Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vylúčenie a česká blamáž v Albánsku. Našim susedom sa postup na EURO vzdialil

Futbalisti českej reprezentácie nezvládli kvalifikačný zápas o postup na majstrovstvá Európy. V Tirane prehrali nečakane hladko s Albánskom 0:3 a postup na EURO 2024 sa im vzdialil. Od 40. minúty hrali Česi bez vylúčeného Mojmíra Chytila.

12.10.2023 22:43 , aktualizované: 23:06
813256482 Foto:
Futbalisti Albánska (na snímke Taulant Seferi v súboji s Vladimírom Coufalom) odohrali proti Česku bezchybný zápas.
debata (7)

Českí futbalisti prehrávali v Tirane už po deviatich minútach. Albánci získali loptu na poliacej čiare, podnikli rýchly protiútok a Jasir Asani skóroval strelou z diaľky a uhla. V 40. minúte prišlo ku spornej situácii, Česi po dlhom centri vyhrali tri hlavičkové súboje v šestnástke a na konci akcie dostal loptu do siete Mojmír Chytil.

Podarilo sa mu to však ramenom či rukou. Rozhodcovia situáciu posúdili ako úmyselnú hru rukou a český útočník sa namiesto radosti z vyrovnávajúceho gólu musel porúčať z ihriska. Bola to totiž už jeho druhá žltá karta. Domáci v druhom polčase zužitkovali početnú výhodu a ďalšie dva góly pridal Taulant Seferi.

Albánci tak vedú skupinu s 13 bodmi a v zostávajúcich dvoch zápasoch ich čakajú už len Moldavsko a Faerské ostrovy. Sú tak veľmi blízko k postupu. Ten sa o čosi vzdialil Čechom, ktorí s ôsmimi bodmi klesli na 3. miesto. Predbehlo ich Poľsko vďaka výhre na Faerských ostrovoch 2:0.

651084623 Čítajte viac Škandál s tipovaním naberá na obrátkach. Polícia vypočúvala dvoch Talianov, opustili národný tím

Futbalisti Španielska zvíťazili nad Škótskom 2:0 a ostrovanov pripravili o prvé body v A-skupine. Prvý polčas v Seville bol v réžii domácich hráčov, ktorí mali úvodnú šancu už v 2. minúte. Ferran Torres sa dostal k zakončeniu, no tesne minul.

Španieli držali loptu a súpera k ničomu nepúšťali. Po polhodine mohol otvoriť skóre Mikel Merino, ale jeho strela sa odrazila od vzdialenejšej žrde a prešla popred bránkovú čiaru. Chvíľu na to dostal loptu do siete Alvaro Morata, no z ofsajdovej pozície. Hostia sa nedokázali presadiť a v závere polčasu prišli o kapitána Andrewa Robertsona, ktorý sa zranil. V druhom dejstve sa už tlačili dopredu aj Škóti a v 60. minúte dostali loptu do siete.

Postaral sa o to Scott McTominay, ktorý zakrútil do bránky priamy kop z veľmi veľkého uhla. Do hry však vstúpil VAR a rozhodca Gözübüyük gól neuznal. O trinásť minút sa už skóre zmenilo, no na druhej strane. Jesus Navas odcentroval do vápna, kam si nabehol Alvaro Morata a hlavou poslal loptu k vzdialenejšej žrdi – 1:0.

SR Futbal ME kvalifikácia J Lichtenštajnsko BAX Čítajte viac Calzona nechce kalkulovať: Nie sme veľké mužstvo, ale dostaneme sa tam

V 86. minúte poistil triumf domácich Oihan Sancet. Škótsko napriek prehre vedie tabuľku, na konte má 15 bodov, o tri viac ako Španieli, tí však majú zápas k dobru. Tretie je desaťbodové Nórsko, ktoré podľa očakávania vyhralo na Cypre 4:0. Dva góly strelil hviezdny útočník Erling Haaland. Domáci sú stále bez bodu.

V D-skupine privítali Chorváti v Osijeku Turkov a po prvom polčase s nimi prehrávali 0:1. V 30. minúte našiel Salih Ozcan za obranou Barisa Yilmaza a ten spoza pokutového územia prehodil vybehnutého brankára. Gól následne odobril aj VAR. Domáci futbalisti len ťažko hľadali cestu k bránke súpera, turecká defenzíva hrala veľmi organizovane.

Hostia si tesný náskok udržali až do konca a v tabuľke sa dostali na prvé miesto o tri body pred svojich súperov. Chorváti však odohrali o zápas menej. Hráči domáceho Lotyšska zvíťazili nad Arménskom 2:0 a pripísali si vôbec prvé body do tabuľky D-skupiny. Zároveň ukončili šesťzápasovú sériu prehier. Lotyši uspeli i keď hrali vyše 40 minút v oslabení.

7 Leo Sauer Čítajte viac Nový Hamšík? Calzonova nominácia 17-ročného hráča je čistý populizmus, vraví Borbély

V závere prvého polčasu ich poslal do vedenia kapitán Janis Ikaunieks, no v 53. minúte musel ísť predčasne pod sprchy po druhej žltej karte Marcis Oss. Arméni presilovku nevyužili, naopak, v 68. minúte inkasovali druhý gól z kopačky Danielsa Balodisa. V drese hostí odohral 70. minút krídelník Slovana Bratislava Tigran Barseghjan. Arméni si nečakanou prehrou výrazne znížili šance na postup.

V I-skupine vyhralo Kosovo v Andorre 3:0 a pripísalo si prvý triumf v kvalifikácii. V súboji Bieloruska s hosťujúcim Rumunskom sa zrodila bezgólová remíza. Stretnutie medzi Izraelom a Švajčiarskom (12. októbra) odložili na 15. novembra. Dôvodom je vojenský konflikt medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas, ktorý prepukol minulú sobotu ráno.

7. kolo kvalifikácie ME 2024
A-skupina:
Španielsko – Škótsko 2:0 (0:0)
Góly: 74. Morata, 86. Sancet

Cyprus – Nórsko 0:4 (0:1)
Góly: 33. Sörloth, 65. a 72. Haaland, 81. Aursnes

Standings provided by Sofascore

D-skupina:
Chorvátsko – Turecko 0:1 (0:1)
Gól: 30. Yilmaz

Lotyšsko – Arménsko 2:0 (1:0)
Góly: 39. Ikaunieks, 68. Balodis, ČK: 53. Oss (Lot.) po 2. ŽK

Standings provided by Sofascore

E-skupina:
Albánsko – Česko 3:0 (1:0)
Góly: 9. Asani, 51. a 73. Seferi, ČK: 40. Chytil (ČR) po 2. ŽK

Faerské ostrovy – Poľsko 0:2 (0:1)
Góly: 4. Szymanski, 65. Buksa, ČK: 49. Askham (Faer.)

Standings provided by Sofascore

I-skupina:
Andorra – Kosovo 0:3 (0:1)
Góly: 26. a 71. Rashica, 83. Zeqiri

Bielorusko – Rumunsko 0:0

Standings provided by Sofascore
Hodnota futbalistov slovenskej reprezentácie Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Porovnali sme hodnotu slovenských...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia EURO 2024