Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tam, kde má ovca prednosť a aj dievčatá hrajú nemilosrdne od podlahy. Do Bratislavy prichádza trpaslík, ktorý prekreslil mapu Európy

KÍ Klaksvík. Klub, o ktorom pred rokmi prakticky nikto nepočul. Mužstvo poloamatérov - z ostrovov, ktoré si žijú vlastným životom - tento rok prekreslilo futbalovú mapu Európy.

20.09.2023 07:00
KÍ Klaksvík Foto:
KÍ Klaksvík zviedol žreb do jednej skupiny so Slovanom Bratislava.
debata (5)

Tamojší majster zajtra zavíta na Slovensko. V prvom zápase Európskej konferenčnej ligy vyzve Slovan Bratislava. Outsider chce napísať novú kapitolu veľkého príbehu.

Svetová jednotka

Krajina v severnom Atlantickom oceáne na juhozápadnom okraji Nórskeho mora je do futbalu zbláznená, ale vzhľadom na veľmi obmedzené ľudské zdroje zbiera úspechy len zriedka. Eviduje 7200 aktívnych hráčov, čo predstavuje viac ako trinásť percent celkovej populácie.

Keď experti z magazínu National Geographic Traveller pred pár rokmi uskutočnili prieskum medzi 111 ostrovnými komunitami na celom svete, kde hodnotili autentickosť a neporušenosť, Faerské ostrovy vyhodnotili ako svetovú jednotku.

„Po týchto krásnych panenských ostrovoch je radosť cestovať. Sú odľahlé, chladné a v bezpečí od davov turistov. Ochrana prírody, historickej architektúry a zvyklostí svedčí o nesmiernej národnej hrdosti miestnych obyvateľov. Veľkolepé vodopády a farebné prístavy doslova vyrážajú dych,“ napísali.

KÍ Klaksvík je akousi futbalovou obdobou, ktorá si zaslúži viacero prívlastkov. Nečakanou, neopozeranou, pre niektorých doslova dych vyrážajúcou. Minimálne tak sa museli cítiť hráči a fanúšikovia Ferencvárosu Budapešť, keď ich tento futbalový trpaslík vyradil v 1. predkole Ligy majstrov. V Budapešti vyhral 3:0.

Mužstvo Klaksvíku. Foto: Profimedia
klaksvik Mužstvo Klaksvíku.

O pár týždňov neskôr sa pred predavačom, kuchárom a opravárom lodí musel skloniť aj švédsky šampión BK Häcken. A nechýbalo veľa, aby rovnako pochodil majster z Nórska.

„Je to najväčšia udalosť v klubovej histórii Faerských ostrovov,“ vraví pre BBC tamojší novinár Sigurjon Einarsson. Futbalisti z Klaksvíku zaujali už v minulej sezóne v domácej súťaži, v ktorej uhrali rekordných 77 bodov z 81 možných. V krasojazde teraz pokračujú aj na európskej scéne.

„Aká skvelá je táto partia, s akým odhodlaním a zápalom bojuje. Nemám slov, neustále sa prekonávajú,“ usmieva sa jej nórsky tréner Magne Hoseth.

„Kaviarenský povaľač“

Tak si teda zhrňme, akí futbalisti si obliekajú dres klubu, o ktorý sa pred mesiacom zaujímal prakticky celý kontinent.

Azda najzaujímavejším príbehom je brankár Jonathan Johansson, Švéd, ktorý s veľkým futbalom vlani nadobro skončil. Rozlúčil sa v Klaksvíku, šiel robiť do Nórska elektrikára a hral tam pre zábavu piatu najvyššiu súťaž. Ako stopér. Teraz je späť na Faerských ostrovoch, spočiatku ako náhradný brankársky variant, teraz ako hrdina v rukaviciach.

„Je to absolútne neskutočné. Bol som práve s rodinou na dovolenke na Rhodose, keď mi tréner zavolal,“ opísal tridsaťjedenročný gólman v rozhovore pre švédsky denník Aftonbladet.

„Teraz to vyzerá, akoby som bol stále na dovolenke. Na najlepšej dovolenke na svete,“ žiaril po tom, ako si s tímom zaistil európsku jeseň.

SR Dunajská Streda šport futbal NL 7. kolo Slovan TTX Čítajte viac Keď to nepôjde, samozrejme odídem, vravel Weiss. Vyzdvihol jediné meno a na gesto fanúšikov má jasný názor

Alebo taký Árni Frederiksberg. Tridsaťjedenročný útočník nikdy nebol profesionálnym futbalistom, v civile pracuje pre potravinársku firmu Kjolbro ako obchodný partner. Predáva pizzu.

„Medzi ôsmou ráno a štvrtou poobede sa snažím byť v kancelárii, potom od piatej do ôsmej trénujem,“ vysvetľuje svoju dennú rutinu. Medzitým si však v strede týždňa odskočí na súboj v európskej súťaži. Mal prsty prakticky v každom góle Klaksvíku.

Jeho prípad nie je ojedinelý. V meste s takmer päťtisíc obyvateľmi má civilné zamestnanie viacero futbalistov. Börge Petersen a Odmar Faerö pracujú v spoločnosti na opravu lodí KSS.

Jedným z mála hráčov Klaksvíku, ktorý je profesionálnym futbalistom, je Vegard Forren. Kým jeho spoluhráči opravujú lode a predávajú mrazenú pizzu, on a niektoré ďalšie zahraničné posily posedávajú v kaviarni.

„Často žartujem, že som zamestnaný ako upratovač v kaviarni Frida. Obyčajne, keď čakám na ostatných, sedím pri káve a raňajkách,“ glosuje pomery v miestnom klube.

Od podlahy

Faerské ostrovy sú drsnou krajinou s drsným obyvateľstvom. Je to miesto, kde prší 250 dní v roku a rozdiel medzi zimou a letom príliš nebadať. A taký je aj tamojší futbal. Jednoducho na život a na smrť.

Čech Jiří Sedlák jazdí na ostrovy niekoľkokrát za rok, učí sa po faersky a keď do vzdialeného kúta krajiny letela česká futbalová reprezentácia, bol to on, kto jej pomáhal s tlmočením. Jeho skúsenosť s miestnymi futbalistami je takáto:

slovan, trnava Čítajte viac Bohatý Slovan? S Trnavou sú v Európe ako chudobní príbuzní, závidia Čechom i Maďarom

„Raz sme sa so synom, pre ktorého bol futbal stredobod sveta, zastavili na ihrisku KÍ Klaksvík. Práve tam trénovali dorastenci a tak som ich poprosil, či by ho nevzali medzi seba. Sú nesmierne otvorení a tak ho okamžite prijali.“

„Kým môj junior skúšal finesy, parádičky, prehadzovačky, oni to mastili od podlahy. Sklzy, súboje. A keby ste videli, ako nemilosrdne hrajú dievčatá!“ vysvetlil miestnu futbalovú povahu pre v rozhovore pre Mladú frontu Dnes.

V Klaksvíku sa hovorí, že ak KÍ vyhrá, v miestnej továrni na ryby ide práca rýchlo a dobre. Ak neuspeje, pracuje sa tam horšie. Mesto je totiž hlavným mestom rybolovu na Faerských ostrovoch, kde sa futbal berie extrémne vážne.

Aby ste však pochopili historický úspech Klaksvíku, musíte sa vrátiť do roku 2015 a do vymenovania Mikkjala Thomassena za hlavného trénera.

Po desaťročiach strávených v tieni konkurenčných klubov HB a B36 sa KÍ konečne dostal k slovu. V rokoch 2016 aj 2017 po dlhých sedemnástich sezónach slávil titul.

„Odvtedy sa už tento klub neobzerá. Domáci úspech navyše znásobili výsledky na európskej scéne,“ uvádza portál uefa.com. V roku 2020 sa Klaksvík stal prvým tímom z Faerských ostrovov, ktorý sa dostal do play off Európskej ligy, keď zdolal Dynamo Tbilisi 6:1.

O tri roky neskôr robí ďalší krok vpred. Prechádza cez play off a na „výlety“ do Európy bude jazdiť celú jeseň. Bez ohľadu na to, ako sa v nej bude Klaksvíku dariť, futbalový zázrak je dokonaný.

Pokuta za ovcu

V krajine, kde žije 50-tisíc obyvateľov, ale dvakrát toľko oviec, platia dve zásady.

Árni Frederiksberg bol strojcom rozprávkovej... Foto: ČTK / AP / Tibor Illyes
Árni Frederiksberg Árni Frederiksberg bol strojcom rozprávkovej cesty Klaksvíku v predkolách Ligy majstrov.

Na ceste má ovca vždy prednosť. Ak na nejakú narazíte, cúvajte, ak nebodaj nejakú zrazíte, pripravte si peňaženku. Najprv vás skasíruje policajt, potom majiteľ ovce a v neposlednom rade automechanik. Toto pravidlo je na ostrovoch večné.

To aktuálne znie – žiadny zápas nie je vopred prehratý! Elektrikár, kuchár, predavač… Vo futbalovej koži Faerčana nie je podstatné, kto ste.

Slovan bude mať zajtra plné ruky práce.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #KÍ Klaksvík