Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbskí ultras chceli upáliť vlastného brankára. Taliani z nich boli v šoku

Srbský futbalový brankár Vladimír Stojkovič skončil v nemocnici San Martino v Janove, kam prišiel na pozorovania po útoku vlastných fanúšikov. Ako uviedol taliansky denník Corriere della Sport, Stojkovič nemá vážne zranenia, do nemocnice ho prijali skôr na pozorovania. Incidenty sa odohrali v rámci kvalifikačného zápasu Taliansko - Srbsko.

13.10.2010 11:07
Futbal, peklo, Janov, Taliansko Foto:
Futbalové peklo v Janove.
debata (6)

Srbskí ultras urážali vlastných hráčov už dva dni pred zápasom. Podľa prezidenta srbskej futbalovej federácie Tomislava Karadžiča, ultras obliehali hotel, kde futbalisti bývali. „Celá Európa videla túto srbskú hanbu. Mali sme informácie, že títo ľudia sem prídu s úmyslom predčasne ukončiť zápas, a informovali sme o tom aj talianske úrady,“ dodal.

Fanúšikovia z Balkánu prenasledovali autobus s vlastnými hráčmi po celý čas, dokonca sa im podarilo dostať dnu. Po brankárovi Stojkovičovi dokonca hodili svetlicu. Šialencov museli upokojovať srbské hviezdy Nikola Žigič a Dejan Stankovič.

Hooligans počas celého ataku vyspevovali: „Stojkovič, Stojkovič, prajeme ti veľa šťastia, drevenú rakvu a na nej sviečku.“ Predpokladá sa, že za celým útokom stoja ultras CZ Belehrad. Tí dali najavo svoju nespokojnosť s prestupom brankára do konkurenčeného klubu Partizan Belehrad.

Talianska polícia uviedla, že 17 najagresív­nejších fanúšikov zatkla a zistila totožnosť ďalších 140 z nich. Polícii sa podarilo zadržať aj pravdepodobného hlavného organizátora vyčíňania, ktorý bol schovaný v kufri autobusu odvážajúceho časť fanúšikov späť do Srbska. Hoci bol na štadióne maskovaný, policajti ho identifikovali podľa tetovaných paží.

Srbský futbalový fanatik skončil v rukách polície. Foto: Reuters
Srbský fanúšik Srbský futbalový fanatik skončil v rukách polície.

Srbsku teraz reálne hrozí, že si kvôli svojim nedisciplinovaných priaznivcom pripíše kontumačnú porážku 0:3. UEFA uviedla, že očakáva správu delegáta zápasu, a potom rozhodne, či začne disciplinárne konanie.

Taliansky šéf bezpečnosti Roberto Massucci však tvrdí, že ich srbská polícia varovala nedostatočne. „Tak nebezpeční fanúšikovia vôbec nemali do Janova prísť. Vzhľadom k našim skúsenostiam sme boli pripravení, ale nikdy by sme neočakávali taký vysoký stupeň agresivity,“ povedal.

Srbský futbalový fanatik.
6 debata chyba