Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Artmedia bola futbalový zázrak vďaka Kmotríkovi. Sponzori sa do Prešova pohrnú, keď uvidia štadión, vraví šéf Tatrana

Ľuboš Micheľ - bývalý medzinárodný futbalový... Foto: SITA, Profimedia
20. Ľuboš Micheľ Ľuboš Micheľ - bývalý medzinárodný futbalový rozhodca.

Spomenuli ste Košice. Tie získali silného partnera z Maďarska. Máte aj vy záujem pritiahnuť zahraničného sponzora?

Absolvoval som viaceré rokovania. V tomto smere rozhodne nespíme. Ťažko sa však ponúka produkt, ktorý ešte neexistuje. Rozprával som sa s jedným potenciálnym investorom, od ktorého som dostal otázku, akú kapacitu má štadión.

majitelia klubov Premier League Čítajte viac Kmotrík s Világim môžu len závidieť. Akým majetkom disponujú a čo robia majitelia klubov v Anglicku?

Keď som mu povedal, že momentálne nemáme vlastný štadión, záujem veľmi rýchlo opadol. Snažíme sa budovať aj vlastnú akadémiu, čo sa nám podarilo. Chlapci postúpili po prvom roku našej práce do prvej dorasteneckej ligy.

Pre sponzorov je tiež dôležité, aby ste hrali najvyššiu súťaž. Ťažko predáte hráčov z druhej ligy do zahraničia. Musia byť na očiach, aby z nich mal klub aj ekonomický potenciál. Futbal je v prvom rade biznis a nikto z generálnych partnerov do toho nepôjde len s tým, že nevie, čo má robiť s peniazmi.

Musí to byť pre neho investícia, ktorá mu v budúcnosti môže priniesť určitý benefit. Podobný biznis model funguje v Trenčíne či Žiline. Dávajú šancu mladým odchovancom, ktorí sa následne môžu posunúť do kvalitnejších líg.

Je aktuálne najväčším sponzorom klubu mesto?

Mesto je takmer stopercentným vlastníkom a teda aj nosným investorom. Druhým generálnym partnerom je firma Niké. Okrem toho máme asi desať až dvanásť sponzorov, ktorí prispievajú sumami v rôznom rozsahu od desať do tridsaťtisíc eur.

Košice Čítajte viac Kauza ovplyvňovania: Náš hráč zlyhal, súperom však žiadne peniaze nedal, reaguje šéf Košíc. Trest považuje za likvidačný

Na štadión v Ličartovciach ste dostali výnimku, inak by ste na ňom druhú ligu hrať nemohli. Čo nespĺňa?

Aj iné kluby majú problém, aby splnili absolútne všetky podmienky pre minimálne kritériá na účasť v druhej lige. Sú tam drobné veci, ktoré sa dajú s prižmúrením oka akceptovať. Štadión v Ličartovciach má už najlepšie roky za sebou. My sme na ňom urobili viacero úprav.

Naposledy sme nainštalovali automatické zavlažovanie, čo výrazne pomohlo kvalite trávnika. Zrekonštruovali sme šatne a ďalšie veci v okolí. Urobili sme, čo sa dalo.

Vnímame to ako naše dočasné bydlisko a v budúcnosti by sme boli radi, ak by tam mohla sídliť akadémia a zároveň aj tréningové centrum pre A-mužstvo. Atmosférou mi pripomína štadión, na ktorom hrala Petržalka ešte za Starým mostom.

Je možné zopakovať s Tatranom podobný úspech, aký dosiahla Petržalka, keď dominovala v slovenskom futbale?

Artmedia bola malý futbalový zázrak. Ja som tam veľmi rád chodil pískať ligu. Atmosféra bola vždy rodinná. Divákov ste mohli na ihrisku doslova cítiť, keďže tribúna bola meter a pol od hracej plochy.

SR Futbal FL baráž odveta 1. Zlaté Moravce Prešov NRX Čítajte viac Prešov začal sezónu víťazne, rozhodol jediný gól. Tesne uspela aj Petržalka

Až vstupom silného sponzora sa z malého provinčného klubu stal líder v slovenskom futbale. Je to možné, ale treba si uvedomiť, že bez vstupu pána Kmotríka by bola Artmedia tam, kde je dnes a síce dobrým druholigovým mužstvom. Potvrdzuje to, že bez peňazí sa nedá robiť futbal na najvyššej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Micheľ #Futbal Tatran Aréna (FTA)