Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Henry pred finále MS: Chceme trofej!

Francúzski futbalisti sa prebojovali do finále majstrovstiev sveta v Nemecku gólom Zinedina Zidana. Tridsaťštyriročný špílmacher prežíva na šampionáte svoju druhú mladosť, jeho schopnosti rozhodnúť zápas a celkový prínos pre mužstvo sú pre "Les Bleus" na nezaplatenie.

06.07.2006 12:15
debata

Keď sa po odohratom boji stretli na trávniku Zidane so svojím bývalým spoluhráčom z Realu Madrid Portugalcom Luisom Figom, vymenili si dresy. Francúz džentlmensky potľapkal Figa po pleci, prehodili pár slov a obaja zmizli v útrobách štadióna.

Ešte predtým však 66-tisíc fanúšikov na mníchovskom štadióne velebilo holohlavého Francúza, vyvolávalo jeho meno a skandovaným potleskom odmenilo francúzskych futbalistov za ich výkon. Právom, Zidane a jeho družina boli hrdinami stredajšieho súboja.

Na druhej strane Figo má doslova smolu. Na finále významného podujatia si bude musieť minimálne dva roky počkať, najbližšiu šancu bude mať 33-ročný Portugalčan na EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku. Prekliatie „selacaa“ pokračuje, pred dvomi rokmi na EURO 2004 zostali pred bránami finále, ktoré si napokon zahral ich semifinálový premožiteľ Grécko – neskorší majster Európy. V roku 2000 Portugalci opäť nedosiahli na finále, keď nestačili na Francúzov.

„Vždy som chcel dosiahnuť niečo, čo znamená veľa pre tím. A znova sa mi to podarilo. Hráme finále a chceme trofej priviezť domov,“ povedal Thierry Henry, ktorý v 33. minúte „vyrobil“ pokutový kop, keď v šestnástke ho fauloval Carvalho a Zidane sa z bieleho bodu nemýlil. Ku cti slúži Portugalcom, že ani za nepriaznivého stavu sa nevzdávali, snažili sa vyrovnať, bojovali, no vytúženého gólu sa nedočkali. Ich lodivod Luiz Felipe Scolari netajil po vypadnutí sklamanie. Pred štyrmi rokmi získal s Brazíliou titul majstrov sveta, v Nemecku povedie Portugalsko „iba“ v zápase o bronz. „Chceli sme byť vo finále, preto je to veľmi frustrujúce,“ povedal Scolari.

„Sme nažhavení k dosiahnutiu úspechu. A máme na to, aby sme sa v nedeľu radovali my,“ povedal stredopoliar Patrick Vieira. „Bojovali sme ako levy a budeme v tom pokračovať. Na úplnom začiatku ľudia nevideli našu skutočnú silu. Odsudzovali nás, neverili nám. Vraj sme starí. Je pravda, že starneme, no stále máme chuť dokázať niečo veľké,“ uzavrel Henry debatu o pochybovačných rečiach.

debata chyba