Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé: Zidane hral ako kúzelník

Kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Zinedine Zidane bol ozdobou a hviezdou štvrťfinálového zápasu na MS 2006 medzi Brazíliou a Francúzskom (0:1). Zhodli sa na tom nezávisle od seba tréner kanárikov Carlos Alberto Parreira a legendárny Brazílčan Pelé.

02.07.2006 10:41
debata

Vyradenie päťnásobných majstrov sveta pred bránami semifinále je po štvrťfinálovej prehre Argentíny ďalším trpkým kúskom pre priaznivcov latinsko-amerického futbalu. „Dve strely na bránku Francúzska, to je veľmi zlé vysvedčenie. Zidane bol však hviezdou zápasu, hral ako skutočný kúzelník,“ poznamenal po stretnutí sklamaný Pelé.

Navyše, Brazília prehrala s Francúzskom v dosť nevhodnom čase, pretože ukončila tak šnúru 11 víťazných zápasov na finálových turnajoch MS. Pred sobotňajším duelom vo Frankfurte nad Mohanom totiž kanárici naposledy prehrali na svetovom šampionáte práve s Francúzmi vo finále MS 1998. „Nemám strach o kontrakt a svoju funkciu trénera – to budeme napokon riešiť po návrate zo svetového šampionátu do Brazílie,“ poznamenal Parreira. „Zaslúžili sme si prehrať, pretože sme ich príliš neotestovali. Je to pre nás veľmi nepríjemná prehra, ktorú ťažko trávime. Rozhodne sme naočakávali, že Brazília skončí vo štvrťfinále. Neboli sme pripravení na také veľké sklamanie, ale hráčom musím poďakovať sa odvedenú prácu.“

Podľa Parreiru sa jeho zverenci, tak ako vo väčšine zápasov na šampionáte museli vyrovnať v zápase s Francúzskom s uzavretou defenzívou súpera. Brazílčania sa tak nemohli dostať k svojej tradičnej a v rozhodujúcich momentoch mali napokon Francúzi navrch vďaka svojim skúsenostiam.

„Francúzsko má veľmi skúsené mužstvo. Veľmi dobre a poctivo bránia s deviatimi hráčmi, takže sa im ťažko dávajú góly,“ dodal Parreira. Tréner kanárikov však odmietol tvrdenie brazílskych médií, že dvojicu útočníkov Adriano a Robinho poslal do hry až v druhom polčase pre negatívny vzťah s oboma hráčmi. „Opakujem Francúzi mali deväť hráčov v obrane a odohrali vydarený zápas. Navyše, majú v tíme Zidana a Henryho. Takže v momente, keď sa dostali do protiútoku, tak boli veľmi rýchli,“ poznamenal Parreira. 

Napriek tomu, že po neúspechu na MS 2002 a EURO 2004 sa rozhodol Zidane ukončiť reprezentačnú kariéru, svoj návrat do tímu galského kohúta už rozhodne neľutuje. Po nepresvedčivých výkonoch v skupinovej fáze sú Francúzi vďaka svojim skúsenostiam odrazu jedným z hlavných favoritov šampionátu.

„Poznáme Zidana už mnoho rokov a vieme, že patrí k najlepším hráčom planéty za poslednú dekádu. Aj proti nám hral skvele. Snažili sme sa ho zastaviť a eliminovať, ale nehrali sme na neho osobku, pretože Brazília tak nehráva,“ poznamenal na vysvetlenie Parreira, ktorý dodal: „Viem, že ak by sme vyhrali, tak je to práca hráčov a ak sa prehrá, na vine je tréner. Nie, nesplnil som povinnosť. Mojou úlohou bolo doviesť Brazíliu do finále, takže na túto v tejto fáze turnaja sme ešte neboli pripravení.“

debata chyba