Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvadsať rokov od senzácie. Barcelona s Ronaldinhom si neporadila s Púchovom. Gólový hrdina: Hviezdy sme poriadne nahnevali

Manchester United, Juventus Turín, Chelsea Londýn, Inter Miláno, Paríž St. Germain... V ére samostatnosti sa na slovenských trávnikoch predstavili mnohé slávne futbalové kluby. Diváci ich umenie mohli obdivovať zásluhou popredných slovenských mužstiev v európskych pohároch.

24.09.2023 11:54
Matador Púchov - FC Barcelona 1:1 Foto:
Milan Jambor v súboji s Ronaldinhom počas zápasu Púchov - Barcelona.
debata

Ale jeden z najvýnimočnejších tímov svetovej histórie – FC Barcelona – zavítal do Trnavy zásluhou malého, vidieckeho klubu. Blaugranas si s tímom Gumárni Púchov neporadili.

Pri príležitosti 20. výročia senzácie prinášame text Michala Zemana zo septembra 2020.

Robert Lewandowski Čítajte aj Infarktový záver: Barcelona prehrávala 0:2, do 10 minút otočila. Valjent bol pri osemgólovej prestrelke

Pred 18-tisíc divákmi sa 24. septembra 2003 úvodný zápas 1. kola Pohára UEFA skončil 1:1. Bola to senzácia, ktorú si všimol celý futbalový svet. Vzácni hostia schytali za ňu tvrdú kritiku.

„Malá ryba z Púchova spôsobila šok Barcelone. Púchov bol dlhé minúty lepším tímom a len chvíľková strata koncentrácie Slovákov umožnila Barcelone uniknúť s remízou,“ komentovala šokujúci výsledok agentúra Associated Press.

V barcelonskom drese sa predstavili najzvučnejšie mená vtedajšieho futbalového sveta – Puyol, Luis Enrique, Xavi, Kluivert, ale aj dvojnásobný najlepší futbalista planéty Ronaldinho.

Suveníry z Nou Campu Čítajte aj Za trávu sa platí. Barcelona naháňa každé euro, po kúskoch histórie sa zaprášilo

Brazílsky majster sveta z predchádzajúceho roku, ktorý len v lete 2003 prestúpil do Barcelony, kde strávil potom päť rokov.

„Stratiť body s klubom, ktorého ročný rozpočet je asi milión dolárov, teda 34-krát menší ako príjem Ronaldinha, možno zaradiť medzi najväčšie šoky futbalovej histórie,“ pokračoval komentár Associated Press.

Oficiálna stránka katalánskeho veľkoklubu si všimla pozoruhodný fakt. „Púchov mal neuveriteľných sedem rohových kopov v úvodných 12 minútach zápasu. A potom mal aj posledné slovo.“

V 49. minúte sa po kľučke Ronaldinha dostal k lopte Kluivert a presnou strelou z hranice šestnástky prekonal brankára Bernadyho – 0:1. Favorit sa však troch bodov nedočkal. V nadstavenom čase vyrovnal stredopoliar Milan Jambor.

Barcelonský tréner Frank Rijkaard tvrdil, že jeho tím urobil fatálnu chybu. „Nehrali sme ako jeden tím. Na rozdiel od Púchova to nebol kolektívny výkon.“

Púchovčania boli po zápase nadšení. Do Pohára UEFA sa kvalifikovali ako víťazi Slovenského pohára, vo finále zdolali Slovan 2:1. Na začiatku toho tisícročia patrili k slovenskej špičke, v ročníku 2001/2002 obsadili druhé miesto v najvyššej súťaži. Tri ročníky po sebe si zahrali v Pohári UEFA a vždy prešli cez prvého súpera.

Cristiano Ronaldo Čítajte aj Týždeň à la CR7? Míľnik, ktorý nik iný nedosiahol, kuriózny gól a tanec s mečom

Pravda, po súboji s Barcelonou si aj v eufórii uvedomovali, že je to súper nad ich sily.

„Remíza 1:1 je sľubnou východiskovou pozíciou pred odvetou. Vybojovali sme krásny i zaslúžený výsledok. Len dúfam, že sme súpera príliš nerozzúrili a v odvete nás neroztrhá,“ vyjadril sa púchovský tréner Štefan Zaťko.

Jeho obavy sa naplnili. Na Nou Campe ich domáci rozstrieľali 8:0…

Lionel Messi Čítajte aj Bol som jediný majster sveta bez uznania, škrie Messiho. Muž, ktorého označil za najťažšieho súpera, odtajnil ich debaty na trávniku

Jambor: Bol to výnimočný zážitok

O jediný gól Púchova za Valdesov chrbát sa postaral Milan Jambor. „Bol to výnimočný zážitok,“ vraví bývalý futbalista.

Pomohol vám v kariére gól do siete Barcelony?

To ani nie, nemôžem tvrdiť, že ma niekam futbalovo posunul. Ale bol to skvelý pocit.

Milan Jambor v drese Púchova. Foto: ARCHÍV PRAVDY
Milan Jambor Milan Jambor v drese Púchova.

Na čo si okrem gólu z pamätného zápasu najviac spomínate?

Na skvelú atmosféru, plný štadión v Trnave. Diváci sa postupne priklonili na našu stranu, videli, že nielen bránime, ale chceme byť aj nebezpeční. Pre nás bolo sviatkom už to, že si s Barcelonou môžeme zahrať. Výsledok letel do sveta.

Máte gól stále pred očami?

Samozrejme, bolo to v poslednej minúte. Brankár Bernady dobre zasiahol po akcii súpera, ihneď rozohral, lopta sa dostala k Breškovi, ktorý ju posunul pred bránku. Nabiehal som z posledných síl, ktoré mi ešte zostali a dorazil som ju do siete. Hrával som v defenzíve, nedával veľa gólov, o to vzácnejší bol proti Barcelone.

Spomenú si ešte na tento moment aj fanúšikovia?

Som prekvapený, ale áno. Ľudia mi tento gól často pripomenú. Nielen vtedy, keď je výročie. Utkvel im v pamäti.

Futbal, ilustračná Čítajte aj Koniec víťaznej šnúry, Komárno prvýkrát stratilo body. Púchov sa k lídrovi priblížil

Barcelona bola veľký favorit. Verili ste aspoň trochu, že máte šancu aj v odvete?

Senzácie sa rodia, možno sme si v kútiku duše aj pomysleli, že ju môžeme ešte potrápiť, či dokonca vystrelí motyka. Lenže tréner Štefan Zaťko bol pred dvojzápasom sledovať súpera v Barcelone, a keď sa vrátil, vravel nám – chlapci, s nimi sa nedá hrať… Bol to súboj Dávida s Goliášom, nemohli sme sa s Barcelonou v ničom porovnávať.

Napokon ste na Nou Campe schytali osem gólov…

To sa stane, aj Barcelona nedávno dostala osem od Bayernu. V plnej miere sa prejavila obrovská kvalita domácich hráčov. Bola to len otázka výšky skóre. Barcelonské hviezdy sme v Trnave poriadne nahnevali…

Ako si spomínate na pôsobenie v Púchove?

Ako na jedno z najkrajších, bol som tam viac ako štyri roky. Mali sme dobré mužstvo i podmienky, čo sa aj prejavilo – skončili sme v lige druhí, dva razy sme si zahrali vo finále Slovenského pohára. Ale rád spomínam na všetky kluby – aj na Prešov či Košice alebo Žižkov.

Renovácia štadióna Barcelony + vizualizácia po nej Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky

Jeden z najslávnejších štadiónov sveta Camp...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #FK Matador Púchov