Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belasí zvládli zápas o postup. V treskúcej zime na Faerských ostrovoch bol hrdinom Kucka

Futbalisti ŠK Slovana Bratislava si po výhre 2:1 na ihrisku faerského KÍ Klaksvík zabezpečili postup do vyraďovacej fázy Konferenčnej ligy UEFA, druhý rok za sebou si tak zahrajú v pohárovej Európe aj na jar.

30.11.2023 20:39 , aktualizované: 21:50
Faerské ostrovy SR futbal EKL 5. kolo Klaksvík... Foto:
Juraj Kucka (druhý vľavo) sa teší zo svojho druhého gólu.
debata (8)
Tréner Weiss o zápase s Klaksvíkom a o postupe Slovana
Video

Vo štvrtkovom zápase si zaistili si účasť vo vyraďovacej fáze. O tom, či sa predstavia priamo v osemfinále alebo v play off, rozhodne záverečné 6. kolo A-skupiny.

slovanklasvik Čítajte viac Zápas medzi KÍ Klaksvík a Slovanom Bratislava sme sledovali ONLINE

O víťazstve zverencov Vladimíra Weissa v hlavnom meste Faerských ostrovov rozhodol Juraj Kucka. Kapitán hostí najprv v 24. minúte odpovedal na úvodný zásah Madsa Mikkelsena a v 62. zariadil tesný triumf hostí.

Klaksvík tak ukončil deväťzápasovú domácu šnúru bez prehry v európskych pohároch. Slovan zaznamenal v piatich zápasoch tri víťazstvá a jednu remízu a s 10 bodmi figuruje na 2. mieste tabuľky.

Prvé je jedenásťbodové Lille, ktoré vo štvrtok vyhralo na pôde Ľubľany 2:0. Tretí Klaksvík má štyri body, o jeden menej získal slovinský zástupca. Práve s ním uzavrie Slovan skupinové boje 14. decembra na Tehelnom poli.

Erik Tupý Čítajte viac Šéfovi rozhodcov som dal podpísané kartičky hráčov Slovana. Hádajte, čo sa stalo potom

Lille privíta v záverečnom zápase Klaksvík. Víťaz skupiny sa predstaví priamo v osemfinále, druhého čaká v play off o účasť v osemfinále jeden z tímov Európskej ligy, ktoré skončia v skupinách na 3. mieste.

Žreb play off sa uskutoční 18. decembra a zápasy sú na programe 15. a 22. februára 2024. Osemfinálové dvojice vyžrebujú 23. februára a zápasy sú na programe 7. a 14. marca 2024.

Bratislavčania si zahrali v jarnej časti EKL aj vlani. Po tom, čo vyhrali H-skupinu narazili v osemfinále na FC Bazilej a po dvoch remízach 2:2 vypadli v domácom jedenástkovom rozstrele (1:4).

„Belasí“ predtým čakali na účasť v jarnej časti európskych klubových súťaží od roku 1969, keď napokon vyhrali PVP po finálovom triumfe nad FC Barcelona 3:2.

5. kolo EKL:
KÍ Klaksvík – ŠK Slovan Bratislava 1:2 (1:1)
Góly: 17. Mikkelsen – 24. a 62. Kucka. Rozhodovali: Tohver – Saga, Klaasen (všetci Est.), ŽK: Da Silva, Forren – Borjan, Kucka, Wimmer, Strelec, Savvidis
Klaksvík: Johansson – Pavlovič (75. Josephsen), Faerö, Forren – Danielsen, Andreasen, Joensen, Da Silva – Mikkelsen (64. Kronberg), Klettskard, Gussias
Slovan: Borjan – Blackman, Kašia, Bajrič, Zmrhal (90.+1 Pauschek) – Kankava, Savvidis, Kucka – Barseghjan (61. Wimmer), Strelec (85. Abubakari), Čavrič (90.+1Zuberu)

ďalší zápas:
Olimpija Ľubľana – OSC Lille 0:2 (0:1)
Góly: 15. Cabella, 75. Yazici

Od úvodu zápasu v mrazivom počasí bolo badať, že domáci si veria, nebáli sa riskovať a v 12. minúte sa im naskytla prvá možnosť, no po prihrávke do vápna si Klettskard s Gussiasom nerozumeli a ani jeden sa nedostal ku strele.

O dve minúty spálil tutovku Joensen, keď zo stredu šestnástky prepálil Borjanovu bránu. Na druhej strane mal prvú väčšiu šancu Čavrič, ale trafil len do brankára Johanssona.

Aktivita domácich priniesla ovocie v 17. minúte, nakopávanú loptu Forrena neodhadol Bajrič, za ním sa k nej dostal Mikkelsen, ktorý obišiel brankára a z uhla zakrútil loptu do siete – 1:0.

Reakcie na výsledky Slovana a Trnavy v EKL Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ako vnímali výsledky Slovana a Trnavy aj na...

Slovanu trvalo len pár minút kým zareagoval. Šanca Barseghjana sa neujala, ale v 24. minúte prišlo vyrovnanie. Po akcii na pravej strane pretlačil Strelec loptu cez Faeröa a Kucka tvrdou ranou k ľavej žrdi vyrovnal.

V ďalších minútach pokračoval vyrovnaný zápas. Na strane Slovana však bolo priveľa nepresností a chyby v obrane, ktoré priniesli šance domácich.

Po polhodine mohol pridať druhý gól Klettskard, no v poslednej chvíli zle trafil loptu. V nadstavenom čase sa do nádejnej strely Kankavu hodil obranca.

Aj do druhej časti vstúpil lepšie domáci, ktorí boli dvakrát v priebehu pár minútu centimetre od gólu. Najprv Kašia s Blackmanom úplne zabudli na Klettskarda, ktorému nevyšla koncovka a strelu od zeme vytlačil Borjan.

Magne Hoseth Čítajte viac Je to pre nás najdôležitejší zápas v histórii, znie z kabíny Klaksvíku. Faerčania majú dva problémy - stratili "šikovnú nohu" i zápasový rytmus

O chvíľu neskôr ten istý hráč a Mikkelsen len tesne nedočiahli na center Da Silvu. Slovan za 16 minút druhého polčasu neukázal nič, no v 17. minúte udrel.

Čavrič získal loptu, po ľavom krídel prešprintoval ku šestnástke a uličkou našiel Kucku, ktorý si loptu spracoval a trafil do protipohybu brankára – 1:2.

V ďalších minútach sa hra rozkúskovala, Slovan už súpera nepúšťal do kontier a držal ho na dištanc. V 77. minúty sa hostia dožadovali penalty, no v zárodku akcie bol Zmrhal v ofsajde.

Domáci pohrozili až v 87. minúte, priamy kop pred šestnástkou po faule Kankavu však skončil v múre. V závere mal ešte šancu Gussias, ale Borjan skvele vyrazil.

hlasy po zápase /zdroj: TASR, RTVS/:

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: „Pre nás to bol dôležitý zápas, v ktorom sa rozhodlo o postupe, z toho pohľadu som rád. Nezačali sme dobre, vedeli sme, že domáci to vedia hrať na dotyk, na tretieho hráča. Cez krajných obrancov sa nám dostávali za krídla, hlavne na začiatku z našej ľavej strany. Potom to už bolo lepšie. V prvom polčase sme vyrovnali, potom sme dali vedúci gól a rozumnou hrou sme si to ustrážili. V prvom polčase sme mali veľké šance, z tohto pohľadu si myslím, že víťazstvo aj postup sú zaslúžené. Hráčom gratulujem, odovzdali na ihrisku všetko.“

Juraj Kucka, autor oboch gólov Slovana: „Bol to veľmi ťažký zápas, aj začiatok tomu nasvedčoval. Súper od úvodu nakopával lopty dopredu za obranu, hral na centre, na to nás tréneri pripravovali. Mali sme s tým trochu problémy, aj sme z toho inkasovali. Bolo dobre, že sme hneď zareagovali vyrovnávajúcim gólom. Keď sme dali druhý, domáci už to len nakopávali. Bolo to len už o bojovnosti, o tom, aby sme neinkasovali nejaký blbý gól. Som rád, že sme to udržali, sme za to strašne radi. Som veľmi šťastný, že som mohol takto pomôcť tímu, nestáva mi často, že dám dva góly v zápase.“

Jaromír Zmrhal, obranca Slovana: „S víťazstvom a postupom sme spokojní. Taký bol cieľ, som rád, že sa nám to podarilo druhý rok za sebou. Aj keby sme postúpili z druhej priečky, máme o jeden zápas naviac.“

Guram Kašia, obranca Slovana: „Myslím si, že to asi bol doteraz najťažší zápas, aký sme hrali v Európe, pretože súper hrá na tomto povrchu veľmi dobre. Zo začiatku sme mali problémy, ale po zmene strán sme zmenili systém a už si nevypracovali šance. Nakoniec sme vyhrali a sme naozaj šťastní.“

Partnerky futbalistov podľa hodnoty majetku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Partnerky futbalových hviezd núdzou netrpia,...
Načítavajú sa športové výsledky...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Kucka #KÍ Klaksvík #Konferenčná liga UEFA