Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažké chvíle pre Slovan. Kmotríkovci sa svojou tvrdohlavosťou možno pripravili o slovenského reprezentanta s IQ 142

Prípravný zápas medzi Slovanom Bratislava a Dinamom Moskva (1:2), ktorý sa uskutočnil počas zimného sústredenia belasých v Katare, môže mať aj dohru.

25.01.2024 10:10
Jakub Hromada Foto: ,
Jakub Hromada.
debata (70)

Azda aj ďalekosiahlejšiu, ako je zrušená generálka slovenského majstra proti Slavii Praha, ktorá sa mala konať 4. februára pred vypredaným štadiónom v metropole Česka.

Podľa českého futbalového portálu infotbal.cz sa plánuje Slavia zbaviť niekoľkých hráčov, keďže ich má v kabíne viac ako dosť. Jedným z nich by mohol byť aj slovenský reprezentant Jakub Hromada.

Český web uvádza, že záujem o 27-ročného východniara mal aj Slovan a aj Hromada chcel do Bratislavy prestúpiť.

„Udalosti z posledných dní ale asi tieto úvahy stopnú,“ napísal infotbal.cz.

Mnohé naznačil už včera Jaroslav Tvrdík, slávistický šéf, ktorý pre RTVS na otázku, aké budú vzťahy medzi Slovanom a Slaviou, odpovedal rázne. „Nebudú žiadne!“

ondrejka kmotrík Čítajte viac Na Kmotríka reagovať nebudeme, Tvrdík sa nás najprv opýtal, či to nie je len žart. O čom bol 15-minútový telefonát z Prahy do Zlatých Moraviec?

Pre Slovan je vraj Hromada jednotkou na zozname vyhliadnutých posíl. Čo sa ale reálne stane v ďalších dňoch, zostáva nejasné.

Všetko odštartovalo rozhodnutie Slavie zrušiť prípravný zápas so Slovanom, pretože v Katare nastúpil proti ruskému tímu Dinamo Moskva a ešte ho aj vysielal v priamom prenose.

Kmotrík sa bránil, že jeho povinnosťou je vytvoriť trénerovi a tímu čo najlepšie podmienky na prípravu, ktoré vraj na sústredení v Katare našiel. Všetko zaobalil do odkazu, že proti Zlatým Moravciam predsa môže hrať Slovan aj doma na Slovensku.

421056375 866298058828721 7711066998476117482 n  1 Čítajte viac Česi? Známi pokrytci. Keď môžu, obujú sa do Slovákov. Belasí oficiálne reagujú na zápas s Dynamom

„Rešpektujeme rozhodnutie Slavie, s ktorou sme mali dohodnutú generálku. Nestotožňujem sa však s dôvodmi, ktoré zástupcovia Slavie uviedli,“ podotkol šéf slovenského majstra. Pripomenul tiež, že Slaviu desať rokov vlastnil čínsky majiteľ.

Slovan zverejnil k celej situácii stanovisko s dôvetkom, že nového súpera naďalej hľadá.

"Odsudzujeme akékoľvek násilie, akýkoľvek vojnový konflikt kdekoľvek na svete či napadnutie jedného štátu druhým, vrátane Ukrajiny Ruskom. Všetci v Slovane Bratislava si želáme mier.

Kankava Kašia Čítajte viac Európa krúti hlavou nad Slovákmi. Slovan nastúpil proti Dynamu Moskva, Slavia rázne reagovala a už má aj slovenskú náhradu

Ohradzujeme sa voči tvrdeniam a komentárom, že by sme odohratím tohto prípravného zápasu v Katare chceli akokoľvek legitimizovať vojenský konflikt.

Sme proti akejkoľvek vojne a mrzí nás negatívna odozva, ktorá sa vzniesla počas uplynulých dvoch dní,“ vyhlásil generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. na stránke klubu a doplnil:

"Sme zástancami toho, že šport by mal spájať a nie rozdeľovať. Vojna prebieha na viacerých miestach na svete a športovci nemôžu za to, odkiaľ pochádzajú.

829600579 Čítajte viac Slovan sa z novej posily tešil predčasne. Vybral si nás, pochválil sa predposledný klub z Česka

Nemali by byť diskriminovaní za to, kde sa narodili. Nebudeme ich odsudzovať či diskriminovať na základe národnosti alebo pôvodu, a tento postoj nebudeme ani do budúcna meniť. Pre príklady nemusíme chodiť až tak ďaleko.

Aj na Slovensku pôsobia ruskí hokejisti. Rovnako hokejisti z Ruska hrajú bez obmedzení v NHL, tenisti a tenistky nastupujú na turnajoch, čo je správne, žiaden športovec by nemal byť diskriminovaný, pokiaľ neporušuje pravidlá. Odmietame teda tento mediálny lynč."

Jakub Hromada. Foto: Profimedia
Jakub Hromada Jakub Hromada.

Kto je Jakub Hromada?

Okrem toho, že je to skvelý futbalista, je to aj veľmi múdry človek. Ak by si nezvolil futbalovú kariéru, možno sa mohol uplatniť v niektorej oblasti prírodných vied.

Obľuboval matematiku a neskôr ho zaujala najmä geografia. Hromada však od detstva vynikal aj na futbalovom poli. Pôsobil viac ako dva roky v jednom z najslávnejších svetových klubov – Juventuse Turín.

Košický rodák chodil na základnej škole do triedy pre mimoriadne nadané deti. Skôr, ako si prvý raz sadol do školskej lavice, vedel čítať i počítať a v porovnaní s rovesníkmi vynikal aj inými vedomosťami. Jeho posledný IQ test mal vysokú hodnotu – 142 bodov.

Jakub Hromada v žiackom drese Jednoty Košice. Foto: Archív JH
hromada - jednota kosice Jakub Hromada v žiackom drese Jednoty Košice.

Rodičia geniálnych detí si zavše povzdychnú, že ich výchova nebýva bezproblémová. Juraj Hromada, otec jedného z najväčších talentov slovenského futbalu, sa nikdy nesťažoval. "Kubo začal s tréningami, keď mal šesť a od začiatku bol rozhodnutý, že urobí všetko, aby sa stal dobrým futbalistom.

Nikdy sme ho nemuseli nútiť, bol som vždy príjemne prekvapený, ako sa tešil na každý tréning. Práve toto mu pomáhalo zvládať hyperaktivitu, ktorá je pre mimoriadne nadané deti charakteristická. Futbal mu v tom veľmi pomohol."

Otec sa nikdy súťažne nevenoval športu, pracuje ako ekonóm v banke, ale neľutuje, že syn dal prednosť futbalu.

"V triede, do ktorej chodil, bolo len trinásť žiakov a medzi nimi viacerí nadanejší ako on. Neviem, či by sa v nejakom inom obore výraznejšie presadil. Ja som hrdý, na akej úrovni robí futbal.

Jakub Hromada (vľavo) v súboji proti Dunajskej... Foto: SITA, Martin Medňanský
jakub hromada, senica, dunajská streda, DAC, Jakub Hromada (vľavo) v súboji proti Dunajskej Strede v čase, keď bol na hosťovaní z Talianska v Senici.

Som rodič, ktorý neprikazuje deťom, čo majú robiť. Na prvom mieste je ich spokojnosť a radosť z toho, čomu sa venujú. Raz som mu aj povedal, že mu závidím, že bude robiť niečo, čo ho mimoriadne baví a ešte ho budú za to aj platiť."

Jedno si však neodpustí. Keď ešte za neplnoletého syna podpisoval v Turíne zmluvu, vzal do rúk pero a v spoločnosti zástupcov Juventusu sa na neho obrátil. „Musíš mi sľúbiť, že zmaturuješ. Inak to nepodpíšem. Kubo jednoznačne súhlasil a verím, že to aj dodrží.“

Prečítajte si celý text, ktorý sme kedysi o – vtedy ešte len tínedžerovi – Hromadovi napísali…

Jakub Hromada Čítajte viac Z veľkého talentu mohol byť vedec. Zlákal ho Juventus
70 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #ŠK Slovan Bratislava #Jakub Hromada