Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar prekonal Pelého rekord. Brazílčania odštartovali kvalifikáciu suverénne

Brazílsky futbalista Neymar pomohol v noci na sobotu dvomi gólmi k víťazstvu nad Bolíviou 5:1 a prispel tak k vydarenému vstupu národného tímu do juhoamerickej kvalifikácie MS 2026.

09.09.2023 07:10 , aktualizované: 10:08
Neymar Foto: ,
Neymar sa teší z gólu v sieti Bolívie.
debata (1)

Pripísal si 78. a 79. gól v reprezentačnom drese a stal sa sám najlepším strelcom „kanárikov“. Na čele historickej tabuľky sa odpútal od legendárneho Pelého (77). V zápase dvakrát skóroval aj jeho spoluhráč Rodrygo.

„Som veľmi šťastný. Nemám slov. Nikdy by som nepomyslel, že môžem raz dosiahnuť tento rekord,“ povedal Neymar, ktorý dostal za rekordný zápis pamätnú plaketu od Ednalda Rodriguesa, prezidenta Brazílskej futbalovej konfederácie.

Na 79 presných zásahov potreboval 125 zápasov, Pelé strelil 77 gólov v 92 stretnutiach. Legendárny futbalista zomrel vlani v decembri vo veku 82 rokov.

„Chcem povedať, že tento rekord neznamená, že som lepší ako Pelé alebo nejaký iný hráč. Vždy som však chcel napísať vlastný príbeh do histórie národného tímu a dnes sa mi to podarilo,“ citovala 31-ročného útočníka agentúra AP.

Neymar pôvodne nemal ani nastúpiť. Útočník saudskoarabského Al-Hilalu deň predtým na tlačovej konferencii priznal, že ho stále sužuje zranený členok a necíti sa byť stopercentne zdravotne v poriadku.

Lionel Messi Čítajte aj Messi výstavne zachránil Argentínu a vyrovnal rekord. Bonus? Zosmiešnenie najdrahšieho hráča Premier League

Napokon sa však dostal do základnej zostavy. Pred stretnutím mal na konte 77 gólov v národnom drese – rovnako ako Pelé, s ktorým sa o rekord delil. Už v 17. minúte mal šancu velikána prekonať, nariadený pokutový kop však nepremenil.

Jeho slabý pokus chytil brankár Guillermo Viscarra. O sedem minút neskôr však poslal domácich v Beleme do vedenia Rodrygo. Po prestávke zvýraznil náskok prízemnou strelou Raphinha, následne pridal svoj druhý gól Rodrygo a po hodine hry sa dočkal aj Neymar.

Boris Godál Čítajte aj Šejk dal Neymarovi len o trošku viac ako mne, uškŕňa sa slovenský veterán. Dostal som aj auto a parádnu vilu - úplne zbytočne

Po akcii Rodryga nekompromisne „upratal“ loptu do siete a v 125. reprezen­tačnom vystúpení zaznamenal svoj 78. gól. Po ňom zdvihol ruky a poslal pohľad do neba. Victor Abrego síce znížil na 1:4 z pohľadu hostí, ale záverečné slovo mal v nadstavenom čase Neymar, 31-ročný útočník potvrdil rekordný zápis ešte jedným presným zásahom.

Nový dočasný tréner Brazílie Fernando Diniz, ktorý po MS 2022 nahradil na poste Titeho, tak zaznamenal úspešnú premiéru v ostrom zápase. Po stretnutí vyzdvihol Neymara:

„Nastúpil, aby pomohol Brazílii, strieľal góly, lámal rekordy a ukázal, že chce žiť pre národný tím. Je veľký hrdina. Ľudia si to musia uvedomiť a akceptovať do. Dostalo sa mu právom ovácií od publika, je prirodzený talent.“

Uspel aj Uruguaj, ktorý s omladeným kádrom v Montevideu zdolal Čile 3:1. Dva góly domácich strelil stredopoliar Nicolas de la Cruz.

Juhoamerická kvalifikácia MS 2026 – 1. kolo:

Uruguaj – Čile 3:1 (2:0)
Góly: 38. a 71. De la Cruz, 45.+2 Valverde – 74. Vidal

Brazília – Bolívia 5:1 (1:0)
Góly: 24. a 53. Rodrygo, 61. a 90.+3 Neymar, 47. Raphinha – 78. Abrego

Ohlasy médií na zápas Slovensko - Portugalsko Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Portugalska vyhrali aj svoj piaty...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #brazílski futbalisti