Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedna horalka na týždeň, strach o život na konci kariéry. Ďuricovu životnú spoveď pokrstili pivom a trávou

V mladosti si vypočul, že z neho futbalista nikdy nebude. S rodičmi a bratom sa museli pre exekúciu z večera do rána vysťahovať z bytu. Nemal čo do úst a jednu horalku si rozdeľoval na sedem dní.

28.11.2023 21:43
SR Futbal kniha Ján Ďurica krst BAX Foto:
Zľava bývalý reprezentant Martin Škrtel, autor knihy Marek Arpáš, spoluautor knihy Ján Ďurica a hráčsky agent Karol Csontó.
debata

Aj takéto životné príbehy sprevádzali futbalistu Jána Ďuricu, ktorý sa však nevzdal a išiel za svojimi snami.

Cestu za nimi opísal vo svojej autobiografii, ktorú pokrstil v utorok v Bratislave. Svoju autobiografiu napísal so športovým redaktorom a komentátorom Marekom Arpášom.

"Jana som oslovil vlani v decembri, keď som od neho chcel reakciu na štvrťfinálové dvojice MS. Dohodli sme sa pomerne rýchlo. Janko bol najskôr veľmi opatrný, nepoznal ma dobre.

141100598 Čítajte viac Žilina vychová, Slovan kúpi. Na talenty číhajú nástrahy, vtedy sa láme kariéra, tvrdí skúsený Labant

Ale postupne sa otváral a pochopil, že to je jeho príbeh. Futbalový fanúšik sa dozvie veci, o ktorých doteraz netušil," uviedol pre TASR autor knihy.

Ďurica si s Artmediou Petržalka zahral skupinovú fázu Ligy majstrov, zažil majstrovstvá sveta i Európy, pôsobil v Rusku či v Turecku. V slovenskej reprezentácii vytvoril legendárnu stopérsku dvojicu s Martinom Škrtelom.

Ďurica v knihe rozpráva o vzťahoch so spoluhráčmi a trénermi, opisuje zákulisie slovenskej reprezentácie. A aj to, ako po skončení kariéry hľadal stratenú identitu.

Marco Rossi Čítajte viac Bol by to sen, vraví bývalý kouč Dunajskej Stredy. Záchranca Maďarov by ponuku z Neapola neodmietol

Knihu dopĺňajú komentáre Martina Škrtela, Vladimíra Weissa staršieho, futbalového agenta Karola Csontóa a ďalších ľudí, ktorí sprevádzali jeho kariéru. "Janko je jedným z mojich futbalových synov.

Trénoval som ho v Artmedii, Saturne i v reprezentácii, strávil so mnou veľkú časť mojej kariéry. Keby mal tréner desať hráčov ako on, môže si vyložiť nohy a oddychovať," uviedol Vladimír Weiss starší.

Knihu pokrstil trávou a pivom aj Škrtel: "V mladosti bol rád stredobodom pozornosti a tešil ho život futbalovej hviezdy. Na každý zraz prišiel na inom aute.

S pribúdajúcimi rokmi sa upokojil, zmiernil nároky a už to nebol slovenský Beckham. Ani na ihrisku už nebol taký poplašený. Vedel som, že keď pôjde do súboja, tak z desiatich vyhrá deväť."

822486625 Čítajte viac Ronaldo už má sochu aj v Saudskej Arábii, fanúšikov rozdelila. Vraj vyzerá ako Messi

Pre bývalého slovenského reprezentanta bolo zlomovým obdobím v kariére úspešné účinkovanie petržalskej Artmedie v prestížnej Lige majstrov v sezóne 2005/06.

Krátko po ňom sa upísal Saturnu moskovská oblasť, odkiaľ neskôr prestúpil do konkurenčného Lokomotivu Moskva, kde sa postupom času vypracoval na jedného z najlepších stopérov tamojšej súťaže.

Neskôr vyskúšal zahraničné angažmány aj mimo Ruska, a to v nemeckom Hannoveri, tureckom Trabzonspore či Dukle Praha. "Na konci kariéry som mal zdravotné problémy so srdcom.

Najkrajší strelci gólov PL Čítajte viac Čo gól, to lahôdka. Briti zostavili rebríček 12 najkrajších zásahov histórie Premier League

Nedohral som pre to ani jeden zápas, pichalo ma pri srdci. Bola to bolesť a bál som sa o život. Aj o tom sa dočítate v knihe," uzavrel Ďurica.

Úspešný futbalista ešte klubovú kariéru oficiálne neukončil, uvažuje o rozlúčkovom zápase.

Zárobky Slovana a Trnavy v EKL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
32. Čukarički (Srbsko) - 3 218 000 eur
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Martin Škrtel #krst knihy #Ján Ďurica