Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadáme, čo máme. Weissa má vychovávať rodič, nie Calzona, sebavedomého rebela ako on potrebujeme

Kto videl, dá akiste za pravdu, že to bolo jedno veľké trápenie a ani výhra 1:0 na tomto fakte nič nezmení. Slovenskí futbalisti sú síce krôčik, ktorý mimochodom môžu za nich spraviť aj súperi, od európskeho šampionátu, ale na ich hre niečo nesedí.

19.10.2023 14:44
Vladimír Weiss Foto:
Vladimír Weiss v zápase proti Azerbajdžanu, v ktorom skóroval a nateraz bol aj jeho posledným v reprezentácii.
debata (23)

V útoku sú neškodní, minimálne kreatívni a chvíľami až jaloví.

Čo by bolo keby

Aj záver televízneho vysielania RTVS sa niesol v tomto duchu – hľadal sa líder i rozdielový hráč. Futbalový spasiteľ. Po pár mesiacoch je tak opäť na stole rovnaká téma. „Čo by bolo, keby bol v reprezentácii Vladimír Weiss ml.?“

Hneď na úvod treba uviesť, že na výkonoch národného tímu sa výrazným spôsobom podpísalo zranenie Lukáša Haraslína, ktorý v Sparte Praha prežíva životné obdobie. V rámci slovenských možností – keď sa na hrote nedokážu presadiť Róbertovia Boženík s Polievkom – je najväčším ťahúňom.

Marek Hamšík aj o výkonoch slovenských futbalistov
Video

„Mne to skrátka nedá. Žiadam všetkých kompetentných, aby to prehodnotili. Vždy sa dá spraviť krok späť. Nemáme takého hráča a pokiaľ si myslíme, že takýchto futbalistov môžeme obetovať…,“ načal myšlienku v štúdiu futbalový expert Ladislav Borbély, ku ktorému sa vzápätí pridal aj bývalý hráč Trnavy Peter Ďuriš.

O Weissovi sa hovorí prakticky od začiatku kvalifikácie. Hoci v aktuálnej sezóne je viac zranený, ako hrá, v minulej výrazným spôsobom pomohol Slovanu obhájiť titul i k jarným bojom na európskej scéne.

Má 33 rokov, to najlepšie v kariére zrejme už za sebou, ale podľa všetkého by aj naďalej mohol byť reprezentačnou oporou.

„Nielen futbalista na ihrisku, ale aj tréner musí byť kreatívny pri koučingu. Hľadajme hráčov. Ale keď ho tu máme, tak ho predsa nemusíme hľadať. Naučme sa s ním len pracovať,“ zdôraznil Borbély. Realita je však taká, že momentálne je Weissova cesta do národného tímu zarúbaná.

Krátke obhliadnutie za tým, čo tomu predchádzalo.

10. Lux vs. SR Čítajte viac NÁZOR: Čo si budeme klamať, bolia z toho oči. Slovensko si lebedí pod šťastnou hviezdou

Príliš sebavedomý

Bratislavský rodák odohral za reprezentáciu dovedna 77 zápasov. Debutoval v nej 12. augusta 2009 proti Islandu, posledný duel odohral vlani 10. júna pri výhre v Lige národov nad Azerbajdžanom (1:0). Bol to on, kto skóroval.

Už pred zápasom sa z reprezentácie porúčal tréner Štefan Tarkovič, neskôr ho nahradil Francesco Calzona. Weissova éra sa následne skončila.

Pred začiatkom kvalifikácie ME 2024 bol však mimoriadne nadaný futbalista opäť v skvelej forme, o to viac prekvapilo, keď ho taliansky kouč nezavolal. S vysvetlením, ktoré hraničilo s absurdnosťou.

„Dôvod je čisto taktický. Dvere sú pre každého otvorené. Máme tam osem ofenzívnych hráčov. Vôbec nič proti nemu nemám, je to dobrý hráč. Budem ho stále sledovať – tak, ako sledujem 82 ďalších hráčov,“ povedal.

V nasledujúcom reprezentačnom bloku sa údajne Weissa – prostredníctvom tretej osoby – snažil kontaktovať, lenže na to už urazený kapitán Slovana nereagoval. Považoval to za nedôstojné a v nedávnom rozhovore pre tvnoviny.sk vyhlásil, že pod Calzonom hrať nikdy nebude.

Martin Dúbravka Čítajte viac Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

Weiss bol po celú generáciu jedným z mála hráčov, ktorý dokázal na ihrisku niečo vymyslieť. Občas má až priveľké herné sebavedomie, čo však v rámci neraz ustráchaného slovenského tímu nemusí prekážať.

„Vlado je možno až prehnane sebavedomý chalan, má odvahu riešiť rôzne situácie. Ukazoval to aj v našej lige. Ak by mal každý aspoň polovicu z toho, čo má on, bolo by to super,“ povedal nedávno pre Športweb bývalý obranca Ján Ďurica, ktorý s Weissom roky zdieľal reprezentačnú šat­ňu.

Mediátor Hamšík?

Dlho sa hovorilo o tom, že práve Weissova povaha mohla byť tým, s čím mal Calzona problém. Je to rebel, v minulosti demonštratívne opustil slovenskú striedačku ešte počas zápasu a po ňom vyhlásil, že pod trénerom Pavlom Hapalom viac hrať nebude.

Po jeho nočnom výlete s partiou spoluhráčov počas zrazu zasa dobrovoľne skončil Ján Kozák.

Ján Kocian, ktorý v minulosti tiež viedol národný tím, má na to elegantnú odpoveď. „Nemôžeš mať v kádri len samých farárov, potrebuješ tam aj rebela. Veľmi som si vážil Martina Škrtela, práve takáto persóna nám po ňom zrazu chýba. Niekto, koho by sa aj samotní hráči v kabíne akoby báli. Takýto rebel tam nie je, no podľa mňa sa práve tohto Calzona bál,“ myslí si.

14. Luxembursko vs. Slovensko Čítajte viac Sme šťastný futbalový národ? Analytik nám vyrátal, koľko by sme mali bodov, nebyť náhod

Weiss je živel, Vladimír Goffa však tvrdí, že vychovávať má rodič a nie tréner. Ak by vraj šlo o tuctového hráča, potom treba mávnuť rukou, no Weiss podľa neho patrí medzi najlepších a v takom prípade to určite treba skúsiť.

„Calzonovi sa akiste niečo donieslo do uší a podľa toho sa zariadil. Niet však nad osobnú skúsenosť, preto nerozumiem, prečo si Vlada nepozval a nekonfrontoval sa s ním herne i ľudsky,“ vravel bývalý tréner.

Ľudia z futbalového prostredia tvrdia, že obaja majú veľké ego a dospelo to do bodu, že situácia je neriešiteľná. „Sme ľudia, mali by sme spolu vedieť komunikovať. Asi ich budem musieť ďať dokopy?“ smial sa ešte v lete Ďurica.

Ľady by mohol prelomiť Marek Hamšík, ktorý s Calzonom dobre vychádza a je aj v jeho realizačnom tíme. Ďurica vraví, že s Weissom mal vždy výborný vzťah.

„Mrzí ma, že od neho nevyšla žiadna snaha,“ povedal nedávno Weiss. To, že práve bývalý kapitán by mohol byť tým správnym mediátorom, nám pred pár dňami naznačil aj Borbély.

Adamec – Moravčík

Situácia je komplikovaná, vzťahy naštrbené. Ale takých už bolo. V minulosti k sebe museli hľadať cestu a napokon ju aj našli Jozef Adamec a Ľubomír Moravčík.

„Prečo sa nespýtate, či chce reprezentovať? Viete čo povedal po 0:5 v Poľsku? Že si rozmyslí, či bude reprezentovať podľa toho, kto príde po Venglošovi. Spýtali ste sa, či chce hrať pod Adamcom?“ reagoval podráždene legendárny útočník Trnavy na otázky novinárov týkajúce sa absencie Moravčíka v zostave v Moldavsku.

Neskôr si veci vysvetlili. Ktovie, možno sa niečo podobné podarí aj Calzonovi s Weissom.

SR Bratislava šport futbal LM 3. predkolo Slovan Haifa BAX Čítajte viac Nech sa kompetentní zodpovedajú, vraví Weiss. Prezradil dôvod, prečo Calzona jeho syna nevolá do reprezentácie

„Ak si obaja povedali, že koniec, potom sa nemáme o čom baviť, ale ak to nebolo až také vyhrotené a svoju rolu tam zohralo nejaké nedorozumenie, ego, či neochota sa úplne podriadiť, potom by si mohli pred ME vyjasniť ešte veci,“ naznačil v relácii RTVS O športe futbalový expert Marián Zeman.

V tejto chvíli to na spoluprácu nevyzerá a hoci výsledky sú výborné, dobre to nie je ani na ihrisku. Škoda, lebo nech si už o Weissovi myslíte čokoľvek, v reprezentácii by bol stále platným hráčom.

Hľadá sa múdrejší, ktorý ustúpi a spraví povestný prvý krok.

Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml. #slovenskí futbalisti #marián zeman #Vladimír Goffa #Ladislav Borbély #Francesco Calzona