Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA udelila pokutu Celticu za palestínske vlajky: Provokatívne gesto urážlivej povahy

Škótsky futbalový veľkoklub Celtic Glasgow dostal pokutu 17500 eur za to, že jeho fanúšikovia pri októbrovom zápase Ligy majstrov s Atléticom Madrid (2:2) mali v hľadisku palestínske vlajky.

22.11.2023 15:34
Fanúšik Celtic vlajka Palestína Foto:
Fanúšik Celticu Glasgow mávajúci palestínskou vlajkou.
debata (2)

Európska futbalová únia (UEFA) vo vyhlásení uviedla, že išlo o provokatívne gesto urážlivej povahy. Diváci na štadióne Celtic Park mávali stovkami vlajok pri spievaní hymny „You'll Never Walk Alone“ napriek tomu, že klub ich od podobných politických prejavov odradzoval.

Fanúšikovia zeleno-bielych sa zároveň prezentovali transparentmi s nápismi „Slobodu Palestíne“ či „Víťazstvo rezistencie“. Tým dávali jednoznačne najavo, na koho strane stoja v konflikte medzi Izraelom a palestínskym teroristickým hnutím Hamas.

Julian Nagelsmann Čítajte viac Toto sa robí? Tréner prinútil svojho brankára zdržovať. Nepomohlo, Nemci sú na smiech

S nespratníkmi na tribúnach sa nedávno vysporiadalo aj samotné vedenie Celticu. Podľa Guardianu mali byť 200 členom Zelenej brigády, čo je zoskupenie utras priaznivcov klubu, dočasne pozastavené permanentky a na najbližšie zápasy Celticu sa nedostali.

Klub vo vyhlásení uviedol, že potrestanie súvisí s množstvom prehreškov v rôznych zápasoch. Okrem iného mali používať pyrotechniku, vnášať na zápasy nepovolené transparenty a správať sa násilne.

„Je to výsledok eskalácie neprijateľného správania a neochoty dodržiavať naše pravidlá,“ napísal klub fanúšikom v odôvodnení svojho konania.

823516166 Čítajte viac Dramatické scény z Južnej Ameriky. Messi stiahol tím z ihriska: Polícia bila ľudí vrátane našich rodín

Zelená brigáda sa vyjadrila, že si stojí za svojim presvedčením, že priaznivci futbalu majú neobmedzené právo vyjadrovať sa k politickým záležitostiam.

Rozhodnutie klubu označila za vrchol pokrytectva kvôli tomu, že palestínske vlajky sú problém a ukrajinské v posledných mesiacoch neboli.

Veľké porovnanie tímov postupujúcich na ME 2024 Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
V nasledujúcom rebríčku nájdete detailné...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Celtic Glasgow #izraelsko-palestínske trenice