Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako je to s pokorením Pelého rekordu? FIFA ohýba históriu, znie z Brazílie a Santos súhlasí

Brazílska futbalová reprezentácia má nového lídra v počte gólov Neymara, ktorý sa v piatok osamostatnil na čele tejto štatistiky od legendárneho Pelého.

10.09.2023 14:13
Neymar, Pelé Foto: ,
Neymar s Pelém na archívnej snímke.
debata

Neymar za to dostal aj špeciálnu plaketu, no Juhoameričania aj podľa nej stále považujú nedávno zosnulého Pelého za najlepšieho.

Neymara totiž označujú len ako najlepšieho kanoniera v zápasoch proti iným reprezentačným výberom, zaznamenal v nich dovedna 79 gólov.

Neymar Čítajte viac Lopta je guľatá, majú tam bránky a tie mená... Saudská liga je možno ešte lepšia ako francúzska, tvrdí Neymar

Pelé v takých súbojoch strelil „iba“ 77 gólov, no v najcennejšom drese má podľa štatistík Brazílskej futbalovej konfederácie až 95 presných zásahov. Brazílčania totiž rátajú aj štarty a góly v prípravných dueloch proti klubovým družstvám.

„Som veľmi šťastný a ani poriadne neviem, čo mám na to povedať. Nemyslel som si, že niekedy prekonám tento rekord,“ hovoril Neymar vo chvíli, keď si preberal spomenutú plaketu.

Sám však poznamenal, že prekonanie Pelého rekordu neznamená, že je lepší ako legenda.

Neymar Čítajte aj Neymar prekonal Pelého rekord. Brazílčania odštartovali kvalifikáciu suverénne

Ani podľa klubu FC Santos a médií v Brazílii sa Neymar nestal rekordérom v počte gólov v národnom tíme. „FIFA ohýba históriu, keď neráta všetky Pelého góly,“ napísal novinár Mauro Cézar Pereira.

Počas Pelého kariéry reprezentačné tímy často hrávali súboje proti klubovým družstvám, v nich legenda nastrieľala dovedna 18 presných zásahov.

Lionel Messi Čítajte aj Messi výstavne zachránil Argentínu a vyrovnal rekord. Bonus? Zosmiešnenie najdrahšieho hráča Premier League

FIFA napríklad neráta aj niektoré Neymarove góly, napríklad tiež z OH 2012 a 2016, je ich dovedna osem. Dôvodom je, že oficiálne to nie sú turnaje pre seniorské výbery.

„V prvom rade by som chcel povedať, že tento rekord neznamená, že som lepší ako Pelé či iný hráč národného tímu. Len som chcel prispieť svojím príbehom v reprezentácii a dnes sa mi to podarilo,“ poznamenal Neymar, ktorý v paitok nastúpil v reprezentačnom drese prvýkrát od vlaňajších MS v Katare.

Neymarov kontrakt v Al Hilal Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nová posila Al-Hilal - Neymar. Brazílčan...
debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #pelé