Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som na Makovej strane. Má krásnu rodinu, je to príjemný človek. ViOn mi pomohol zachrániť Škriniar

Má titul doktora pedagogiky a prednášal na vysokej škole. Známy sa stal ako futbalový tréner. Pred rokom zachránil v lige Zlaté Moravce a v tichosti sa vytratil z futbalovej scény.

12.04.2024 05:40
SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Foto: ,
Gólová radosť Róberta Maka.
debata (3)

„Kedysi ma tešilo, keď sa v televízii objavil aspoň môj chrbát, ale teraz rozhovory nevyhľadávam, užívam si mediálny pokoj,“ vraví Ivan Galád, ktorý v stredu oslávil 61. narodeniny.

Rozhovor pre Športweb neodmietol.

Čomu sa venujete?

Vzdelávaniu trénerov, to ma veľmi baví. Na zväze funguje oddelenie vzdelávania. Od leta máme novú skupinu, sedem študentov, venujem sa mentoringu. Stretávam sa s nimi, chodím na ich praktické hodiny.

Predtým som takto spolupracoval s Gašparíkom, Staňom, Benkovským, Tomkom… Teraz sa dobre ukazuje Štefan Markulík z Podbrezovej, asistent trénera Skuhravého.

Ivan Galád. Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Futbal FL 19. kolo ViOn Podbrezová NRX Ivan Galád.

Aj keď ste sa lúčili v Zlatých Moravciach, vyjadrili ste sa, že budete chytať ryby. Nájdete si čas aj na ne?

Samozrejme, na rybách trávim dosť času. Najmä na Liptovskej Mare, mám tam pri vode krásny drevený zrub. Rybári vedia, že teraz je pauza do 1. júna. Ale práve včera ma potešil nový riaditeľ klubu v Žiline Jaro Bačík, v januári som ho skúšal, končil školu.

Pozval ma na súkromný rybník. Venujem sa aj vnukovi, býva vo Zvolene, ak mi to dovolí čas, chodím za ním.

V uplynulých rokoch ste zachránili kluby v Nitre, Trenčíne, Zlatých Moravciach. V čom bol problém, že ste v nich nikdy nepokračovali v práci?

Nebol nijaký problém. Tak som si to zmanažoval, taká bola dohoda. Motivovala ma úloha, ktorú som dostal. Podobnú som splnil ešte v Ružomberku, prevzal som mužstvo na poslednom mieste a skončili sme na šiestom.

Len v Trenčíne som uvažoval, že budem v klube pokračovať. V Nitre som zostal, ale na inej pozícii – ako športový riaditeľ. Naposledy mi pán Ondrejka, ktorý vlastní ViOn, povedal: Ivanko, môžeš trénovať u nás dokedy chceš. Nik ma nevyhadzoval.

Prečo ste nezostali?

Nechcel som už pokračovať v tom, čo robím, bol som z toho zachraňovania trochu unavený. Aj preto, že šéf si nedal povedať.

V čom?

Vravel som mu, musíš spraviť týchto päť krokov, aby si sa v budúcnosti vyhol podobným problémom. Rozhodol sa, že ich neurobí. Je majiteľ, je to jeho klub a jeho právo.

Róbert Mak Francesco Calzona Čítajte viac Mak kritizuje Calzonu: Keď ma potreboval, bol som mu dobrý. Teraz mi pichol dýku do chrbta

Nemali ste privysoké požiadavky?

Cena trénera sa síce vekom a úspechmi trochu zdvihne, ale o to nešlo. Nebol som nikdy ligový hráč. Moji asistenti, ktorí takú kariéru zažili, to poznali.

Učili ma, tréner, to si musíš povedať o vyšší plat. Lenže ja som v 25 rokoch podpisoval zmluvu na univerzite a tam boli nalinkované mzdové tabuľky, nijaká licitácia neexistovala.

Ale musím dodať, že najštedrejšie sa ku mne zachoval Trenčín, vedel oceniť, čo som pre neho urobil.

ViOn je na pokraji zostupu. Poznáte pomery v klube. Keby vás pred nejakým časom opäť povolali, trúfali by ste si ho zachrániť?

Určite áno.

Mužstvo viedli v sezóne štyria tréneri…

S klubom som mal aj stále mám veľmi dobré vzťahy, ale toto sa mi nepáči. To určite nie je správna cesta.

Zvládli ste tri baráže, považujú vás za krízového trénera, ktorý zachraňuje tímy. Podobnú povesť má napríklad aj František Straka, ktorý už pomohol Trenčínu a teraz sa o to usiluje v Michalovciach. Existuje kategória trénerov-záchranárov?

Vždy som uprednostňoval dlhodobejšie kontrakty. A aj sa mi to darilo. Napríklad reprezentačný výber do 21 rokov som viedol v dvoch kvalifikačných cykloch, štyri roky. V Nitre som strávil dokopy vyše osem rokov. Nehovoril by som o krízovom trénerovi.

Najkrajšie futbalové rozhodkyne na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Futbalisti na ihrisku skáču tak, ako ony...

Takže taká kategória vo futbalovej teórii by nemala miesto?

Ale áno, môže existovať, sú takí tréneri. Ale nespájal by som ju so mnou, mal som vždy radšej dlhodobú prácu.

Keď ste zachránili Nitru, vyhlásili ste: „Už ma nebaví tímy zachraňovať, nech mi zavolá niekto, kto je druhý a chce byť prvý.“

Spomínam si. Stále to platí. Je náročné mužstvo zachrániť. Ale ešte náročnejšie získať s ním titul.

Žijete v Nitre, kde ste strávili najviac času ako tréner. Sledujete osud klubu, ktorý takmer zanikol?

Hneď vedľa štadióna sú tenisové kurty, ktoré navštevujem pomerne často. Jazdím okolo neho aj na bicykli. Častokrát sa na štadióne zastavím. Je mi smutno. Kedysi sa tam nedalo prejsť pomedzi množstvo áut, detí, ich rodičov.

Čo sa udialo, je pre mňa neakceptovateľné. Je to nádherný stánok pod hradom Zobor a hrá sa tam siedma liga… Som rád, že aspoň hokejisti teraz držia vysoko športovú vlajku v meste. Veľmi im fandím.

Prečo to v hokeji ide a vo futbale nie?

Hokejisti mali v Nitre na rozdiel od futbalu výborných manažérov. Páni Kováčik a Chrenko sú schopní a inteligentní ľudia. Poznám ich dobre. Dokonca sme raz, keď boli hokejisti na poslednom mieste, spolu žartovali.

Ponúkali mi, či nechcem zachrániť aj ich. Odmietol som, vravel som im, že neviem, kde je na klzisku modrá čiara…

Som najdlhšie pôsobiaci tréner vo futbalovom klube, asi viem, kto je za jeho pád zodpovedný. Ale nechám si to pre seba, to je moja športová imunita.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzonu nezaujíma, ako dlho ste v lietadle. Mal by Makovi hneď zavolať, inak sa mu kabína Slovenska rozpadne

Výborné obdobie ste zažili ako tréner výberu do 21 rokov, bojovali ste o postup na šampionát. Stále sledujete aj mladých hráčov?

Mám prehľad. Súčasný tréner Jaro Kentoš pracoval v klube, keď som viedol reprezentáciu, úzko sme spolupracovali. Súčasná generácia dostala účasť na ME do daru, keďže o rok bude Slovensko ich organizátor.

Slováci nehrali kvalifikáciu. Dá sa odhadnúť ich skutočná sila?

Odhadnúť reálnu silu tímu sa nedá, všetko ukáže až turnaj. Ale buďme radi, lebo inak by sme sa na ME možno vôbec nedostali. Dôležité bude, aby tréneri mali v čase šampionátu k dispozícii všetkých najlepších hráčov v tejto vekovej kategórii, aj z áčka.

Pôjde o meno slovenského futbalu. Myslím, že máme dobré mužstvo, a nielen preto, že vyhralo nedávno v Španielsku. Budem mu držať palce.

Mňa teší, že dve tretiny z môjho kádra patria teraz k oporám áčka – Škriniar, Vavro, Lobotka, Duda, Haraslín, Schranz, Mak…

O Makovi sa v poslednom čase veľa diskutovalo…

Som jednoznačne na jeho strane, zaslúži si rešpekt. Je príjemný človek, máme pekný vzťah, má krásnu rodinu, pozval ma aj na svoju svadbu. Alebo Milan Škriniar. Keď som vlani pôsobil v Zlatých Moravciach, kde tiež hrával, požiadal som ho, aby povzbudil hráčov. Natočil pekné motivačné video. Možno aj to nám pomohlo, že sme sa zachránili.

Načítavajú sa športové výsledky...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #Ivan Galád #Milan Škriniar #slovenskí futbalisti