Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rovno dajte titul Argentíne, prskal Pepe. Do rozhodcov sa obula aj iná hviezda

Portugalskí futbaloví reprezentanti Bruno Fernandes a Pepe sa po prehre 0:1 s Marokom vo štvrťfinále MS v Katare obuli do argentínskych rozhodcov.

11.12.2022 05:42
Pepe Foto:
Portugalskí futbalisti Pepe (vpravo) a Ricardo Horta v ostrej debate s argentínskym rozhodcom Facundom Tellom.
debata (19)

"Je neprijateľné, aby v zápase pískali štyria rozhodcovia z Argentíny, ktorá je stále v boji o titul MS, po tom, čo sa dialo včera (v zápase Argentína – Holandsko, pozn. red.) a ako sa Messi sťažoval.

Po tom, čo som dnes videl, môžu dať už teraz titul Argentíne," hneval sa Pepe pre portugalskú televíziu.

„V druhom polčase sme hrali naozaj málo, malo sa nadstavovať dlhšie. Hráči Maroka často zdržovali a rozhodca nadstavil iba osem minút,“ doplnil.

Youssef En-Nesyri Čítajte viac Maroko píše dejiny, vyradilo aj Portugalcov! Ronaldov sen sa skončil v slzách

"Zdá sa mi to zvláštne, ale nechcem sa tým zaoberať, pretože to nie je jediný dôvod, prečo sme prehrali. Rozhodca nadstavil v prvom polčase dve minúty a v druhom osem minút.

V druhom polčase bola hra prerušená minimálne na 15 až 20 minút. Nie je to spravodlivé," vyhlásil Fernandes.

Portugalci sa už v prvom polčase dožadovali pokutového kopu po zákroku v šestnástke na Bruna Fernandesa. „Bola to podľa mňa jasná penalta. Nikdy v živote som nespadol, keď som sám pred brankárom a môžem strieľať,“ dušoval sa stredopoliar Manchestru United.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Sen sa skončil, prelomil mlčanie Ronaldo. Figo si podal trénera

Tréner Fernando Santos však za prehrou jeho zverencov nevidí argentínskych arbitrov.

„Určite sme mohli urobiť pre výhru viac, no neurobili sme to. Nemyslím si, že by sme mali obviňovať rozhodcu, nemá to zmysel,“ citovala Santosa agentúra AFP.

Priznal však, že sa mu nepáčilo, že zápasy na MS vedú rozhodcovia z krajín, ktoré stále hrajú na šampionáte a portugalskí arbitri v Katare nie sú.

Ťažká rozlúčka. Ronaldo v zápase proti Maroku Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo sa usmieva na fanúšikov pred...

Smutnou postavou bol Cristiano Ronaldo. Tridsaťsedemročný útočník opäť chýbal v základnej zostave Portugalska, do hry sa dostal až v 51. minúte. Nastúpil na svoj 196. zápas v reprezentačnom tíme, čím opäť vylepšil národný rekord.

V nadstavenom čase sa dostal k pohotovej strele, ale ani on neprekonal brankára Maroka Yassinea Bounoua. Hneď po vyradení sa mu do očí nahrnuli slzy. Emócie nedokázal zakryť a okamžite zamieril z ihriska do šatne, uvedomujúc si, že jeho zlatý sen definitívne vyprchal.

Gad Elmaleh Čítajte viac Komik vedel vopred, že Ronaldov tím zlyhá a jediný gól dá Maroko

S najväčšou pravdepodobnosťou prišiel o poslednú šancu získať medailu na svetovom šampionáte. Doteraz štartoval na piatich MS. V roku 2026, keď bude ďalší „mundial“ hostiť Kanada, Mexiko a USA, bude mať už 41 rokov.

Santos po zápase obhajoval opätovné nezaradenie Ronalda do základnej zostavy.

„Neľutujem, že som ho od začiatku nechal medzi náhradníkmi. Nič by som nemenil. Veď som postavil jedenástku, ktorá zahrala v osemfinále proti Švajčiarsku vynikajúco. Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí, ale neviem myslieť srdcom, musím myslieť hlavou,“ vysvetlil tréner Portugalska, ktorý mal pochopenie pre Ronaldove slzy:

„Ja s Cristiano sme momentálne dvaja najsklamanejší ľudia. Samozrejme, po vyradení cítime hnev a ovplyvní nás to, no taký je futbal, taká je naša práca.“

Cristiano Ronaldo s trénerom Fernandom Santosom... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo s trénerom Fernandom Santosom po prehre s Marokom.

Rocky Balboa šampionátu

Maroko oslavuje historický úspech, ako prvý tím z Afriky sa prebojovali do semifinále na svetovom šampionáte. Podľa trénera Walida Regraguiho sa týmto úspechom marocký sen ešte nekončí a jeho tím si teraz trúfa aj na titul.

„Vedeli sme, že môžeme napísať novú historickú kapitolu pre Afriku. Tá sa dnes vrátila na futbalovú mapu,“ rozplýval sa Regragui, ktorý tesne pred MS nahradil na lavičke Bosniaka Vahida Halilhodžiča.

Po jeho príchode sa vrátili do národného mužstva opory Hakim Ziyech a Noussair Mazraoui, ktorí nechceli pod Halilhodžičom reprezentovať a sila tímu okamžite stúpla.

Kane Čítajte aj Sklamaní Angličania cestujú domov, kapitán Kane nedal penaltu

Maroko stavilo v Katare na zodpovednú hru a prepracovanú defenzívu, ktorá mu vyniesla nečakaný postup medzi najlepšiu štvorku. Tím natiahol sériu bez prehry na 12 zápasov, v piatich súbojoch na MS 2022 inkasoval iba raz, aj to bol vlastenec v zápase s Kanadou (2:1).

To všetko sa podarilo pod vedením kormidelníka, ktorého pred MS nepoznal takmer nikto.

„Pre afrických trénerov je to vždy náročné, lebo ľudia nám neveria, že si môžeme takticky poradiť s takými súpermi,“ poznamenal Regragui, ktorý sa narodil vo Francúzsku a pred pôsobením na reprezentačnej lavičke viedol iba marocké kluby a katarský Al-Duhail.

Marocká rozprávka sa tak nekončí. Po skalpe Belgicka, postupe z prvého miesta v základnej skupine a vyradení Španielska v osemfinále dokázal severoafrický tím pokoriť aj ďalšieho giganta z Pyrenejského polostrova.

Maročan Youssef En-Nesyri strieľa gól Portugalcom. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Youssef En-Nesyri Maročan Youssef En-Nesyri strieľa gól Portugalcom.

Rozhodujúci moment sa udial v 42. minúte, keď útočník Youssef En-Nesyri prehlavičkoval brankára Dioga Costu a postaral sa o jediný gól duelu. Portugalci si síce vytvorili tlak, ale ten nebol drvivý, precízna defenzíva súpera im neumožnila vypracovať si až také veľké množstvo šancí.

Pri strele Bruna Fernandesa či hlavičke Pepeho mal marocký tím aj potrebné šťastie, ďalšie nebezpečné strely pochytal brankár Yassine Bounou. Navyše Maročania boli stále nebezpeční vpredu a hrozili z kontier. Prvotriedna senzácia tak bola na svete.

„Je to skutočne neuveriteľné,“ usmieval sa stredopoliar Sofyan Amrabat. „Som taký hrdý. Zaslúžili sme si to na tisíc percent.“

Lionel Messi Čítajte aj Holanďan bol z Messiho sklamaný. Čo znamenalo gesto pred van Gaalom?

Podľa Regraguiho sa Maroko stalo akýmsi čiernym koňom šampionátu, ktorému držia palce ľudia na celom svete:

"Ak pozeráte Rockyho, vžívate sa do jeho postavy a podporujete ho, pretože tvrdo a zanietene bojuje.

Myslím si, že sme taký Rocky Balboa majstrovstiev sveta. Stávame sa tímom, ktorý každý miluje. Potvrdzujeme, že nemusíte mať toľko talentu, že úspech sa môže dosiahnuť, ak ukážete srdce, túžbu a vieru. Mnohí povedia, že sme dosiahli zázrak, no my sme neinkasovali proti Belgicku, Španielsku či Portugalsku a to je výsledok tvrdej práce."

pickford Čítajte aj Nevýrazný Mbappé, ďalšie anglické sklamanie

Po záverečnom hvizde zaplavili ulice marockých miest tisíce fanúšikov, ktorí oslavovali historický postup.

„Myslím si, že snívam. Štípnite ma, či je to naozaj pravda. Som taký hrdý. Ďakujem mužstvu z celého srdca. Marocký tím dokázal nemožné, teraz chceme pohár,“ vyznal sa jeden z fanúšikov Mouad Khairat pri oslavách v Casablance.

Postup „levov z Atlasu“ je aj úspechom pre celý arabský svet. Na prvom šampionáte v arabskej krajine držia mužstvu palce fanúšikovia aj z iných arabských štátov, ktorí to majú do Kataru na skok. Úspech Maroka ocenil aj nemecký stredopoliar s tureckými koreňmi Mesut Özil.

„Hrdosť! Ste fantastický tím. Neuveriteľný výsledok pre africký kontinent i moslimský svet. Je nádherné, že moderný futbal ponúka aj také rozprávky,“ napísal na sociálnej sieti.

Maroko má istotu ďalších dvoch zápasov v Katare. V semifinále narazí v stredu 14. decembra o 20.00 SEČ na Francúzsko, ktoré vyradilo Angličanov (2:1).

Podľa Regraguiho nie je jeho tím bez šance ani proti úradujúcim majstrom sveta:

„Pred tromi či štyrmi zápasmi sa ma pýtali, či môžeme vyhrať majstrovstvá sveta. Odpovedal som, že prečo nie. Prečo by sme nemohli snívať? Ak nesnívate, nikam sa nedostanete. Európske tímy sú zvyknuté vyhrávať majstrovstvá sveta, takže sa o to pokúsime teraz aj my. Skúsime prekonať sami seba.“

Nekonečná chudoba. Komu futbal zmenil život? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Raheem Sterling sa narodil na Jamajke, no po...
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Pepé #portugalskí futbalisti #Bruno Fernandes #Katar 2022