Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Španielsku: Barcelona je obvinená z korupcie. Hrozí vylúčenie z Ligy majstrov

Futbalový klub FC Barcelona bol podľa El Debate obvinený z korupcie za platby bývalému viceprezidentovi Technického výboru rozhodcov (CTA), Josému Mariovi Enriquezovi Negreirovi.

28.09.2023 13:16 , aktualizované: 13:20
Joan Laporta Foto:
Súčasný prezident FC Barcelona Joan Laporta všetky obvinenia z korupcie odmieta.
debata (1)

Úplatky pre funkcionára sa mali diať počas 17-ročného obdobia a ako informuje Forbes, tento nepriaznivý vývoj udalostí pre klub by mohol nakoniec viesť k zákazu účasti v Lige majstrov.

Podľa španielskych médií Barcelona zaplatila 7,5 milióna eur spoločnostiam, ktoré vlastnil Negreira v rokoch 2001 až 2018. Išlo o obdobie, v ktorom bol po prvýkrát v úlohe prezidenta klubu Joan Laporta. Ten viackrát tvrdil, že platby boli čestné a ich účelom boli konzultačné práce.

Prokuratúra v Barcelona obvinila Kataláncov z pokračujúcej korupcie v športovej oblasti, čo prinútilo Európsku futbalovú úniu (UEFA) k vlastnému vyšetrovaniu.

Marcus Rashford Čítajte viac Bojí sa šoférovať? Klenot Manchestru sa po havárii zariadil, kúpil luxusné monštrum aj s vodičom

Koncom júla UEFA oznámila, že Barcelona bola do Ligy majstrov len dočasne prijatá a budúce rozhodnutie o jej vylúčení z elitnej súťaže je stále možné.

Začiatkom septembra El Mundo odhalilo, že španielski vyšetrovatelia dospeli v správe vyžiadanej súdom k záveru, že rozhodcovia pod dohľadom bývalého prezidenta CTA Victoriana Sancheza Arminia a Negreiru neboli vždy „nezaujatí“.

Podľa správy Sanchez Arminio a Negreira viedli neregulárnu operáciu pri dohľade nad výborom, kde sa prijímali rozhodnutia, ktoré zo športového hľadiska nemali vždy nestrannú podporu. A teraz, na konci septembra súd rozhodol, že peniaze vyplatené Negreirovi predstavujú zločin.

Sergio Ramos Čítajte viac Hororový návrat domov: Legendu Realu Madrid vykradli, pri terore trpeli aj jej štyri deti

Sudca v súdnom príkaze poukázal na to, že by ani nebolo potrebné dokazovať, že Barcelona sa podieľala na podvodoch v zápasoch v Španielsku, pretože trestný čin úplatkárstva je dokonaný len vtedy, keď je funkcionár zaplatený za poskytnutie láskavosti bez ohľadu na to, či táto láskavosť bola vykonaná alebo nie.

Hlavným dôsledkom zmeny obvinení je predovšetkým to, že ak bude Barcelona definitívne súdená za trestný čin úplatkárstva, o výsledku procesu bude rozhodovať porota zložená z deviatich členov z verejnosti, ktorá rozhodne, či sa giganti La Ligy dopustili zločin alebo nie.

Všetky tieto novinky budú zaujímať UEFA, ktorá si, ako už bolo spomenuté, vyhradila právo podniknúť budúce kroky, ak dôjde k novému vývoju v tom, čo je známe ako „Caso Negreira“. Barca už má za sebou ťaženie v Lige majstrov 2023/2024 výhrou 5:0 nad Royal Antverpy, ale v budúcej sezóne by teoreticky mohla dostať zákaz účasti minimálne na jeden rok.

2220230927 futbal ruzomberok bratislava 03987932 Čítajte viac Slovan s Weissom v zostave využil na ihrisku Ružomberka početnú výhodu. O výhre rozhodol Strelec

Španielska polícia vo štvrtok vykonala razie v kanceláriách Španielskej futbalovej federácie (RFEF). Stalo sa tak v rámci súdneho vyšetrovania údajného vyplatenie miliónov eur od FC Barcelona podpredsedovi španielskej komisie rozhodcov v priebehu niekoľkých rokov.

Barcelona akékoľvek pochybenia poprela a uviedla, že platila za technické správy o rozhodcoch, ale nikdy sa nesnažila ovplyvňovať ich rozhodnutia v zápasoch. „Nech je jasné: Barcelona nikdy nekupovala rozhodcov, nikdy to ani nemala v úmysle. Absolútne nikdy. Chcú nás kompromitovať a nie je to náhoda. Snažia sa zmeniť fakty a poškodiť imidž klubu a tiež môj. Prezidentovi La Ligy Javierovi Tebasovi ležíme v žalúdku, pretože sme nepodpísali kolektívnu dohodu ohľadom televíznych práv,“ vyhlásil na začiatku marca prezident klubu Joan Laporta.

Vtedy a dnes. Najlepšie platení futbalisti 2003/04 Fotogaléria - 41 fotiek Všetky fotky
Pozrite sa, ako sa za 20 rokov zmenili...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatky #fc barcelona