Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovský hrdina vyhral boj s časom. A poslúchol strýka

Narodil sa vo Švédsku. Šesť rokov hájil česť Nórska. Keď sa mu naskytla jedinečná možnosť obliecť si na seba dres krajiny, v ktorej vyrastali jeho rodičia, nezaváhal ani na sekundu.

06.09.2016 15:00
kosovo, Foto: ,
Kosovskí fanúšikovia vycestovali podporiť reprezentačné družstvo do Fínska.
debata

Plán B i C

Valon Berisha. Meno, ktoré sa navždy zapísalo do histórie reprezentačného futbalu v Kosove. Rodák z Malmö (z mesta, v ktorom sa narodil aj hviezdny Zlatan Ibrahimovič) strelil premiérový gól dosiaľ posledného člena Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). A nielen to. Šikovný stredopoliar ním Kosovčanom zabezpečil v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2018 premiérový bod na súťažnej úrovni. Z pôdy Fínska.

„Pocity, ktoré prežívam, sú úžasné,“ vravel po záverečnom hvizde Berisha. V podstate však len splnil pomerne náročnú prosbu svojho strýka. „Pred zápasom prišiel ku mne a povedal: choď na ihrisko a daj prvý gól Kosova. Urob to v mene Boha,“ dodal 23-ročný hráč Salzburgu. Vo Fínsku potvrdil úlohu jedného z vodcov tímu. Veď v Nórsku ho považovali za výnimočný talent, o ktorý sa zaujímali viaceré kluby z chýrnej anglickej Premier League.

Berisha je jedným zo šiestich futbalistov, ktorí netrpezlivo čakali na verdikt FIFA. Jej členovia rozhodovali o tom, či v poslednej možnej chvíli povolia poltuctu Kosovčanov štart v národných farbách. Podľa pravidiel totiž nemôže hráč, ktorý predtým reprezentoval jednu krajinu, hájiť farby inej. Napokon žiadosti svojho 210. člena (od mája tohto roku) vyhovela. Len niekoľko hodín pred výkopom zápasu.

„Boli sme v náročnej situácii. Nevedeli sme, s kým môžeme vo Fínsku počítať. Priznávam, mal som pripravený nielen plán B, ale aj C. V skutočnosti som však veril, že ani jeden z nich nebudem musieť použiť. Všetko by sa totiž zmenilo,“ hovoril tréner Albert Bunjaki.

Hviezdy Realu i Barcelony

Aj on skákal v pondelok večer na štadióne v Turku od radosti. Rovnako, ako stovky natešených fanúšikov Kosova. Najmä vďaka Berishovi, ktorý po hodine hry premenil pokutový kop a stanovil konečný výsledok – 1:1.

„Pre nás všetkých ste hrdinovia. Ste skrátka najlepší,“ odkázal futbalistom v eufórii Hashim Thaci, prezident takmer dvojmiliónovej krajiny.

Kosovčania tak vstúpili do svojej premiérovej kvalifikácie dobre. Pre ich ambície bol kľúčový najmä predošlý mesiac. Počas neho povolila FIFA štart pätnástim hráčom, ktorí v minulosti už hrali za inú krajinu. Väčšina z nich sa predstavila v drese Albánska, medzi omilostenými nájdeme aj reprezentanta Nemecka či Švajčiarska.

Pohľad na súpisku kosovského národného tímu naznačuje, že nemusí platiť nováčikovskú daň. Nachádzajú sa na nej hráči z viacerých kvalitných súťaží – na čele s ruskou, švajčiarskou či tureckou ligou. Ale aj z 2. nemeckej Bundesligy.

Najbližšie môžu Kosovčania predviesť svoje kvality, elán a nadšenie 6. októbra. V ďalšom kvalifikačnom súboji privítajú hviezdny tím Chorvátska. Na čele s Lukom Modričom z Realu Madrid či Ivanom Rakitičom z Barcelony.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #kvalifikácia MS 2018 #Valon Berisha