Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina vychová, Slovan kúpi. Na talenty číhajú nástrahy, vtedy sa láme kariéra, tvrdí skúsený Labant

Vladimír Labant (49) spĺňa v praxi častú požiadavku, aby mládež viedli bývalé hráčske osobnosti. Futbalista roka 1999 pôsobí od skončenia kariéry v žilinskej akadémii.

28.11.2023 21:09
141100598 Foto:
Vladimír Labant strávil dlhé roky v pražskej Sparte.
debata (1)

Aktuálne pracuje v tíme do 19 rokov ako asistent trénera Ivana Beláka. Zajtra privítajú Spartu Praha v odvete druhého kola mládežníckej Ligy majstrov. V prvom zápase sa zrodila remíza (2:2).

Žilina v dvoch uplynulých ročníkoch ligy skončila šiesta. Teraz jej patrí druhá priečka. Je to trvalejší obrat k lepšiemu?

Verím, že áno. Mužstvo sa každý rok výkonnostne zlepšuje. Viacerí hráči postupne dozrievajú, získavajú skúsenosti, sú v prvoligovom tíme dve-tri sezóny, niektorí aj viac.

Lepšie zvládajú aj krízové situácie, v ktorých sa rozhodujú zápasy. Hovorím napríklad o Ďurišovi, Jamborovi, ale aj o Sauerovi a ďalších, ktorí úspešne prešli naším žilinským projektom.

Michal Ďuriš Čítajte viac Tuhý boj o tretie miesto. Trnave sa podaril dokonalý obrat, hrdinom Bainovič

Počas úspešnej jesene sa objavili aj zápasy, ktoré mužstvo nezvládlo, napríklad domáca prehra s Banskou Bystricou 1:4. Čím si vysvetľujete takéto zaváhania?

Možno je to spôsobené aj tým, že v mládežníckych kategóriách kladieme dôraz na ofenzívu, často aj na úkor precíznejšieho bránenia. Ak hrá súper na brejky, má na to vhodné typy hráčov, občas nás vytrestá.

Ale verím, že rok čo rok to bude lepšie, pilujeme stále náš systém, hľadáme do neho šikovných hráčov, najmä rýchlostné, technické typy, to sa postupne prejaví.

Žilina je najbližšie k Slovanu, kedysi bojovali medzi sebou o titul. Myslíte, že by súčasné mužstvo mohlo zaútočiť na suverénne postavenie bratislavského tí­mu?

To je zatiaľ ťažká úloha. Skúsenosti sa nedajú nahradiť, máme mladý kolektív, s tým súvisí aj to, o čom som hovoril v predchádzajúcej odpovedi o kolísavej výkonnosti.

Francesco Camarda Čítajte viac Toto meno si zapamätajte: Najmladší debutant v Taliansku. Nemá ani 16 rokov a už hral v Serie A

Slovan často kupuje hotových hráčov, ktorí sú už overení medzinárodnými i reprezentačnými zápasmi. V tom vidím najväčší rozdiel, lebo kvalitu naši chalani majú.

Sú v žilinskej akadémii i ďalší hráči, ktorí by mohli postupne dopĺňať i skvalitňovať prvoligový káder?

V každom ročníku máme troch-štyroch talentovaných futbalistov, ktorí sú na dobrej ceste a mohli by si zahrať ligu. Ale tento vek je dosť rizikový, na talenty čakajú rôzne nástrahy, je to obdobie, v ktorom sa kariéra láme.

Ostrohy získavajú najskôr v druhej lige v béčku. Prechod do seniorského futbalu nie je jednoduchý, ale naši hráči ho zväčša zvládajú. Nemám obavy o budúcnosť.

Čo je v tomto období najdôležitejšie?

Dobré rodinné zázemie a tiež správne nastavená hlava. Keď futbalu dávajú všetko, čo potrebuje, môžu klopať už v rannom futbalovom veku aj na dvere áčka.

A najväčšie nástrahy, o ktorých hovoríte?

Mladí musia byť odolní a už vo svojom veku aj silné osobnosti, ktoré čiastkové neúspechy neodradia a nezlomia. Nesmú ich príliš riešiť v hlave, byť zakríknutí. Skrátka, veriť si. Majú výhodu, že v lige máme mladú kabínu, ktorá ich zoberie.

222444548 Čítajte viac Večný talent Krkič je späť v Barcelone. Messi a Ronaldo nemôžu byť vzorom pre mladých, úspech vidí v niečom inom

Je na nich, či sa chytia šance. Dobre robia aj v Slovane či Trenčíne, ale tam v takom rozsahu šancu mladí nedostávajú. Keď chalani končia u nás v doraste, majú priestor v béčku.

Najlepší naskočia do áčka bez väčších problémov. Ale pokiaľ sa za dva roky v béčku nepresadia, musia odísť na hosťovanie, uvoľnia miesto, lebo systém vychováva stále nových a nových hráčov.

Prezraďte meno hráča, ktoré širšej verejnosti ešte nič nehovorí, ale oplatí sa zapamätať si ho…

Timo Hranica. Čoskoro končí v doraste, je ročník 2005. V našom systéme hráva na veľmi dôležitom poste, takzvaného ľavého fullbacka, je to pilka, ktorá na kraji behá hore-dole. Pomáha obrane i útoku, musí byť všestranný.

Nikdy ste nemali ambície viesť dospelých vo veľkom futbale?

Ako hráč som sa dosť nakočoval, pôsobil som zväčša v zahraničí, v Česku, Anglicku, Rakúsku… Práca trénera vo vrcholovom futbale je veľmi neistá, nestabilná. Ak nie sú výsledky, môže sa baliť.

Pri mládeži som už šestnásť rokov. Od pätnásťročných som prešiel všetkými kategóriami, aj ako hlavný tréner, získal som veľa skúseností. Máme výborný trénerský tím, aj preto máme výsledky. Táto práca ma veľmi baví, napĺňa ma.

Viedli ste Škriniara a dnes hrá v Paríži. Aký je to pocit?

Úžasný. Pracoval som aj s Dúbravkom, Boženíkom, Hanckom a mnohými inými, ktorí sa presadili v národnom tíme i v zahraničí. Hovoríme o úspešných, ale bolo aj dosť takých, ktorí to tak ďaleko nedotiahli.

Je to tiež o tom, koľko sú chalani ochotní obetovať, či sú pripravení prekonávať aj prekážky. Aj v mojej hráčskej ére bolo okolo mňa dosť hráčov, ktorí boli talentovanejší, lepší a nezažili takú kariéru ako ja.

7 Leo Sauer Čítajte viac Calzona ho privítal nečakanou otázkou. Nastúpi historicky najmladší Slovák v nominácii proti Ronaldovi?

Dlho ste na Slovensku držali zaujímavý primát: odohrali ste v Lige majstrov najviac zápasov a dali ste aj najviac gólov. V počte štartov vás prekonal len Hamšík. Prečo máme málo futbalistov, ktorí sa výrazne presadia aj na medzinárodnej scé­ne?

Vonku vládne obrovská konkurencia. Keď som hral v anglickom West Hame, v kádri bolo tridsať hráčov, ťažké bolo už prehrýzť sa do nominácie na zápas, desiati reprezentanti sedeli na tribúne.

Musíte mať aj šťastie, hrával som v Sparte, ktorá bola vtedy silná a český futbal mal vysoký koeficient, jeho majster postupoval priamo do skupiny. Stretávali sme sa s najsilnejšími tímami v najprestížnejšej súťaži. Bol som v správnom čase na správnom mieste.

Zajtra čaká vašich mladých zverencov prestížny zápas so Spartou v Lige majstrov. Aké majú šance na postup?

Vyradili sme už cyperský Pafos a na Sparte sme vybojovali cennú remízu. Stále je to 50:50. Prvý zápas bol úplne vyrovnaný, oba tímy mali dosť šancí. Chýbali nám dvaja kľúčoví hráči. Máme výhodu domáceho prostredia, čo by sme mohli zúročiť.

Zárobky Slovana a Trnavy v EKL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
32. Čukarički (Srbsko) - 3 218 000 eur
1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Sparta #rozhovor #Vladimír Labant