Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme šťastný futbalový národ? Analytik nám vyrátal, koľko by sme mali bodov, nebyť náhod

Futbal sa vďaka dátovej analýze a pokročilým softvérom, ktoré vo veľkom využívajú aj popredné kluby a ich tréneri, stal merateľnou veličinou. Pozerať sa na trávnik prostredníctvom čísiel baví aj konzultanta dátovej spoločnosti StatsBomb Mareka Kabáta (33).

19.10.2023 08:50
debata

„Slováci niekedy majú nerealistické očakávania,“ vraví v relácii TV Pravda – Fair Play po kvalifikačnom dvojzápase o postup na ME v Portugalsku (0:1) a Luxembursku (1:0).

V pondelok vyhrali Slováci nad Luxemburskom aj napriek slabému výkonu 1:0. Prečo to v súboji s priamym konkurentom nešlo?

Luxemburčania boli skvele takticky pripravení. Ukazujú naprieč celou kvalifikáciou silné stránky. Patria k nim kvalitný agresívny pressing, ktorý robil Slovákom problémy a tiež vysoká hodnota tempa k súperovej bránke.

Na slovenskej strane bolo veľa individuálnych chýb a tiež nedostatok kvality na lopte. Pripomínalo to zápas na Islande, kde však boli tieto minely ešte extrémnejšie.

Video

V druhom polčase to najmä v závere bolo lepšie, ako v prvom. Čím si to vysvetliť?

Z hľadiska dát sme sa zlepšili v napádaní a súperovi tiež ubúdali sily. Vďaka tomu sme znížili ofenzívnu aktivitu Luxemburska v druhom dejstve. V prvom vstúpili do záverečnej tretiny ihriska 18-, v druhom iba 8-krát.

Prihrávok vo finálnej časti ihriska mali v prvom polčase 36, v druhom 21. Slovákom to však neprinieslo viac nebezpečných situácií. Z trojice Suslov – Schranz – Polievka bol v pokutovom území jedinýkrát Suslov.

Ukázali októbroví súperi, že ak odstavia tvorcov hry Škriniara a Lobotku, Slováci si nevedia poradiť?

Portugalcom sa to podarilo výrazne. Nechávali rozohrávku na Vavra alebo Dúbravku.

Vypájali naše esá z hry. Lobotka patrí v tejto činnosti medzi najlepších v rámci všetkých tímov v kvalifikácii, ale v Porte sa k svojej hre nedostal. Ukazuje sa, že Slovensko nemá v kádri toľko svetových hráčov. Ak sa súperi dobre pripravia, máme problémy.

Vypočujte si reláciu v podcastovej verzii:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Najlepším Slovákom bol Martin Dúbravka. Ako by ste zhodnotili jeho výkony?

Dúbravka je najrozdielovejším Slovákom. Okrem penált inkasoval iba tri góly, pritom xG (expected goals, angl. očakávané góly, pozn. red) bolo deväť.

V metrike post shot xG, ktorá berie do úvahy aj parametre strely, sedem. Dúbravka chytil o štyri góly viac ako štatisticky priemerný brankár v tejto kvalifikácii, vďaka čomu je absolútnym lídrom.

Navyše, proti Portugalsku to bol zázračný výkon. V Porte zabránil trom čistým gólom, čo je na jeden zápas extrémne veľa.

V Newcastli nechytá, je dvojkou Nicka Popa. Prezradia dáta, že je Angličan lepším gólmanom?

Ťažko sa to porovnáva, lebo nemáme dostatok Dúbravkových dát z Premier League. Platí však, že Pope patril minulý rok k najlepším brankárom ligy.

V tejto sezóne je však medzi gólmanmi, ktorí odchytali aspoň 300 minút, najhorší v metrike priemerne chytených gólov. Pope má hodnotu 1,4, čo znamená, že dostal zhruba o jeden a pol gólu viac ako priemerný gólman.

Martin Dúbravka Čítajte viac Keby bol Dúbravka Angličan, dnes je jednotkou Albionu. Na ostrovoch by neprežili, ak by domáci brankár kryl chrbát nejakému Slovákovi

Tréner Calzona povedal, že Hancko má na veľkoklub. Dávajú mu niektoré metriky za pravdu?

Je to moderný ľavonohý hráč, ktorý vie hrať na ľavom kraji obrany i na poste stopéra. Má skvelú defenzívu a nízky počet faulov. Navyše pomáha s výstavbou útoku a taktiež preniká do poslednej tretiny ihriska.

V slovenskej reprezentácii sú tieto čísla ešte umocnené, vytvoril najviac šancí. Ak si jeho dáta porovnáme s Martinézom a Timberom, ktorí z holandskej ligy prestúpili do Manchestru United, respektíve Arsenalu, nevidím dôvod, aby Hancka nečakal podobný transfer.

Ako sú na tom Slováci v porovnaní s ostatnými krajinami z hľadiska ofenzívy?

Absencia kvalitných možností v útoku je evidentná, ide o našu najväčšiu slabinu. Príliš lipneme na krajnom bekovi Hanckovi.

Je to jeho silná stránka, ale ešte viac poukazuje na náš problém. Chýbal nám aj Haraslín, najlepší hráč z hľadiska vstupov do pokutového územia súpera (11).

Ukázali Slováci herný progres? Neskresľuje tento pohľad aj mizerná forma Islandu a Bosny a Hercegoviny?

Určite by kvalitnejšia forma súperov priniesla väčšie komplikácie v získavaní bodov. Zmena herného štýlu je však aj pri pohľade na výkony v poslednej edície Ligy národov evidentná.

Slovensko, futbal Čítajte viac Čo chceme? Zbierať body alebo hrať na krásu a prehrávať, pýta sa Ďurica. Zostane len výsledok, na ostatné sa zabudne

Slováci majú 16 bodov. Je tento bodový zisk podľa dát zaslúžený alebo idú nad plán?

Vypočítal som, ako by to dopadlo pri zaokrúhlení xG v jednotlivých zápasoch. Ak by sme išli podľa tohto vzorca, Slováci by mali štrnásť bodov.

Líšili by sa štyri výsledky. Slováci by vyhrali doma s Luxemburskom, ale padli vonku. Získali by iba bod na Islande a jeden aj v domácom zápase s Portugalskom.

Vo viacerých dueloch mali Calzonovi zverenci šťastie. Dá sa to kvantifikovať prostredníctvom dát?

Máme viac šťastia, ale herný posun je evidentný. Často mám pocit, že Slováci majú nerealistické očakávania.

Treba brať do úvahy, že takéto herné zmeny, o ktoré sa pokúšajú, chcú čas. Pridať k tomu treba aj kvalitatívne limity slovenských futbalistov. Ak sme právom kritickí pri veľmi zlých prvých polčasoch na Islande, v Portugalsku či v Luxembursku, tak môžeme nájsť z hľadiska dát aj vynikajúce výkony.

Oba s Lichtenštajnskom, doma s Portugalskom a Bosnou, ktoré znesú najprísnejšie európske kritériá. Najmä predvedená hra v dueli s víťazom našej skupiny bola pri kvalite súpera v histórii slovenských výkonov unikátna.

Krutá rana pre domácich. Ohlasy na triumf Slovákov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
„V prvom polčase bolo Luxembursko...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #relácia Fair Play #Francesco Calzona #Marek Kabát