Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanckovci doma riešili tri percentá, nie 97. Holandskí novinári píšu o veľkom profesionálovi i najlepšom hráčovi klubu

Nielen výnimočný víkend, v jeho prípade môžeme hovoriť o výnimočných mesiacoch. Jeho cena sa za posledné obdobie niekoľkonásobne zväčšila a svoj dres by mu cez hlavu najradšej navlieklo hneď niekoľko európskych veľkoklubov.

13.02.2024 14:12
Dávid Hancko Foto:
Dávid Hancko.
debata (1)

Futbalista Dávid Hancko patrí medzi najlepších hráčov v Holandsku. Feyenoord pred pár dňami zdolal mestského rivala Spartu Rotterdam 2:0 a on strelil svoj prvý ligový gól v tejto sezóne.

Podľa tamojších médií to vôbec nebol atraktívny duel a ak mali niekoho pochváliť, potom jedine 26-ročného Slováka.

„Odkedy je v Holandsku, je najlepším hráčom Feyenoordu. Je to naozajstný bojovník,“ napísal o ňom aj známy futbalový dopisovateľ Maarten Wijffels.

Róbert Boženík Čítajte viac Nekompromisný Boženík. Prestupový krach ho nezložil, presadil sa z hranice šestnástky

Hancko si postupne kliesni cestu k niektorému z futbalových gigantov a je dosť pravdepodobné, že v lete prestúpi – na slovenské pomery – za rekordnú čiastku. Doterajším maximom je odchod Milana Škriniara zo Sampdorie do Interu Miláno za 25 miliónov eur.

Na preslávenom štadióne De Kuip si dnes Feyenoord bez Hancka nedokážu predstaviť. Rotterdamský tím zaňho pred rokom a pol núkal Sparte niečo vyše dvoch miliónov eur, na Letnej však pýtali desať. Holanďania tak museli v auguste 2022 výrazne ustúpiť a do Prahy napokon poslali viac ako osem miliónov.

Dnes si môžu mädliť ruky, lebo Hanckova trhová hodnota je momentálne podľa portálu Transfermarkt 35 miliónov. Tá prestupová by mohla byť ešte vyššia.

Hoci Feyenoord aktuálne v lige stráca na PSV Eindhoven desať bodov, Hancko nemá dôvod zúfať. S reprezentáciou sa prebojoval na Euro, v ankete Slovenský športovec roka 2023 sa umiestnil na siedmej priečke, v klube podáva spoľahlivé výkony, tréner Arne Slot je s ním nanajvýš spokojný a nedávno dokonca podpísal s klubom novú zmluvu do leta 2028.

„Ale prestúpiť môže aj bez ohľadu na predĺženie kontraktu. Snažili sme sa Dávidovi vylepšiť platové podmienky tak, aby bol medzi trojicou najlepšie platených hráčov Feyenoordu,“ vysvetlil nám jeho agent Branislav Jašurek.

Sparta ťa preverí

Hanckove začiatky sú takou futbalovou obyčajou. Jeho otec Ján bol tiež aktívnym hráčom a malý Dávid sa spočiatku len motal okolo neho. Keď mal deväť a v porovnaní s inými talentu na rozdávanie, presunuli ho do neďalekej Prievidze.

Dávid Hancko. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Box to Box Pictures/Yannick Verhoeven
Dávid Hancko Dávid Hancko.

Počas návratov domov sa vraj diskusia v aute medzi otcom a synom pravidelne začínala takto: ,‚Môžeme hovoriť o 97 percentách, ktoré si urobil dobre, alebo o troch percentách, ktoré ti až tak nevyšli," zaspomínal si na rozhovory s otcom pre helden.media 26-ročný obranca.

V tamojšom Baníku hral s o dva roky staršími. Fyzicky nevynikal, futbalovo však áno. Na hornej Nitre mu bolo preto čoskoro pritesno.

"Spomínam si na zápas so Žilinou, ktorý Dávidovi celkom vyšiel. Tréner súpera prišiel po stretnutí za mnou a pýta sa ma, či poznám toho malého hráča. Netušil, že som jeho otec. Vysvetlil som mu, že je o rok a pol mladší od ostatných a že ide o môjho syna.

Začudoval sa, no asi Dávid na neho urobil dojem, keďže nás onedlho kontaktovali zo Žiliny," opisoval nedávno pre Markízu synove začiatky otec Ján.

Po krátkom premýšľaní slovo dalo slovo. Mladý Hancko nemal ani pätnásť a už ho brali pod Dubeň. Odtiaľ za 3,8 milióna eur do Fiorentiny, kde prvýkrát v živote narazil na naozajstnú futbalovú kvalitu. Keď sa v obrovskej konkurencii nedokázal presadiť, šancu mu dali v Prahe na Letnej.

„Dávid, tento klub ťa poriadne preverí. Najmä po psychickej stránke,“ vravel mu otec, ktorý zažil federálne časy a dobre vie, čo znamená pojem Sparta. Koľkým tento klub kole oči a pod akým tlakom sa v ňom hrá.

Dominik Greif Čítajte viac Koniec kariéry? Ani neviem, či ešte budem zdravý! O Greifovom boji s neviditeľným súperom a podpore od Nadala

Hoci v najslávnejšom českom tíme to Slováci nikdy ľahké nemali, Hancko sa nielenže presadil, ale spravili z neho aj kapitána. Hoci stále patril k mladším, bol kontaktným hráčom medzi kabínou a trénerským štábom.

V Česku zanechal hlbokú stopu a portál isport.cz ho pred pár dňami zaradili do základnej zostavy pomyselného československého výberu.

Do slávneho Feyenoordu prišiel už ako zrelý hráč. Už to nebolo ako vo Fiorentine, tréner Slot ho v momente zaradil do základnej zostavy a Hancko sa mu ihneď odvďačil. V prvej sezóne sa radoval z titulu a patril k jeho základným pilierom.

Stále na ihrisku

Medzinárodné centrum pre športové štúdie (CIES) v decembri zverejnilo štatistiku, podľa ktorej bol Slovák druhým najvyťaženejším futbalistom naprieč súťažami na starom kontinente. Viac minút odohral už iba Portugalčan Bruno Fernandes z Manchestru United.

Holandský novinár Mikos Gouka vo svojom podcaste Hanckovi vystrúhal takúto poklonu: „Je prvý, kto do klubu prichádza a ten, kto z neho posledný odchádza. Tento Slovák v zákulisí potvrdzuje, že je to dokonalý profesionál,“ vra­ví.

Aj preto je dnes o jeho služby mimoriadny záujem. Už počas uplynulého prestupového obdobia sa jeho meno spomínalo v súvislosti s európskymi veľkoklubmi.

Najčastejšie sa skloňovali Liverpool a Paríž St. Germain. Jašureka nám však hneď na začiatku prestupového obdobia naznačil, že transfer sa udeje skôr až po sezóne.

Dávid Hancko v slovenskom drese. Foto: SITA/AP, Frederic Sierakowski
04. Dávid Hancko Dávid Hancko v slovenskom drese.

Dôvod?

V Rotterdame sa na Hancka spoliehajú a vidina rýchleho zárobku by holandského giganta mohla v budúcnosti pripraviť o veľké peniaze. Za samotnú účasť v Lige majstrov klub zinkasuje 50 miliónov eur a s Hanckom to bude omnoho jednoduchšie, ako bez neho.

"Nebudem konkrétny, ale Dávid je v pozícii, kedy si ho môžu dovoliť kluby, ktoré pozná aj človek, ktorý sa vo futbale až tak nevyzná…

Vzhľadom na jeho trhovú hodnotu sa o neho reálne môže zaujímať desať až pätnásť európskych mužstiev. Viac nie. Bavíme sa o top súťažiach. Ak sa pozrieme na ligové tabuľky a najznámejšie značky, budeme schopní tie mužstvá vymenovať," povedal Jašurek.

Hanckova trhová hodnota patrí v rámci Eredivisie medzi najvyššie a z klubov ako Feyenoord, Ajax Amsterdam a PSV Eindhoven sa spravidla prestupuje už iba medzi európsku elitu.

Ak rodák z Kamenca pod Vtáčnikom vydrží, čaká naňho niečo veľké.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Feyenoord Rotterdam #Dávid Hancko