Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská duša s českým pasom. Prečo nezmenil líder Trnavy občianstvo? Znechutila ma byrokracia

Patril ku kľúčovým hráčom Spartaka Trnava v ceste do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Ofenzívny stredopoliar Erik Daniel sa viac cíti Slovákom, no napriek tomu má české občianstvo. Prečo je to tak?

16.09.2023 15:01
SR Trnava šport futbal EKL play off Spartak... Foto: ,
Erik Daniel (vpravo) patril medzi najväčšie ofenzívne hrozby Spartaka Trnava v dvojzápase play off o konferenčnú ligu proti ukrajinskému Dnipru.
debata (3)

To prezradil Daniel v rozhovore pre isport.cz. Od zmeny občianstva ho odradili len zdĺhavé úradnícke procesy. „Cítim sa ako Slovák a som Slovák, pretože tu žijem odmalička. Mám len české občianstvo, pretože som sa narodil v Hodoníně, otca mám Slováka, matku Česku,“ uviedol Daniel.

Napriek menu mu pri mene napriek cíteniu a dlhoročnému pôsobeniu pod Tatrami svieti česká vlajka. „Chcel som to zmeniť, bolo s tým však veľa papierovania, bolo to šialené. Asi pred šiestimi rokmi som chcel veľmi slovenské občianstvo, ale bolo to hrozné.“

Cristiano Ronaldo a Ashley Cole. Čítajte viac Ani sekundu vám nedal dýchať. Ronaldo označil najťažšieho súpera, meno obrancu prekvapí

Priznal, že od jeho získania ho odradila prílišná byrokracia slovenských úradov. „Povedali mi, že musím chodiť na preskúšanie zo slovenčiny a ďalšie veci. Niekomu dajú občianstvo hneď a ja, ktorý tu žijem celý život a mám otca Slováka mám problém,“ posťažoval sa Daniel.

Na Slovensku pôsobil v Myjave, Ružomberku aj v Slovane Bratislava, odkiaľ to mohol mať blízko do slovenskej reprezentácia. Bez občianstva to však nešlo. „Ten proces nemal konca, tak už ma to prestalo baviť. Nepotrebujem reprezentáciu k tomu, aby som bol spokojný.“

Následne priznal, že postup Spartaka Trnava do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy nikto nečakal. Najmä pred dvojzápasom s poľským Lechom Poznaň, ktorý bol jednoznačným favoritom.

1. Peter Dubovský Čítajte viac Tušil, že v Reale to nebude ľahké. Nejdem tam, vyhlásil Dubovský pred odletom do Madridu

„Keď už sme cez nich postúpili, tak ľudia verili, že by sme mohli dať aj Dnipro. Nakoniec sme to zvládli a je to obrovský úspech pre Trnavu,“ skonštatoval Daniel s tým, že v posledných rokoch robí výsledky v Európe iba Slovan.

„Slovenské kluby normálne vypadávajú v prvom, druhom predkole. Takže mať dvoch zástupcov v skupinovej fáze je na Slovensku sviatok,“ dodal jeden z kľúčových mužov Trnavy.

Štarty trénerov slovenskej reprezentácie Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Slovenských futbalistov viedlo v ére...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Daniel #Európska konferenčná liga #FC Spartak Trnava