Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal rieši farebnú revolúciu: Zničí to hru, ozýva sa z Anglicka a osobnosti sú proti

Sľubne sa rozvíjajúci protiútok, lenže futbalistu s loptou zatiahne súper za dres. Nie je to žiadny zákerný zákrok, skôr taktický faul, ktorý zruší možnú príležitosť hneď v zárodku. A za podobné prehrešky by mohla byť čoskoro udeľovaná modrá karta.

14.02.2024 10:20
Modrá karta Foto:
Modrú kartu už rozhodcovia testovali v niektorých nižších futbalových súťažiach.
debata (30)

O netradičnom nápade informovala minulý týždeň Medzinárodná komisia pre futbalové pravidlá (IFAB). O jej zavedení sa bude diskutovať začiatkom marca v Škótsku na rokovaní komisie, ktorej sa zúčastnia aj zástupcovia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Modrú novinku by rozhodcovia mali vyťahovať za protesty alebo taktické fauly. Za trest bude previnilec vylúčený na desať minút. Ako názorný príklad modrého prehrešku sa uvádza zákrok talianskeho stopéra Giorgia Chielliniho, ktorý vo finále posledných ME takmer vyzliekol z dresu Angličana Bukaya Saku.

Práve na britských ostrovoch sa vehementne diskutuje o revolučnej futbalovej novinke. „Zničí to hru. Čo bude mužstvo s desiatimi hráčmi robiť? Desať minút zdržiavať,“ uviedol tréner Tottenhamu Ange Postecoglou.

Pozitívne na novinku nereagoval ani kouč FC Liverpool Jürgen Klopp. „Mali sme zachovať futbal čo najjednoduchší. Už teraz majú rozhodcovia ťažkú prácu, v hre je veľa emócií. Týmto by sa len zvýšila pravdepodobnosť chýb a diskusií,“ tvrdí Klopp s tým, že by sa riešilo, či bol ten či onen zákrok na žltú, modrú či červenú kartu.

Dávid Hancko Čítajte viac Hanckovci doma riešili tri percentá, nie 97. Holandskí novinári píšu o veľkom profesionálovi i najlepšom hráčovi klubu

Podľa tréner Chelsea Mauricia Pochettina by bol výklad pravidiel z pohľadu rozhodcu ešte dôležitejši, ako doteraz. „A čo by sa stalo faulujúcemu brankárovi? Budeme hrať desať minút bez neho, alebo ho budem môcť vystriedať?“ pýtal sa Argentínčan.

S pochybnosťami sa pre španielske médiá ozval aj tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti. „Pravidlá sú z roka na rok zložitejšie a neviem, čo by priniesla modrá karta.“

SR Futbal SP Slovnaft Cup 5. kolo KEX Čítajte viac Najväčšou hviezdou bol pán s bruškom, zúril Kozák. Nestíhal a pokazil celý zápas, soptil na rozhodcu

Nádej modrej čiastočne dal expert na lavičke Arsenalu Mikael Arteta. „Rozhodovania a technológií je veľa, ale pokiaľ by to zlepšilo hru, za pokus by to stálo,“ povedal tréner tretieho tímu Premier League.

Podobne rozmýšľajú a argumentujú v IFAB. Väčšie trestanie má znížiť počet faulov, čo znamená plynulejšiu hru, viac šancí, viac gólov, zábavy aj radosti. Dočasné tresty sa mimochodom využívajú aj v ďalších kolektívnych športoch ako je hokej, ragby či hádzaná.

Krásna talianska moderátorka Diletta Leottaová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Je považovaná za najkrajšiu moderátorku na...
30 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #modrá karta