Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmeňme model ligy, zaveďme kvóty pre Slovákov! Kmotrík je veľmi bohatý, no v slabej súťaži naozaj silný tím ťažko stvoríte

V lige má nedostižný 14-bodový náskok, ale keď si mal zmerať sily s druhým tímom rakúskej súťaže, v dvojzápase schytal facku. O čom vlastne svedčí domáca dominancia Slovana Bratislava? Môže z nekvalitnej súťaže vzísť kvalitný tím? Aj o tom sme sa zhovárali s futbalovým expertom Petrom Ďurišom.

28.02.2024 05:42
7 Kmotrík Weiss Mostar Foto: ,
Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml.
debata (16)

Po dvoch tretinách ligovej súťaže je o titule prakticky rozhodnuté. Nemal by sa zvyšok „futbalového pelotónu“ červenať?

Kvalitu ovplyvňujú ekonomické podmienky a tu platí, že ak nemáte peniaze, dobrý futbalista k vám nikdy nepríde. V tomto smere je Slovan absolútny úlet. Vzhľadom na jeho rozpočet je preňho titul akási povinnosť. Nie v jednej sezóne, ale v každej.

To však platilo aj vlani a súboj o majstra bol napínavý až do konca…

Pravda, v hre bola aj Dunajská Streda. Tiež má solídne finančné zabezpečenie aj silný káder, žiada sa mi povedať, že by mala byť v inej situácii, ako sa momentálne nachádza.

V klube však spravili príliš veľké zmeny a tréner Adrián Guľa zasa nedostal adekvátny priestor na to, aby si to všetko sadlo. Dnes sa na Žitnom ostrove vyhovárajú, že mal až príliš veľké právomoci, no niekto s tým musel aj súhlasiť.

Všetko potrebuje svoj čas a dostávame sa k slovám ako koncepcia a systém. Ak si ich jednotlivé kluby neosvoja, ťažko môžu pomýšľať na zlepšenie. Tobôž nie na to, že jedného dňa budú naháňať Slovan.

Na Tehelnom poli sa celú jeseň hrali európske súťaže a v tejto súvislosti ten náskok znie až neuveriteľne…

Slovan má na naše pomery veľmi kvalitný tím. V porovnaní s lanskou sezónou hráčov toľko neobmieňal, príležitosť dával osvedčenej zostave. Tréner Vladimír Weiss už vie, kto na to má a kto nie. Koho môže kedy a ako vyťažiť.

Spomínate si na starý Slovan? Trebárs pod trénerom Darkom Milaničom. Belasí mali veľké kondičné resty. Dnes to už neplatí. Od ostatných ligových mužstiev sú úplne odstrelení.

Peter Ďuriš. Foto: Facebook Petra Ďuriša
Peter Ďuriš Peter Ďuriš.

Je to v tomto prípade bohužiaľ alebo chvalabohu?

(úsmev) Skôr bohužiaľ. Chceme predsa, aby liga bola vyrovnaná. Ale tak, aby sa ostatní Slovanu priblížili, nie aby ten upadol do šedého priemeru. Nepáči sa mi, že po víkende sa súťaž rozdelí na majstrovskú a záchranársku časť. Veď kto chce hrať zápasy pred 400 divákmi?

Pomohlo by skôr, keby vám liga garantovala, že počas sezóny privítate na vlastnom ihrisku dvakrát Slovan, Trnavu i Dunajskú Stredu.

Čiže desať mužstiev a štvorkolový systém?

Presne. Nech aj pokladničky slabších sa trošku viac naoplnia. Slovenský ligový futbal potrebuje veľa ťažkých zápasov.

Môže vyrásť kvalitný tím v nekvalitnej súťaži?

Rozumiem vašej otázke. Je to ťažké. Niečo treba spraviť a to, čo mi momentálne napadá, je, aby sme prekopali model. Slovan potrebuje náročnejšie zápasy. A keď ich dostane, potom bude musieť zapracovať aj na šírke kádra.

Vôbec by som nebol proti tomu, keby sme zaviedli povinné minimum pre slovenských hráčov na ihrisku. Povedzme troch.

Nie je to málo?

Pozrite sa na Dunajskú Stredu, veď by mali problém nájsť aj tých troch. Nemôžeme síce obmedzovať legionárov, ale ak budeme chcieť, toto si dokážeme presadiť. Už som sa o to zaujímal. Kluby si to však musia odsúhlasiť a my by sme aspoň videli, komu záleží na slovenskom futbale viac a komu menej.

Museli by totiž začať vychovávať vlastných hráčov. Ak to nebudú robiť, perspektívu a potenciál získajú skôr druhotriedni legionári a nie slovenskí mladíci.

Minulý rok, keď som sledoval Spartu a Slaviu, som videl pri jednotlivých menách osemnasť českých vlajočiek. Úžasné. Toto je len kvapka v mori, je čo zlepšovať.

V Dunajskej Strede hrá minimum Slovákov. Foto: SITA, Andrea Mezeiová
10. FK DAC 1904 Dunajská Streda V Dunajskej Strede hrá minimum Slovákov.

Čo ešte?

Máme tristo profesionálnych trénerov, ale koľkí z nich pracujú? Veď nech robia tí, ktorí na to majú – nepotrebujú predsa všetci profi licenciu. Klub by predsa nedržal na mieste slabého kouča s nižším vzdelaním. Riešme kvalitu a nie tituly. Žiadna škola z vás nespraví špičkového trénera ani podnikateľa.

Ak by bolo na mne, oddelil by som aj účty pre seniorský a mládežnícky futbal. Nech je to transparentné. Ak to môže mať taký Ajax, prečo nie aj slovenské kluby? Potom možno predídeme bankrotom, aké sa udiali v Nitre, Senici či v Poprade.

Ale prosím, najmä sa počúvajme a nebuďme tvrdohlaví. Lebo rozprávať o tom, ako chcem pomôcť slovenskému futbalu a za päť rokov v akadémii nevychovať jediného hráča, to je na nič.

Prečo by mali fanúšikovia Slovana – namlsaní Európou – vo zvyšku sezóny chodiť na zápasy?

Zrejme nebudú, však? Lebo nepestujeme klubizmus. Od detí až po dôchodcov. Ale registrujem istý pokrok. Spoločnosť chce vidieť šou, kultúru, spraviť si pekné popoludnie.

Vypočuť si dobrú hudbu, dať skvelú klobásu, lebo – a povedzme si pravdu – mnoho ľudí nerozumie kvalite hry, chcú predovšetkým zábavu. Tak nech ju teda dostanú. A keď sme pri Slovane, ten má hráčov, na ktorých sa oplatí prísť.

Na koho napríklad?

Trebárs na Juraja Kucku. Bol som s ním pri jednej debate, pochopil som, aký je to veľký profesionál. Denne. Každú minútu. Neuveriteľné, ako sa udržiava. Ako sa zlepšil aj v neskoršom veku.

Od jeho 33 rokov som počúval, že už je starý, dnes však majú všetci otvorené ústa. Slovenskú ligu pár rokov ešte zvládne. Bez problémov.

Juraj Kucka je kľúčovým mužom Slovana. Foto: TASR, Martin Baumann
Juraj Kucka Juraj Kucka je kľúčovým mužom Slovana.

Weiss po zápase so Sturmom hovoril o tom, že Slovan musí ísť ďalej vlastnou cestou… Čo je podľa vás v tomto prípade vlastná cesta?

Cesta úspechu. To znamená získať titul a na jeseň hrať európske poháre. Ale jednou vetou by som sa ešte predsa len vrátil do Grazu. Nie je možné chcieť vyradiť Sturm a nemať pritom troch stredných obrancov. Keby ich Slovan mohol postaviť, určite by sa to skončilo inak.

A to sa nebavíme o tom, ako vyzerala jeho lavička. Mužstvo, ktoré chce na jeseň niečo dokázať, musí byť nachystané už v zime. Chápem, že to je milión eur navyše, ale ak ho chcete neskôr zarobiť, potrebujete ho najprv investovať.

Weiss nie je čarodejník, môžu mu v lete dôjsť štyria výborní hráči a nepôjde to. Mám jeden pekný príklad.

Pokračujte…

Bol som Neapole a mužstvo pod vedením Maura Sarriho priviedlo z Lazia Emanuele Giaccheriniho. Tréner mi povedal, že bude trvať tri mesiace, kým sa naučí všetky schémy a automatizmy, ktoré sa od neho vyžadujú.

Keď si budeme nahovárať, že kúpim kvalitného hráča a ten ihneď začne podávať adekvátne výkony, tak nie, takto to už dávno nefunguje.

Potrebuje Slovan radikálny rez? Kankava, Kucka, Kašia, Weiss… Nie je tých rokov až príliš veľa?

Za všetkým hľadajte dáta. Ak vám raz ukazujú, koľko tí chalani nabehajú a v akej intenzite, potom debata o veku nemá až taký význam.

V tejto chvíli sú ešte všetci nachystaní na vrcholovú úroveň, otázkou pre trénera zostáva, ako ich bude rotovať, lebo 37-roční borci nemôžu hrať každé štyri dni zápas, ale raz za týždeň áno.

Aj ja som očakával, že Slovan v zime privedie päť nových futbalistov. Nie preto, aby vyradil Sturm, ale aby sa v lete dostal do európskej skupinovej fázy. Pán Kmotrík je veľmi bohatý človek, ktorý verí Weissovi, ale aj svojmu synovi.

Musia si teda sadnúť a spolu vytipovať nových hráčov. Ale doteraz nepriviedli náhradu ani za Lovata. Zmrhal je na slovenskú ligu skvelý hráč, ale v Grazi sme videli, že keď je raz krídelník, nemôže brániť.

Možno v slovenskej lige. Slovan nemá problém s peniazmi, na trhu je pretlak kvalitných hráčov, treba len vopred rozmýšľať.

Gólová radosť slovanistov. V lige nemajú... Foto: TASR/Martin Baumann
juouiu Gólová radosť slovanistov. V lige nemajú konkurenciu.

Zanedbalo sa teda niečo?

Jednoznačne. Vzhľadom na budúcu sezónu určite áno.

Filip Šebo nám v nedávnom rozhovore povedal, že súčasná liga nemá kvalitu tej, v ktorej hrával on. Súhlasíte s jeho tvrdením?

Nie. Liga sa zlepšuje, aj samotný futbal. Je pravda, že kedysi v nej bolo viac osobností, aj ja som hral v Trnave vedľa Ujlakyho, Hrabala či Kožucha. V každom tíme boli takíto hráči. Ale dnes je všetko rýchlejšie, ešte technickejšie, hrá sa v dobrých podmienkach a na krásnych štadiónoch.

Filip Šebo Čítajte viac Kritický Šebo: Chýba atmosféra aj talenty. Okrem Weissovcov ma v našom futbale nič iné nezaujíma

Do európskeho šampionátu zostáva niečo vyše sto dní. Zaskočila vás informácia o Francescovi Calzonovi?

Iste. Ale chápem ho. Jednu vec by som vytkol futbalovému zväzu – v Neapole sa všetko riešilo od soboty a hoci on medzitým predĺžil kontrakt so SFZ, oznam o tom prišiel až v pondelok večer.

Mala sa predsa ihneď zvolať tlačová konferencia. Ale berme to tak, že Calzona po Eure na Slovensku skončí. Ak nie, bude to veľký zázrak.

Kde beriete tú istotu?

Prišiel sa na Slovensko zviditeľniť, ukázať, že je dobrý tréner a všetkým to aj dokázal. Predpokladám, že sa v Neapole presadí – poznám jeho robotu. Každý musí vidieť, koľko vedomých vecí – ktoré sa v minulosti v našej reprezentácii nedali – sa zrazu dajú.

Ak aj nedostane ďalšiu ponuku z Neapola, príde odinakiaľ. A keďže podpísal so SFZ novú zmluvu, možno na ňom ešte niečo zarobíme.

Načítavajú sa športové výsledky...
16 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Peter Ďuriš