Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grécky minister skritizoval políciu za „tragické chyby“. Z vraždy fanúšika nie sú podozriví len Chorváti

Takmer sto prevažne mladých chorvátskych fanúšikov sa postavilo pred sudcu v gréckych Aténach za účasť na výtržnostiach priaznivcov AEK a chorvátskeho GNK Dinamo Záhreb pred plánovaným zápasom 3. kvalifikačného kola Ligy majstrov 2023/2024, ktoré viedli k úmrtiu 29-ročného fanúšika AEK Atény Michalisa Katsourisa.

10.08.2023 15:46
Dinamo Záhreb Foto: ,
Fanúšikovia Dinama Záhreb v rukách polície v Aténach.
debata

Celkovo je v tomto prípade 103 obvinených, z toho 97 občanov Chorvátska.

Európska futbalová únia (UEFA) napokon odložila spomenutý súboj na záver nasledujúceho týždňa. Chorváti pritom nemali cestovať do Grécka, keďže mali zakázaný vstup do hľadiska po treste od UEFA za predchádzajúce vyčíňanie.

Dinamo Záhreb Čítajte aj Chorváti zákaz obišli a z Atén si vezú na rukách krv. Netreba sa vraj s nimi zahrávať. Kto sú zlí, modrí chlapci zo Záhrebu?

Polícia v gréckej metropole zadržala šesť osôb podozrivých z napojenia na vraždu Katsourisa, päť z nich v meste Igumenica tesne pred nalodením na trajekt do Talianska a šiesteho v autobuse na ceste do Albánska.

Viac než stovka zadržaných fanúšikov čelí rôznym obvineniam, vrátane napadnutia či nelegálnej držby a používania výbušnín.

Na internete sa objavilo video, na ktorom desiatky mladých výtržníkov prechádzajú okolo štadióna s pálkami a železnými tyčami v rukách, pričom rozhadzujú svetlice a zápalné fľaše. Výtržnosti si vyžiadali desať zranených, štyri osoby zostávajú v nemocnici.

Atény fanúšik Čítajte aj Krvavé jatky v Aténach. Fanúšika dobodali pri bitke, zápas Ligy majstrov odložili

Grécky minister ochrany obyvateľstva Giannis Oikonomou na margo pondelkovej tragédie uviedol, že polícia urobila „tragické chyby“, keď nedokázala zastaviť príchod fanúšikov z Chorvátska a nereagovala na informácie o možných stretoch.

Odmietol však výzvy opozičných strán na vlastné odstúpenie a až do ukončenia vyšetrovania suspendoval siedmich policajtov, vrátane niekoľkých vo vedúcich funkciách.

Klub AEK Atény už požiadal UEFA, aby udelila „okamžitý a prísny trest“ Dinamu Záhreb, pričom vyjadrila sklamanie z toho, že už o týždeň bude Záhreb hostiť vzájomný duel oboch tímov.

Daniel Nivel Čítajte aj Jedna z najtemnejších kapitol v nemeckom futbale má 25 rokov. Obeť chuligánov dnes nemôže rozprávať, oni sú už roky na slobode

Podľa nariadenia UEFA bude na nasledujúci týždeň naplánovaná odveta v Záhrebe po novom prvý zápas a súboj v Aténach bude odvetou.

V Grécku by mali hrať v piatok 18. augusta alebo v sobotu 19. augusta. Chorvátska vláda a klub Dinamo Záhreb ostro odsúdili útoky v Aténach. V spoločnom stanovisku starostovia Atén a Záhrebu apelovali na pokoj.

Výtržnosti futbalových fanúšikov s tragickými následkami nie sú v Grécku raritné. Len nedávno dostalo sedem priaznivcov klubu PAOK Solún doživotné tresty za to, že vo februári 2022 dobodali na smrť 19-ročného priaznivca mestského rivala Aris Solún.

V súvislosti s touto tragédiou ďalších päť osôb dostalo tresty na 19 a 20 rokov za mrežami, keďže v meste Solún to bol už tretí prípad úmrtia po násilí medzi tábormi fanúšikov.

10. Slovan vs Haifa Čítajte aj Mourinha nezaujímalo, čo si myslia ostatní, nemusí ani Weissa. Pripravil Slovan tak, že Haifu ubehal

Podozriví sú deviati Chorváti, traja Gréci a Albánec

Grécka polícia, ktorá vedie vyšetrovanie vraždy fanúšika AEK Atény, zúžila zoznam podozrivých. Sú medzi nimi deviati Chorváti, traja Gréci a jeden Albánec.

Pitva Michalisa Katsourisa potvrdila, že príčinou jeho smrti bola bodná rana. Polícia predpokladá, že Katsouris sa snažil brániť sa pred útočníkom, ktorý mu spôsobil smrteľnú ranu ostrým predmetom. O desať minút vykrvácal, uviedol webový portál sdna.gr. (TASR)

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...
debata chyba
Viac na túto tému: #chuligáni #AEK Atény #Dinamo Záhreb