Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diego Maradona a jeho najväčšie škandály

Je zlatým chlapcom argentínskeho futbalu a hrdina celého národa. Na tohtoročných MS vo futbale sa zatiaľ ukazuje len z tej dobrej stránky. Ale majster sveta z roku 1986 dokáže byť aj iný. Malý výber 10 "najkrajších škandálov" Diega Maradonu otvára Pandorinu skrinku jeho tienistej minulosti.

27.06.2006 14:51
debata

Január 1986: Posol neapolskej Camorry navštívil Maradonu počas tréningu. „Giulianovci ťa chcú spoznať,“ odkázal Argentínčanovi. O niekoľko týždňov sa Maradona objavil na oslave tohto mafiánskeho klanu, ktorý kontroloval v Neapole a ďaleko za jeho hranicami drogový trh, obchod s pašovanými cigaretami a prostitúciu. „Vôbec som nevedel, čím sa títo ľudia zaoberajú. Prijal som iba pozvanie,“ bránil sa Maradona o niekoľko rokov.

22. jún 1986: 51. minúta štvrťfinále majstrovstiev sveta, zápas proti Anglicku. Maradona dostal ľavou rukou loptu do siete brankára Petera Shiltona. „Bola to Božia ruka,“ povedal po víťazstve 2:1, keď toto stretnutie rozhodol v 55. minúte gólom storočia.

7. júl 1990: Finále majstrovstiev sveta v Ríme. Pretože ho diváci vypískali, Maradona osočoval publikum do kamery pri speve národnej hymny. Označil ho za mužských potomkov žien, ktoré si svoje peniaze zarábajú sexom. Po prehre 0:1 s Nemeckom opustil so slzami v očiach ihrisko.

Apríl/September 1991: V moči hviezdy SSC Neapol našli kokaín. Maradona dostal 15-mesačný zákaz hrať a neskôr bol v súdnom procese odsúdený za prechovávanie a šírenie drog na 14 mesiacov podmienečne.

1. február 1994: Maradona ostreľoval žurnalistov čakajúcich pred jeho domom zo vzduchovej pušky a zranil piatich ľudí. Rozsudok: pokuta 15.000 USD a trest dva roky a desať mesiacov podmienečne. Maradona pokutu dodnes neuhradil.

25. júna 1994: Po zápase MS proti Nigérii (2:1) bol usbvedčený z požitia dopingovej látky efedrín. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala „recidivistu“ 15-mesačným zákazom hrania. „Odrezali mi nohy,“ sťažoval sa Maradona zúfalo. Po uplynutí trestu sa pokúšal o comeback, v roku 1997 s pomocou šprintéra a rovnako dopingového previnilca Kanaďana Bena Johnsona, no opäť bol pristihnutý s kokaínom.

Január 2000: Po predávkovaní kokaínom bol Maradona odvezený na kliniku do Buenos Aires. Lekári mu diagnostikovali srdcové problémy spôsobené požívaním drog. Začal odvykaciu liečbu na Kube u svojho priateľa, diktátora Fidela Castra.

Január 2002: Maradona terorizuje svojich susedov v Buenos Aires svojim novým koníčkom. V maske teroristu Bil Ládina usporiadal mohutný nočný ohňostroj. „Bolo to ako vo vojne. Vyzeralo to, akoby nás išiel všetkých zabiť,“ sťažovala sa jedna zo susediek. Vo februári začal dom rušiteľa nočného pokoja horieť. Štyri izby zhoreli do tla, pretože Maradonov opancierovaný džíp parkujúci pri vjazde do domu bránil v činnosti hasičom.

4. jún 2002: Vďaka drogovej minulosti odopreli Maradonovi vízum do Japonska na majstrovstvá sveta. „Ak majú strach, mali vylúčiť Američanov. Tí zhodili atómovú bombu na Japonsko, nie ja,“ hneval sa. Po intervencii argentínskeho prezidenta Eduarda Duhaldeho mohol Maradona na MS, kde nazval brazílsky výber „odtlačkom zadku trénera Scolariho“.

18. apríl 2006: Maradona sa dostal na kliniku s problémami srdca a pľúc, ktoré ohrozovali jeho život a lekári ho uviedli do umelého spánku. Okamžite po prebratí začal urážať ošetrujúci personál. Pred klinikov sa stovky ľudí modlili za jeho zdravie. „Bože, zobral si nám Ježiša, neber nám aj Maradonu,“ stálo na jednom z plagátov. Pacient sa uzdravil, nechal si zmenšiť žalúdok a zhodil 50 kg.

debata chyba