Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zahrá si ešte niekedy Slovan v Prahe? Stop! Je to nemožné. Zbytočné vírenie vody, lebo k tomu už nikdy nedôjde

Tri české kluby v osemfinále európskych súťaží, vo štvrtok v Prahe Liverpool, o týždeň AC Miláno. Je susedná liga úplne iná futbalová galaxia, či len šťastný výstrel? Ako ďaleko za ňou je slovenská? Aj o tejto téme sme sa zhovárali s Ľubomírom Luhovým (56), niekdajším skvelým strelcom, dnes trénerom juniorky v Karvinej.

06.03.2024 05:40
Slovan Bratislava Foto:
Zatiaľ čo v Česku je súboj o majstra vyrovnaný, na Slovensku je prakticky rozhodnuté.
debata (30)

Je tento európsky úspech odzrkadlením českej súťaže?

Je to len jeden z faktorov. Na to, aby tímy z národnej ligy dosahovali výsledky ako Slavia a Sparta, je potrebné mať kvalitnú nielen najvyššiu súťaž, ale aj minimálne tú druhú, konkurenčné prostredie, ktoré s tým úzko súvisí, hráčsku kvalitu a zodpovedajúce rozpočty aj infraštruktúru.

V neposlednom rade dobrých trénerov – Brian Priske priniesol do Sparty nový vietor, Jindřich Trpišovský je tiež veľmi kvalitný, Pavel Vrba a iní majú veľa za sebou.

849594587 Čítajte viac Futbalový sviatok v Prahe. Spartu s Haraslínom čaká v osemfinále anglický gigant, Slavia privíta slávne AC

Tri české tímy v osemfinále európskych súťaží teda nie sú žiadny zázrak?

Vôbec. Takéto prirovnanie by som ihneď vypustil. Na tomto sa v Česku dlhodobo pracuje.

Ale takéto výsledky pred rokmi predsa nedosahovali…

Prispela k tomu aj nová štruktúra európskych súťaží – kedysi tu nebola Európska konferenčná liga ani nič podobné. České kluby na tejto scéne – aspoň na jeseň – vždy dokázali obstáť. Minimálne dva-tri z nich.

Koeficienty, koeficienty, koeficienty… Čísla neoklamete, povedia vám všetko. To, že Sparta či Slavia momentálne útočia na priamy postup do Ligy majstrov, je fakt.

Sú na tom momentálne tak dobre, aby potrápili aj Liverpool, resp. AC Miláno?

Pozerajme sa na to reálne. Pražské kluby si vyberajú z úplne iného hráčskeho koša, ako európski giganti. Sparta a Slavia nie sú Barcelona či Bayern Mníchov – to by som poriadne prestrelil.

Ale z pohľadu hernej koncepcie predvádzajú futbalovú modernu. V rámci Česka sú top, nie v rámci Európskej ligy.

Víkendové derby Sparta – Slavia vyzeralo ako veľký futbalový sviatok. Zaregistrovali ste vôbec, že na Slovensku hral Slovan s Trnavou?

Ale samozrejme. Nech je slovenská liga aká je, je to najväčšie futbalové derby u nás doma – úžasná udalosť. V Bratislave aj v Trnave máme krásne štadióny a pokojne ich môžeme zrovnávať s tými, ktoré stoja v Prahe. V tomto smere určite za Českom nezaostávame.

Derby Sparta - Slavia gól neprinieslo, no... Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Sparta Slavia Derby Sparta - Slavia gól neprinieslo, no fanúšikovia sa poriadne vybláznili.

Ale vzhľadom na jednoznačného lídra zápas nemal takú šťavu ako v Prahe…

Logicky je to tak. Slovan to má skvele rozbehnuté a verím, že bude majster. Ak by to nedal, bola by to hádam aj poriadna hanba. Klub má hráčsku aj trénerskú kvalitu.

Vidíte, teraz to je o dve konské dĺžky, no vlani či predvlani to ani zďaleka také jednoznačné nebolo. Azda aj preto nie je dobré na základe jednej sezóny vynášať súdy.

Druhá vec je, že byť jednoznačne najlepší v domácej súťaži v rámci európskych pomerov ešte nič neznamená.

Trúfnete si povedať, ako by obstála momentálne posledná Karviná v slovenskej lige?

(smiech) Tak nad týmto som ešte neuvažoval. Radšej sa tomuto porovnaniu vyhnem, možno by som to ani netrafil. Nechcem trepnúť niečo, po čom sa polovica urazí a druhá polovica mi zasa bude tlieskať.

No skúsme to teda otočiť – kde by podľa vás v českej lige skončil Slovan?

Hral by v skupine o titul. Či by bol v tesnom závese za najlepšou trojkou alebo niekde medzi ňou, to neviem, to by som strieľal. No máme tu priateľské zápasy, ktoré síce nie sú absolútnym merítkom, ale v nich je Slovan určite konkurencieschopný.

Futbalový expert Peter Ďuriš naznačil, že na Slovensku by sme mali začať uvažovať na kvótami – aspoň traja Slováci na zápasovej súpiske. Pozdáva sa vám to?

S niečím podobným koketujú Poliaci – tam chcú dať istú minutáž domácim futbalistom do 20 rokov. Ja neviem. Európa sa v tomto športe spája, no povedzte, koľko slovenských mančaftov nemá aspoň troch Slovákov na súpiske?

7 Kmotrík Weiss Mostar Čítajte viac Zmeňme model ligy, zaveďme kvóty pre Slovákov! Kmotrík je veľmi bohatý, no v slabej súťaži naozaj silný tím ťažko stvoríte

Taká Dunajská Streda by s tým občas mala problém, predtým možno aj Slovan…

Z dvanástich klubov sú to len dva. Toto asi nie je hlavný problém. Ten však vidím aj v častých reorganizáciách, veď slovenský futbal čaká na nižšej úrovni ďalšia. Podľa mňa už ôsma. To predsa nedáva zmysel.

Videli ste niečo podobné v silných futbalových ligách? Ja nie. Pritom už samotná druhá najvyššia súťaž je pre tú prvú veľmi dôležitá. V Česku v nej sú aj tradičné značky ako Dukla Praha, Brno a iné. Vytvárajú silný tlak zospodu.

Ak to odľahčíme – aj na Slovensku máme silné značky mimo najvyššej súťaže – Inter či Nitra sa ponevierajú ešte nižšie…

Veď to. Viete, ako rád by som sa pozeral na zápasy Prešova s Nitrou či Interu s Košicami? To sú priam historické kluby, na ktorých pôde sa nikdy nehralo ľahko.

Trápi vás, ako dopadol Inter, za ktorý ste roky hrávali?

Ani mi to nehovorte… Veľmi. Bratislava potrebuje mestské derby. Na sto percent sa vám podpíšem pod to, že ak by ligu hrali tradičné bašty, bola by to kvalitnejšia súťaž. Malo by to aj iné obrátky.

Denne počúvame o miliónových čiastkach, za ktoré by mohli hráči Sparty, Slavie či Plzne putovať ďalej na Západ. Pre najlepšieho slovenského strelca Róberta Polievku, hoci veľmi chcel odísť, sa nenašlo zahraničné angažmán. O čom to svedčí?

Že góly v slovenskej lige vám ešte nič nezaručujú. Ale Polievku v zahraničí určite sledujú, asi to chce ešte viac na sebe zapracovať.

Opýtame sa inak: má vôbec zmysel sa čo i len pokúšať porovnávať slovenský a český ligový futbal?

Nemyslím si, že priepasť je veľká. Odkázaný som len na internet, nechodím na zápasy slovenskej ligy, ale slovné spojenie obrovský rozdiel by som určite nepoužil. Aj keď česká liga kvalitnejšia je, netreba si pred tým zatvárať oči.

Filip Šebo Čítajte viac Kritický Šebo: Chýba atmosféra aj talenty. Okrem Weissovcov ma v našom futbale nič iné nezaujíma

Kedysi bohatšie české kluby radi hľadali „futbalový tovar“ na Slovensku. Platí to ešte?

Áno. Stále. Lukáš Haraslín – veľmi slušný chalan, perfektný futbalista. Nepríjemný, rýchly a rozhodný. Keď hrala Sparta proti Karvinej, ukázal, že je na brutálnej vlne.

Avšak do Česka neprišiel zo slovenskej ligy, ale z priamo z Talianska…

Pravda. Ale stále platí, že slovenská liga je zaujímavý futbalový revír pre české kluby. Nie je tam jazyková bariéra a slovenskí chlapci sú fakt šikovní.

Všimli ste si mládežníkov Žiliny a ich úspech v Lige majstrov?

Pozorne som to sledoval. O to viac, že momentálne pracujem pri karvinskom výbere do 19 rokov. Úžasný úspech, veľmi som im fandil. Často sa konfrontujeme s dorasteneckými mužstvami zo Slovenska – nedávno sme hrali so Slovanom, Petržalkou či Dunajskou Stredou.

Boli to výborné zápasy, pohybovo silní a moderní súperi. Mladí Ružomberčania tuším nedávno zdolali sparťanskú U19. Verte, v tejto kategórii naozaj nie je veľký rozdiel.

Koľko by takýto mladý tím Žiliny musel zostať pohromade, aby začal podkurovať Slovanu?

Hovorí sa, že mladí ešte nikdy nič nevyhrali. Ťažko povedať, či by takáto mladá zostava uspela, s pár skúsenými borcami by to však mohlo byť iné. Mladosť – živelnosť, pokiaľ však nemáte v nohách poriadnu minutáž, ťažko sa budete zlepšovať.

Často počuť myšlienky, ako by Slovensku pomohla spoločná česko-slovenská súťaž…

(skočí do reči) Stop! Je to nemožné.

Čo by z nej momentálne mali Česi?

Zbytočné o tom meditovať, nebudem sa do toho ani len púšťať. Obyčajné vírenie hladiny. Jasné, iné by bolo hrať v Ostrave, v Plzni a na Sparte, ale dnes to je utópia. Nikdy k tomu nedôjde.

Naposledy sme sa rozprávali po lanskej reprezentačnej remíze s Luxemburskom, kde ste hráčom poriadne naložili. Nakoniec z toho bol postup. Vnímali ste následný progres?

Je normálne, že to, čo sa stalo, sa zhodnotí. A keď bolo niečo zlé, treba to pomenovať. Vo futbale som si niečím prešiel, mám právo sa vyjadriť. Je však pravda, že potom nastal progres. Jednoznačný. Zaslúži si pochvalu.

Vyzerá to tak, že reprezentácia bude mať po európskom šampionáte opäť nového trénera…

Nepáči sa mi to. Tréner Francesco Calzona si mal vybrať. Uvediem príklad: myslíte si, že ak by Pep Guardiola viedol Španielsko a do toho dostal ponuku z Realu Madrid, že by sa toho ujal? Kdeže. Spoločnosť je nastavená inak – budeš robiť len jednu prácu a dovidenia.

Mimochodom, ako vidíte šancu Slovenska v súboji s Belgickom a Rumunskom ne ME?

Belgičania sú skvelí, potvrdzujú to posledných desať rokov. Postupové bodíky by sa však dali uhrať s Rumunmi, lebo sú nevyspytateľní a tým chcem povedať, že aj zdolateľní. No ak ich chytíme v najlepšej forme, bude to ťažké. Uvidíme však, kto bude posledný súper do partie.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzonovi sa darí a v Taliansku ho chvália. Šanca, že zostane na Slovensku, je čoraz menšia
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Slavia Praha #Ľubomír Luhový