Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pikošky z Eura 2008: Pred finále zaspieva Iglesias

Okrem zápasov prinášajú majstrovstvá Európy vo futbale aj mnohé kuriozity, výnimočné výkony, zaujímavé situácie. Tu je niekoľko z nich.

28.06.2008 12:28 , aktualizované: 15:05
Trix, Flix, maskoti, EURO 2008 Foto:
Trix, Flix, maskoti, EURO 2008
debata

Pred finále zaspieva Iglesias
Napriek tomu, že do finále majstrovstiev Európy 2008 vo futbale mohli postúpiť iba dva tímy, na záverečnom ceremoniály sa zúčastnia zástupcovia všetkých reprezentácii, ktoré sa na šampionát do Švajčiarska a Rakúska kvalifikovali. V nedeľu večer si v desaťminútovom predstavení na štadióne vo Viedni pred najdôležitejším duelom turnaja zatancuje valčík šestnásť 2,5 m vysokých plyšových maskotov reprezentujúcich jednotlivé národné tímy. Ceremoniál uzavrie španielsky spevák Enrique Iglesias, ktorý zaspieva oficiálnu hymnu ME 2008 „Can you hear me?“ Populárny hitmaker na vlastné oči videl aj semifinálový duel Španielov proti Rusom (3:0). „Verím, že Španielsko zvíťazí, ale pred Nemcami sa treba mať na pozore. Ak to mám prirovnať k hudobnej brandži, ich tím mi pripomína skupinu Rammstein. Sú veľkí, hrmotní a vzbudzujú strach.“

Španielom bude v hľadisku držať palce aj kráľ Juan Carlos
Španielsky kráľ Juan Carlos sa osobne zúčastní na finálovom stretnutí tohtoročných majstrovstiev Európy 2008 vo futbale. Prítomnosť panovníka na štadióne dopomohla Španielom v štvrťfinále k postupu na úkor Talianska. Pre 70-ročného monarchu to nebude prvá účasť na vyvrcholení veľkého futbalového podujatia. Juana Carlosa bude vo VIP lóži sprevádzať španielsky premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Xaviho gól s poradovým číslom 500
Španielsky stredopoliar Xavi Hernández vsietil pri semifinálovom víťazstve nad Ruskom (3:0) v poradí 500. gól histórie európskych šampionátov. Prvým úspešným strelcom bol 7. júna 1960 v zápase s Francúzskom reprezentant Juhoslávie Milan Galič. Autormi jubilejných zásahov sa neskôr stali Francúz Alain Giresse (100. – v roku 1984 proti Belgicku), Slovinec Zlatko Zahovič (300. – v roku 2000 proti Španielsku) a Angličan Frank Lampard (400. – v roku 2004).

Löw motivoval netradičným spôsobom
Tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw pred semifinálovým zápasom Nemecko – Turecko (3:2) motivoval svojich zverencov netradičným spôsobom. Štyridsaťosemročný kouč svojmu mužstvu premietol trojminútový prierez osláv nemeckých fanúšikov po štvrťfinálovom triumfe nad Portugalskom.

Hickersberger pokutovaný za telefonovanie za volantom
Už len bývalý tréner rakúskej reprezentácie Josef Hickersberger prežil náročný týždeň. Najprv sa mu nepodarilo postúpiť s reprezentáciou jednej z usporiadateľských krajín do vyraďovacej fázy turnaja, následne na svoju funkciu rezignoval a nedávno dostal pokutu vo výške 50 eur za telefonovanie počas šoférovania.

Bern ponúkne koncerty zdarma
Napriek tomu, že v Berne sa už neuskutoční žiaden zápas v rámci tohtoročného kontinentálneho šampionátu, švajčiarske mesto si chce čo najdlhšie uchovať turnajovú atmosféru. V priebehu posledného víkendu trvania ME sa vo švajčiarskej metropole bude konať viacero koncertov, na ktoré bude vstup zdarma. Predstavitelia mesta očakávajú 50 000 až 100 000 návštev­níkov.

Rusi kupovali viedenské striebro
Ruskí fanúšikovia sa v súvislosti so semifinálovým stretnutím Rusko – Španielsko (0:3), ktoré sa uskutočnilo v rakúskej metropole, prejavili ako náruživí a vyberaví turisti. Najväčší obchod so striebrom zaznamenal enormný nárast tržieb, najväčší záujem bol počas celého dňa o kaviárové sety. Naproti tomu problémy mal pouliční predajcovia suvenírov, ktorí sa iba ťažko zbavovali červeno-bielo-modrých šiltoviek.

debata chyba