Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA bola rázna. Rumuni spoznali trest za protikosovské prejavy, Ukrajinci pykajú za vlajky

Európska futbalová únia (UEFA) potrestala federácie z Rumunska a Ukrajiny pokutami aj zatvorením štadióna za prejavy ich fanúšikov v zápasoch kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Nemecku.

21.09.2023 11:09
Kosovo, Rumunsko Foto:
Keď tento transparent Kosovčania zbadali, pobrali sa do kabín.
debata

Rumuni dostali dve pokuty v celkovej výške 52-tisíc eur a najbližší domáci kvalifikačný duel proti Andorre (15.10.) odohrajú bez divákov za to, že ich priaznivci skandovali protikosovské prejavy a rozložili transparent s nápisom „Kosovo je Srbsko“.

Hlavný rozhodca z tohto dôvodu prerušil minulotýždňové stretnutie medzi Rumunskom a Kosovom v Bukurešti v 18. minúte.

Kosovo Čítajte viac Škandál v Bukurešti. Kosovo je Srbsko, znelo z tribún a hodinu sa nehralo. Čo na to UEFA?

Po 45 minútach hra pokračovala a Rumuni zvíťazili 2:0. Keby aj po prerušení zápasu a návrate hráčov na trávnik pokračovalo nevhodné správanie sa divákov, Kosovčania by podľa platných pravidiel zaznamenali kontumačný triumf 3:0.

Priaznivcov najskôr upozornil hlásateľ na štadióne a potom hlavný arbiter poslal futbalistov do šatní. Rumunský kapitán Nicolae Stanciu počas nútenej prestávky prišiel k fanúšikom a dohováral im.

UEFA už viackrát potrestala kluby či národné federácie za politické prejavy fanúšikov počas zápasov.

Rumunsko patrí medzi krajiny, ktoré doposiaľ neuznali odtrhnutie Kosova od Srbska v roku 2008. Nezávislosť Kosova v súčasnosti uznáva asi sto štátov, vrátane väčšiny členov Európskej únie.

806292736 Čítajte aj Podporili inváziu na Ukrajine. Traja Rusi mohli bojovať na šampionáte o medaily

Ukrajinci dostali pokutu 33-tisíc eur za rasistické správanie sa ich fanúšikov, ktorí počas kvalifikačných zápasov proti Anglicku a Taliansku mávali vlajkami so symbolmi krajnej pravice.

V najbližšom dueli proti Severnému Macedónsku (14. 10.) v ich prechodnom domove v Prahe musia zatvoriť časť štadióna a nesmú predať vstupenky svojim priaznivcom na ďalší súboj o tri dni neskôr na Malte.

Ukrajinskí futbalisti nemôžu hrávať svoje domáce zápasy vo vlasti, keďže tam od februára minulého roka stále prebieha vojenský konflikt rozpútaný Ruskom s podporou Bieloruska.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...
debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #ukrajinskí futbalisti #rumunskí futbalisti #kosovskí futbalisti