Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Transgender plavkyňu nominovali v USA na ocenenie žena roka

Univerzita v Pensylvánii, na ktorej študovala známa transgender plavkyňa Lia Thomasová, ju nominovala na ocenenie NCAA Žena roka.

19.07.2022 16:30
Lia Thomasová Foto:
Lia Thomasová predtým a teraz.
debata (9)

Práve na univerzitnom šampionáte vyhrala táto športovkyňa s veľkým náskokom preteky na 500 metrov voľným spôsobom. Vzbudil tým nesúhlasné reakcie.

Po jej triumfe sa plavecká federácia FINA rozhodla ako prvá zaviesť kategóriu „open“ pre transgender športovcov. A práve uprostred týchto debát je jej nominácia – podľa plavkyne Riley Gainesovej – fackou do tváre všetkým biologickým ženám.

„Najprv ženský národný titul a teraz nominácia na najvyššiu cenu v univerzitnej atletike. NCAA urobila toto ocenenie bezcenným,“ rozhorčila sa Gainesová.

„Táto cena spája športový výkon s akademickými výsledkami, službou škole a s charakterom. Aký charakter Thomasová ukázala okrem číreho sebectva a nárokov? Neúcta a prehliadanie ostatných športovkýň v jej rozhovoroch sú do očí bijúce,“ nebrala si servítky plavkyne.

Nomináciu Thomasovej odsúdila aj jedna z najväčších tenisových legiend Martina Navrátilová. „To naozaj nie je dosť krásnych biologických žien medzi atlétkami, NCAA?!??“ opýtala sa.

Plávanie, Tokio Čítajte viac Revolučné rozhodnutie. Plavci chcú umožniť transgenderom súťažiť
9 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #Lia Thomasová