Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podporili inváziu na Ukrajine. Traja Rusi mohli bojovať na šampionáte o medaily

Medzinárodná zápasnícka federácia (UWW) povolila trom ruským olympijským víťazom súťažiť na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v srbskom Belehrade napriek tomu, že sa vlani v marci zúčastnili na akcii podporujúcej vojenskú inváziu na Ukrajine.

20.09.2023 13:57
806292736 Foto:
Ruský zápasník Zaurbek Sidakov (vpravo) zvíťazil vo finále kategórie do 74 kg nad Američanom Kyleom Drakeom.
debata

Trojica Zaurbek Sidakov, Zaur Ugujev aj Abdulrašid Sadulajev tak môže na šampionáte bojovať o miestenky na OH 2024 v Paríži, na ktorých by mohli obhajovať zlaté medaily z Tokia 2021.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil športovým zväzom, aby povolili Rusom a Bielorusom štart na ich súťažiach v prípade, že od začiatku konfliktu na Ukrajine ani raz verejne nepodporili vojnu a nie sú súčasťou armádnych klubov.

xx Čítajte viac Náhla smrť v ringu. 58-ročný tréner zomrel počas zápasu o titul svojej manželky

Týka sa to aj účasti na provojenských akciách podobných tej v marci 2022 v Moskve. Všetci traja spomenutí zápasníci stáli na pódiu vedľa predstaviteľov armády a ďalších športovcov.

UWW nepovolila účasť na MS v Belehrade dokopy tridsiatim zápasníkom a trénerom z Ruska a Bieloruska, ktorým „dokázala aktívnu verejnú podporu vojny na základe verejne dostupných informácií alebo potvrdenej vojenskej činnosti“.

Pri trojici Sidakov, Ugujev, Sadulajev však federácia dospela k záveru, že „boli pod nátlakom a ich účasť na niektorých podujatiach nebola dobrovoľná“.

800362578 Čítajte viac Zelenského prejav, radosť i hnev. Ukrajinec Usyk obhájil tituly. Okradli ma, zúril porazený

Zaurbek Sidakov, Zaur Ugujev aj Abdulrašid Sadulajev súťažia v Belehrade s neutrálnym štatútom. Sidakov už na aktuálnom šampionáte získal celkovo tretí titul majstra sveta kategórii do 74 kg.

Uguev sa kvalifikoval do Paríža v kategórii do 57 kg, aj keď nezískal medailu. Sadulaev sa v rovnakej súťaži zranil v semifinále a nebojoval o účasť na budúcoročné olympijské hry.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v zápasení