Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo na srdci, to na jazyku. Vavro nazval hviezdu United klaunom a deckom, Calzonu bránil pred slovenskými fanúšikmi

Rázny na trávniku aj mimo neho. Bez ohľadu na to, či proti nemu stojí súper alebo kamera a mikrofón. Denis Vavro je nekompromisný.

12.12.2023 09:57
09. LIE - SVK Foto: ,
Denis Vavro v drese slovenskej reprezentácie.
debata (1)

„Skvelý chalan, ale pritom veľmi nepríjemný súper. Je lepšie, ak je na vašej strane,“ smeje sa Milan Škriniar.

Obaja stopéri priviedli Slovensko na majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka. A v priebehu dvoch dní môžu oslavovať aj prenik do play off Ligy majstrov.

A okrem nich sa z postupu môže tešiť aj Stanislav Lobotka a na úkor Škriniara aj jeho kamarát zo Žiliny či národného tímu Martin Dúbravka (Newcastle).

Výnimočný slovenský týždeň

Slovenský futbal čaká zaujímavý futbalový týždeň. A netýka sa iba Ligy majstrov. Vo štvrtok ukončí svoje pôsobenie v Európskej konferenčnej lige Spartak Trnava.

Premiérovo v ére samostatnosti si v skupinovej fáze európskych pohárov zahrali dva slovenské kluby. Slovan môže dokonca vyhrať svoju skupinu v bitke na diaľku s favoritom z Lille.

Denmark Soccer Champions League Čítajte viac Divočina v Kodani! Sedem gólov i červená karta. Vavro sa po nevídanej prestrelke s Manchestrom United radoval

Vráťme sa k najprestížnejšej klubovej súťaži. Liga šampiónov dnes a zajtra uzavrie hlavnú časť. Do jarného play off zostávajú štyri miestenky, o ktoré sa bijú štyria reprezentanti.

Neapol s Lobotkom je v lichotivej situácii. Ak s Bragou doma neprehrá, môže sa tešiť na osemfinále. V komplikovanej F-skupine môže postúpiť okrem Škriniarovho Paríža aj Dúbravkov Newcastle.

Situácia je taká zamotaná, že PSG môže postúpiť aj v prípade, že zvíťazí, remizuje alebo dokonca prehrá. Newcastlu pomôže iba výhra s AC Miláno a prehra Paríža na pôde istého postupujúceho z Dortmundu.

Azda najpríjemnejším prekvapením je FC Kodaň. Dánsky šampión sa do skupinovej fázy prebojoval z 2. predkola cez islandský Breidablik, Spartu Praha a Raków Čenstochová.

A pred posledným zápasom má všetko vo svojich rukách. Ak dnes zdolá Galatasaray (zápas môžete s nami sledovať online), nechá za sebou okrem tureckého veľkoklubu aj ten anglický – Manchester United.

Martin Dúbravka Čítajte viac Trpký návrat Dúbravku do brány. Dva zápasy, sedem gólov a zahanbujúca prehra Newcastlu

"Teším sa, ako postúpim do ďalšej fázy Ligy majstrov. Na reprezentačný zraz som prišiel s cieľom dostať sa na majstrovstvá Európy, čo som urobil. Teraz postupne prepnem do klubového režimu.

Chceme sa prebojovať do osemfinále," hýril sebavedomím Vavro na reprezentačnom zraze po postupe Slovákov na budúcoročné Euro.

Kto iný by to urobil?

Už počas tohtoročných osláv dánskeho titulu patril Vavro k hlavným postavám. Spoluhráčov zabával tancom, dbal na to, aby mali čo piť a zábava bola v plnom prúde. Naplno na ihrisku a taktiež aj pri zaslúžených oslavách.

Platilo to aj po súboji s Islandom. Slováci vyhrali pred vypredaným Tehelným poľom 4:2 a po zápase sa vybrali do mesta poriadne to zapiť.

Ešte predtým však tréner Francesco Calzona hodnotil úspešné ťaženie svojich zverencov. Tlačovú konferenciu prerušil Vavro. Calzonu zalial šampanským, následne objal i pobozkal na čelo.

Video
V relácii Fair Play sme vďaka dátam analyzovali najlepších slovenských futbalistov v boji o ME 2024 / Zdroj: TV Pravda

„Zavolali ma a kto iný ako ja by tam prišiel,“ reagoval Vavro. „Je to najmä jeho zásluha. On nás naučil hrať v tom systéme, ktorým sme získali devätnásť bodov. O oslavách nič neprezradím. Je to tajné a dúfam, že to tak aj zostane.“

Ešte predtým sa novinárom posťažoval na slovenských fanúšikov.

"Poviem to tak, ako to je, nebojím sa toho. Zavreli sme ústa všetkým, ktorí nám po prvom zápase neverili. Každý nás odsudzoval a my sme teraz postúpili…

S Luxemburskom sme doma mali zvíťaziť, nehovorím, že nie. Potom nám nikto neveril, na Bosnu a Hercegovinu (2:0) sem prišlo toľko ľudí, koľko prišlo… Teraz bol vypredaný štadión a dokázali sme to," doplnil kriticky Vavro.

Z nosidiel na trávnik

Každý futbalista má akýsi osudový klub. Miesto, kde sa cíti najlepšie a odráža sa to aj na jeho výkonoch. Pre Vavra ním je určite ten najúspešnejší v Dánsku. Kodaň ho kúpila dvakrát, dovedna za šesť miliónov.

Najskôr ako mladý supertalent zo Žiliny, keď v lete 2017 poslala pod Dubeň 1,5 milióna eur. Druhýkrát o päť rokov neskôr, keď sa Vavro neúspešne pasoval s veľkou výzvou v Laziu.

Ondrej Duda Čítajte viac Červená po ôsmich rokoch. Duda bol vylúčený, so Suslovom dosiahli cenný výsledok

Z trojročného utrpenia, ktoré si skrátil polročným hosťovaním v španielskej Huesce i celou sezónou práve v Kodani, ho vykúpila za 4,5 milióna eur.

„Mám obrovskú radosť. Toto mesto je mi súdené,“ tešil sa Vavro.

Na štadióne Parken oslavovali postup do play off Ligy majstrov iba raz. Ak po remíze s dovtedy bezchybným Bayernom (doma nevyhral prvýkrát od roku 2018) a triumfe 4:3 nad Manchestrom United zdolá aj Galatasaray, čaká ho pohárová jar v najprestížnejšej súťaži.

Zaujímavosťou je, že turecký tím v Kodani v roku 2000 triumfoval vo finále Pohára UEFA nad Arsenalom Londýn po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase i predĺžení až po jedenástkovom rozstrele 4:1.

Chvíľu to vyzeralo, že Kodaň si dnes bude musieť poradiť bez rázneho stopéra. Minulý týždeň si totiž zranil nohu. Z trávnika ho po utešenej strele museli odniesť na nosidlách.

Súper z Aarhusu ho nešetrne dohral, ale vyšetrenia nepreukázali vážnejšie zranenie členka. Vavro je však v širšej nominácii na zápas a môže znova zdvihnúť obočie výkonom i pozápasovými hodnoteniami. V Lige majstrov sa mu to podarilo práve pri výhre 4:3 nad Manchestrom United.

Declan Rice Lauren Fryer Čítajte viac Tučné biele dievča. Vyvolená najdrahšieho Angličana čelí urážkam. Príbeh dvojice je inšpiratívny

Mladík Alejandro Garnacho pred pokutovým kopom Kodane rozkopal biely bod, avšak Diogo Goncalves sa nepomýlil a domáci nakoniec sedemgólovú prestrelku zvládli.

„Videl som, že tam niečo stváral. Urobil to aj v prvom zápase a teraz aj na našom trávniku? Pre mňa je to klaun. Správa sa ako decko. Nechápem, prečo to spravil,“ povedal Vavro na margo Garnacha.

Obaja v tejto sezóne zažiarili nádhernými gólmi. Do play off Ligy majstrov sa však dostane iba jeden z nich.

Bude to rodák z Partizánskeho, ktorý čo má srdci, to aj na jazyku?

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Kodaň #denis vavro