Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalci definitívne bez Deca

Portugalsko sa musí vo štvrťfinále na futbalových MS proti Anglicku zaobísť bez služieb naturalizovaného Brazílčana Deca. Stredopoliar FC Barcelona nedohral pre dve žlté karty "mariášový" osemfinálový súboj s Holandskom a FIFA následne zamietla odvolanie Portugalskej futbalovej federácie.

27.06.2006 14:01
debata

Tréner vicemajstrov Európy Luis Felipe Scolari dúfal, že Deco dostane milosť, ako tomu bolo v trochu odlišnom prípade jeho spoluhráča Figo.

Figo totiž v zápase Portugalsko – Holandsko (1:0), v ktorom ruský arbiter Valentin Ivanov rozdal rekordných 16 žltých a 4 červené karty, po odpískaní nebezpečne hlavičkou vrazil do Marka van Bommela. Figo dostal síce „len“ žltú kartu, ale FIFA spätne po preštudovaní videozáznamu zvažovala o dodatočnom treste. 

„Zástupcovia portugalskej federácie telefonovali a zisťovali, či sa v Decovej situácii nedá niečo urobiť. Ale musel som im jednoznačne odpovedať, aby na to zabudli,“ s ostrovným sarkazmom cituje šéfa FIFA pre komunikáciu Markusa Sieglera kontroverzný plátok The Sun. 

V inkriminivanom osemfinále v Norimbergu sa dopustil ruský arbiter viacerých chýb, no súčasne niektorým hráčom zabudol prisúdiť ešte prísnejší trest. Typickým príkladom je práve Deco, ktorý mal paradoxne dostať červenú kartu už za prvý úmyselný faul a nie až za zdržovanie.

Deco totiž reagoval impulzívne na fakt, že oranjes nevrátili súperovi „rozhodcovskú loptu“ a následne portugalský stredopoliar evidentne zámerne fauloval prenikajúceho Holanďana na zadnú nohu. Futbalový moment, ktorý viac pripomínal britské rugby respektíve zámorský „futbal“.

debata chyba