Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako zatočiť s rasizmom na trávnikoch a tribúnach? Šéf svetového futbalu má radikálny plán

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino odsúdil správanie fanúšikov Udinese, ktorý počas sobotného súboja talianskej Serie A urážali brankára Mika Maignana.

21.01.2024 15:20
Mike Maignan Foto:
Brankár AC Miláno Mike Maignan upozornil na rasizmus fanúšikov a na jeho slová reagoval aj šéf svetového futbalu.
debata (1)

Podobné nechutné prehrešky chce v budúcnosti riešiť radikálnym spôsobom. Ako informovala agentúra ANSA, rád by videl, aby sa takéto incidenty trestali kontumáciou.

Maignan sa stal terčom rasistických nadávok v prvom polčase. Najprv na to upozornil spoluhráčov i rozhodcu a potom na protest odišiel do kabíny. Stretnutie, v ktorom AC Miláno vyhralo 3:2, bolo kvôli tomu asi na päť minút prerušené.

Denis Vavro Čítajte viac Tvrdý útok na krajana. Slovenský obranca Vavro ostro fauloval Haraslína, videl červenú

K podobnému incidentu prišlo v sobotu aj v stretnutí druhej anglickej ligy, kde priaznivci Sheffieldu United urážali stredopoliara Kaseyho Palmera z Coventry City. „Čo sa stalo v Udine a Sheffielde je nechutné a neprijateľné,“ vyhlásil Infantino.

„Kluby, ktorých fanúšikovia sa dopustia rasizmu a spôsobia nedohranie zápasu, musíme trestať automatickou kontumáciou. Rasistom je potom potrebné dať celosvetový zákaz vstupu na futbal a musia byť obvinení z trestného činu,“ skonštatoval prezident FIFA.

Maignan po stretnutí na Twitteri pridal, že úrady podľa neho stále nebojujú s rasizmom dostatočne. „Nestalo sa to po prvýkrát. A nejde o to, že urážajú hráča. Ale že urážajú človeka, otca,“ napísal 28-ročný brankár. „Počuli sme vyhlásenie, prebehli kampane a nič sa nezmenilo,“ dodal.

829600579 Čítajte viac Slovan sa z novej posily tešil predčasne. Vybral si nás, pochválil sa predposledný klub z Česka

„Pokiaľ úrady nebudú konať, sú spoluvinníkmi. Rovnako ako fanúšikovia, ktorí to videli a nič neurobili. Spoluvinníkom je aj Udinese, ktoré sa zaujímalo len o prerušenie zápasu, ako by sa nič nestalo,“ doplnil francúzsky reprezentant, ktorý v sezóne 2021/22 pomohol AC Milánu k titulu.

Maignan na druhej strane ocenil postoj spoluhráčov, vedenia klubu, rozhodcu aj hráčov Udinese. „Písali mi, volali mi. Podporili ma verejne aj v súkromí.“ Vedenie Udinese potom vo vyhlásení správanie fanúšikov odsúdilo a zdôraznilo, že spolupracuje s úradmi na identifikovaní vinníkov.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident FIFA #Gianni Infantino #Medzinárodná futbalová federácia FIFA