Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kmotrík s Világim môžu len závidieť. Akým majetkom disponujú a čo robia majitelia klubov v Anglicku?

Zo svojho bohatstva tlačia do športu stámilióny eur. Väčšinou sa držia v úzadí. Snažia sa pútať minimum pozornosti. Na Slovensku sú v povedomí najmä tí majitelia, ktorí figurujú v popredných kluboch. Ivan Kmotrík (Slovan Bratislava), Oszkár Világi (Dunajská Streda) či Jozef Antošík (Žilina) sú u fanúšikov známi ako futbaloví mecenáši.

18.07.2023 20:44
majitelia klubov Premier League Foto:
Majitelia klubov Premier League.
debata (1)

Hoci disponujú obrovskými majetkami, v porovnaní s majiteľmi z anglickej Premier League pôsobia iba ako chudobní príbuzní.

Majetok Kmotríka, ktorý vedie polygrafickú spoločnosť Grafobal, sa odhaduje na vyše 250 miliónov eur. Šéf Slovnaftu Világi má majetok v hodnote približne 140 miliónov eur.

Antošík podniká v papierenskom a potravinárskom biznise, disponuje majetkom okolo 90 miliónov eur.

Ako sú na tom šéfovia klubov v Anglicku?

Americkí miliardári a arabský šejk

Magazín The Athletic predstavil vlastníkov tímov najbohatšej ligy sveta. Ich podnikateľská činnosť je mimoriadne rôznorodá.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Šéf Slovana Kmotrík dementoval správy o Čakvetadzeho odchode. Weiss ho pochválil i podpichol

Jedným z najznámejších anglických klubov, ktorý má aj na Slovensku veľkú fanúšikovskú základňu, je Manchester United.

Jeho majiteľom je od roku 2005 rodina Glazerovcov. Jej majetok sa odhaduje na takmer 3,5 miliardy eur.

Američania podnikajú s nehnuteľnosťami a komerčným prenájmom budov, pričom len v USA vlastnia takmer 7 miliónov štvorcových metrov priestoru v nákupných centrách.

Slávny klub však zadlžili a chcú sa ho zbaviť. Predaj ohlásili koncom minulého roka, keď z mužstva odišla portugalská superhviezda Cristiano Ronaldo.

„Glazerovci sa o klub vôbec nezaujímajú. Je pre nich iba marketingovou záležitosťou. Nezáleží im na ňom,“ kritizoval Ronaldo amerických majiteľov.

Mestského rivala United – Manchester City vlastní šejk Mansúr bin Zaíd Al Najan, ktorý do klubu napumpoval stovky miliónov eur.

Už viackrát však čelil obvineniam z porušovania pravidiel finančného fair play.

Harry Maguire Čítajte viac Bolestivý rozhovor s trénerom. Manchester United bude mať nového kapitána

Klub mal získavať peniaze priamo od majiteľa a nie od sponzorov a iných komerčných zdrojov. Šejk Mansúr, ktorý je aj zástupcom premiéra Spojených arabských emirátov, zbohatol vďaka rope.

Len vlani jeho spoločnosť Abu Dhabi United Group vykázala zisk vyše 400 miliónov eur. Okrem titulov v domácej lige City premiérovo triumfovali aj v Lige majstrov.

„V Manchestri City sa ku mne správali ako k synovi. Práca je hotová. Vyhrali sme všetko,“ vravel tréner Pep Guardiola, ktorý s mužstvom v predchádzajúcej sezóne získal treble – vyhral Premier League, FA Cup a Ligu majstrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #manchester city #Chelsea FC #Ivan Kmotrík st. #Arsenal FC