Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglické futbalistky majú podľa BBC problém: Družstvo je príliš biele

Vyhrali suverénne 8:0. Žiadny iný tím - ženský či mužský - nikdy na majstrovstvách Európy nedal viac gólov, ako anglické futbalistky Nórsku. Napriek tomu mal tento rekordný triumf na domácom Eure podľa moderátorky stanice BBC Eilidh Barbourovej jeden problém. Do zápasu zasiahli iba hráčky bielej pleti.

20.07.2022 14:30
Anglické futbalistky Foto:
Anglické futbalistky.
debata (6)

Angličankám sa zatiaľ na turnaji darí. Najskôr vyhrali 1:0 nad Rakúskom, potom však zdemolovali Nórky a následne aj Severné Írsko 5:0. To všetko bez inkasovaného gólu. Vo štvrťfinále ich čaká Španielsko.

O veľký rozruch sa po zápase s Nórkami postarala moderátorka Eilidh Barbourová. Podľa tváre BBC si historické víťazstvo pripísal málo rozmanitý tím. Inými slovami príliš „biely“.

„Všetkých 11 hráčok v základnej zostave a päť náhradníčok, ktoré prišli na ihrisko v priebehu zápasu, bolo bielych, čo ukazuje na nedostatok diverzity v anglickom ženskom futbale,“ povedala 39-ročná Barbourová.

Ako absurdné hodnotila následne volanie po kvótach Julia Hartleyová-Brewerová, moderátorka TalkTV.

„Pardon, ale čo? Anglický tím na Eure je problém, pretože je príliš biely? Ktoré hráčky by mali byť vyradené kvôli zlej farbe pleti?“ pýtala sa Hartleyová-Brewerová. „Je neuveriteľné, že moderátorka BBC povie toto a stále má svoju prácu,“ dodala.

BBC za to schytala nelichotivé komentáre, ktoré opakovali, že sa stanica chová pokrytecky. Web Daily Mail si rýpol a upozornil na fakt, že vo verejnoprávnom médiu sú medzi 11 najlepšie zarábajúcimi moderátormi len belosi.

Britský poslanec Marco Longhi zasa povzdychol: „Prečo musí byť BBC tak rozdeľujúca“. „Mladé biele dievčatá sa budú cítiť vinné za to, že sú biele, keď počujú podobné jedovaté slová,“ dodal.

Lia Thomasová Čítajte viac Transgender plavkyňu nominovali v USA na ocenenie žena roka
Najvtipnejšie športové výroky Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Phil Woosnam, niekdajší waleský futbalista a...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #anglické futbalistky