v Mníchove či Carlosa Téveza v Manchestri. Majster sveta 1986 medzičasom neprilial olej do plamienka rýchlych prvých rozporov s národnou federáciou pre zloženie realizačného tímu a ambiciózne vyhlásil: „Argentína nepozná niečo ako prípravný zápas. Nachádzame sa uprostred štvorročného cyklu pred majstrovstvami sveta a treba sa podľa toho aj správať. Hráči musia od úvodnej minúty proti Škótsku nekompromisne ísť po lopte. Dúfam, že ponúknu oveľa lepší výkon ako naposledy v kvalifikácii v Čile.“

Spomenutý Basile odstúpil v polovici októbra po prehre v Santiagu 0:1, prvej s týmto súperom od roku 1973. Argentína bude bez Messiho a Juana Romána Riquelmeho uvoľnených pre povinnosti v kluboch. „Nebudeme stáť so založenými rukami len preto, že nám chýbajú dvaja futbalisti. Aj bez nich budeme hrať na víťazstvo,“ nechal sa počuť Maradona. Škótsky kormidelník George Burley má vypuklejšie personálne problémy: k dispozícii totiž nie sú útočníci Kenny Miller (Glasgow Rangers), Steve Fletcher (Hibernian Edinburgh) a Ross McCormack (Cardiff), záložníci Darren Fletcher (Manchester United) a James Morrison (West Bromwich Albion) a brankár Craig Gordon (Sunderland).

Hrá sa na Národnom štadióne v glasgowskom Hampden Parku, na ktorom Maradona ako 18-ročný 2. júna 1979 strelil svoj prvý gól v najcennejšom drese. Prispel ním vtedy k triumfu 3:1 nad Škótskom aj s „akýmsi“ Georgeom Burleyom v zostave… Ostrovné médiá však – trochu neúctivo a provokačne – pripomínajú aj fakty, že za zrodom „albicelestes“ v roku 1891 misionársky stál Škót Alexander Watson Hutton, ktorý vyrastal niekoľko kilometrov od Hampden Parku, a prvým majstrom juhoamerickej krajiny bol tím St. Andrew Scotch Athletic Club zložený – ako názov napovedá – iba zo škótskych vysťahovalcov.

Nemecko ani Anglicko sa v ostatných týždňoch nemôžu pochváliť selankou v štruktúrach reprezentácie. Kouč „Nationalelf“ Joachim Löw si po zdanlivom úplnom odstavení Torstena Fringsa verejne vysvetľoval stanoviská s kapitánom Michaelom Ballackom. „Vzájomná dôvera zostala a zároveň stále platí aj to, že kompetenciu robiť rozhodnutia mám ja. Akýkoľvek iný stav by bol neúnosný,“ skonštatoval Löw.

Za kanálom La Manche národná asociácia FA vyzvala hviezdnych stredopoliarov Stevena Gerrarda i Franka Lamparda na kontrolu vážnosti ich zranení nezávislými lekármi. V nominácii napokon zostal John Terry, ale Fabiovi Capellovi budú chýbať aj útočníci Wayne Rooney a Emile Heskey, obrancovia Rio Ferdinand a Ashley Cole, stredopoliari Joe Cole a Owen Hargreaves i brankár Joe Hart. „Každý mi tu síce tvrdí, že to vzhľadom na meno súpera nebude bežný priateľský zápas, ja ho však ako priateľský vnímam. Pristúpim teda k niekoľkým experimentom,“ cituje talianskeho trénera BBC. Nemecko má po 30 dueloch s Anglickom, vrátane prehry 2:4 po predĺžení vo finále MS 1966, na konte 10 triumfov, 6 remíz a 14 neúspechov.

Šesťdesiatnik Lippi atakuje nielen absolútny rekord Clementeho a Basileho, ale už teraz môže prekonať ten národný, ktorý v rokoch 1935 – 1939 stanovil Vittorio Pozzo. „Počas tej aktuálnej šnúry sme dosiahli niekoľko mimoriadne dôležitých víťazstiev, teraz však budujeme nové mužstvo. Streda bude krokom na tejto ceste,“ predznamenal Lippi. Taliansko nastúpi bez zdravotne indisponovaných Gianluigiho Buffona, Andreu Pirla a Gianlucu Zambrottu i cielene z nominácie vynechaného Alessandra Del Piera.

Belehradský duel proti Bulharsku paradoxne prinesie premiéru Sava Miloševiča v srbskom drese a zároveň slávnostnú rozlúčku s ním. Tridsaťpäťročný bývalý hráč Partizanu Belehrad, Aston Villy, Zaragozy, Parmy, Espanyolu Barcelona, Viga, Pamplony a Rubinu Kazaň síce má na konte 101 štartov v A-tíme (35 gólov), ale za bývalú Juhosláviu i niekdajšie Srbsko a Čiernu Horu. Miloševič bol aktérom záverečných turnajov MS 1998 i 2006. Na ME 2000 sa s piatimi presnými zásahmi stal kráľom strelcov.

Okrem duelov Škótsko – Argentína a Brazília – Portugalsko budú v stredu pútať pozornosť aj ďalšie dva medzikontinentálne súboje Španielsko – Čile a Francúzsko – Uruguaj.

debata chyba