Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keď sa pred rokmi spomenula futbalová Európa, smiali sa tomu aj médiá. Na ostrove oviec Kmotríkovi dodnes nerozumejú

Zaregistrovali ste odvtedy väčší záujem o vašu domácu súťaž?

Iste, tunajšie kluby – vrátane KÍ – evidujú väčší záujem zo zahraničia. Mnoho tímov kontaktovali hráči, agenti i tréneri a ponúkajú im svoje služby. Teraz sa totiž môžu pozerať na tieto tímy ako na odrazový mostík do ďalšej kariéry.

Viacero slovenských futbalistov pôsobilo v minulosti v nižších ligách v Nórsku a Švédsku, ani jeden nehral na Faerských ostrovoch. Povedzte dôvod, prečo by to mal slovenský profesionál vyskúšať práve u vás?

Mali sme tu veľa hráčov z Poľska, Srbska, Brazílie a rôznych krajín Afriky, takže si môžem len domýšľať, prečo sme tu ešte nevideli žiadneho Slováka.

Pokiaľ ide o rozpočet, naše kluby nemôžu ponúknuť toľko peňazí, ako inde. Volia si preto lacnejších futbalistov, ktorí by sa odtiaľto chceli posunúť ďalej.

Futbalisti Slovana oslavujú s fanúšikmi výhru... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava šport futbal EKL A 1. kolo Slovan Klaksvík Futbalisti Slovana oslavujú s fanúšikmi výhru nad Klaksvíkom 2:1 na domácom ihrisku. .

Kontroverzný duel Klaksvíku so Slovanom spred troch rokov si ešte na ostrovoch pamätajú?

Bol to zápas „covid“, ktorý sa nikdy nekonal. Áno, spomíname si na túto príhodu. Pamätáme si, ako generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrik ml. na Faerských ostrovoch, keď prebehla globálna epidémia, obvinil KÍ i faerskú vládu z úmyselného pokusu zabrániť odohraniu zápasu, aby Klaksvík mohol kontumačne postúpiť. Bol to z jeho strany úplný nezmysel.

Naša vláda totiž zaviedla prísne pravidlá pre ľudí cestujúcich na Faerské ostrovy. Platili pre každého, aj pre nás Faerčanov. Dôvodom bolo, aby život na ostrovoch mohol byť čo najnormálnejší. A pravidlá naozaj fungovali. Ostrovy vďaka nim získali počas koronavírusu veľa z turizmu. A naša futbalová liga bola jediná – okrem Bieloruska a niektorých krajín v Ázii – kde sa pravidelne hralo.

Podľa toho, čo vravíte, tu Slovan zanechal zlý dojem…

Obviňovať úrady z podvodu bolo smiešne. Po tom, ako sa generálny riaditeľ Slovana správal voči delegátovi UEFA ako veľké decko, dostal Slovan ďalšiu šancu postaviť mužstvo proti Klaksvíku.

Zápas bol o pár dní odložený, takže niektorí hráči prvého tímu, ktorí boli v karanténe – ak si to dobre pamätám – a potom aj niektorí futbalisti z rezervy, mohli priletieť a hrať. Ale bohužiaľ, bol to opäť ten istý príbeh.

Aj iné zahraničné tímy sem prišli v roku 2020 a nikdy neboli žiadne problémy. Na cestu sa totiž dobre pripravili. Z Walesu sme tu mali dve mužstvá – The New Saints a Barry Town – a nič sa nedialo. Keď sem pricestovala estónska Levadia, to isté.

Slovan sa po troch rokoch predsa len vracia…

Vyšlo to na skupinovú fázu EKL. Hráči i tréner KÍ boli sklamaní z toho, že v Bratislave nezískali bod, ale verte, že domáca výhoda by im tentoraz mohla pomôcť.

Kým Klaksvík urobil veľký krok v Európe, Faerské ostrovy neuspeli v kvalifikácii na Euro 2024. Alebo ste spokojný s dvomi bodmi?

Pre národný tím to bola hrozná kvalifikácia. Všetci očakávali viac – vrátane samotných hráčov. Musíme zabudnúť. Náš reprezentačný tréner sa dostal pod tlak, ale po remíze v Albánsku dostal čas, aby sa „vykúpil“ v nadchádzajúcich zápasoch Ligy národov.

KÍ Klaksvík Čítajte viac Tam, kde má ovca prednosť a aj dievčatá hrajú nemilosrdne od podlahy. Do Bratislavy prichádza trpaslík, ktorý prekreslil mapu Európy

Môžeme byť jedného dňa svedkami toho, že sa na Euro prebojujú aj Faerské ostrovy?

Potrebujeme šťastie – pri žrebe aj v zápasoch. Naša mládež zatiaľ nevyzerá tak dobre a súčasný seniorský tím je zasa jedným z najstarších v Európe, ale človek nikdy nevie. Ak sa nám v najbližších rokoch objavia nejaké talenty, potom by sa nikdy nemalo hovoriť nikdy. (úsmev)

Môže byť pre vás neďaleký Island vzorom?

Pomôcť by mohla Liga národov. Stačí sa pozrieť na Luxembursko. Skončilo na druhom mieste v skupine C1 – získalo o tri body viac ako Faerské ostrovy – a teraz bude hrať s Gruzínskom a potom ešte dva zápasy, aby sa kvalifikovalo na budúcoročné Euro.

Budú vaši krajania v lete 2024 podporovať najmä Dánsko?

Možno niektorí Faerčania áno. Existujú tu silné väzby na Dánsko, ale rovnako sú tu aj silné tlaky na to, aby sa tieto väzby prerušili a stali sme sa úplne nezávislými.

Aj psychológovia hovoria, že slnko je balzam na dušu, no na Faerských ostrovoch prší 280 dní v roku. Kde vôbec berú vaši ľudia optimizmus?

Na to, aby ste tu mohli žiť, musíte byť večný optimista. Verím, že naši pracovití predkovia, ktorí niekedy naozaj bojovali o prežitie na týchto často bohom zabudnutých ostrovoch, vytvorili z faerských ľudí tvrdý národ.

Sme jednoducho tvrdohlavá partia ľudí. Keď tu je počas zimy cez deň tma, sústredíme sa na to, aby sme sa cítili útulne. Existuje tu množstvo indoorových aktivít rôzneho druhu.

A čo leto s takmer neprestajným svetlom?

Vtedy sa tu život oslavuje naplno. Takmer každý víkend – od mája až do polovice augusta – sa na Faerských ostrovoch koná množstvo hudobných a športových festivalov. Vyvrcholia 28. a 29. júla, keď oslavujeme sv. Olava (faerský sv. Patrik, trvá však dva dni namiesto jedného).

Faerské ostrovy. Foto: SHUTTERSTOCK
Faerské ostrovy Faerské ostrovy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Kmotrík ml. #KÍ Klaksvík #Európska konferenčná liga #Torshavn